HoloLens élménybeszámoló

A Microsoft egyik legmenőbb eszközére a Star Wars klasszikus jelenete óta vártunk. A fejlesztések biztatóak.

Külső, kényelem

Miután kiderült, hogy nem kapunk szigorú alaptábori képzést, az oktatónk gratulált a mozdulatok elsajátításához. A figyelmem kissé elkalandozott, az alig karnyújtásnyira lévő eszközt kezdtem vizsgálni az asztalon, amint a számítógéphez csatlakozva töltődik. Pontosan úgy nézett ki, mint a korábban látott képeken. Amin viszont meglepődtem, a kijelző területe volt. Nagyjából 3x2 cm lehetett, de nem volt lehetőségem lemérni. Mindenesetre annál sokkal nagyobbnak tűnt, mint az Epson kiterjesztett valóság szemüvege, amit néhány héttel korábban próbáltam.

Hirdetés

Szerencsére nem kellett sokáig várnunk, lehetőségem nyílt felpróbálni a HoloLenst. Van egy belső pántja, amit a fejmérethez lehet igazítani. Erre azért van szükség, hogy egyenletesen oszoljon el a készülék súlya, ne nehezedjen az egész az orrunkra. Ahhoz azért túl nehéz volna. Magát a készüléket szabadon lehet billegtetni a tartószerkezethez képest. Egész életemben szemüveges voltam, így furcsa volt, hogy az orrnyereg rész nem kell, hogy hozzáérjen az orromhoz. Egy szó, mint száz, végre a fejemre került a kütyü. A pántnak hála hamarosan el is feledkeztem róla, hogy súlya van. Nem kellett pupillatávolságot sem mérni – ami vagy azt jelenti, hogy az eszköznek nincs rá szüksége többé, vagy pedig automatikusan elvégezte ezt a feladatot.

Légfogás
Légfogás

A HoloLens mindkét oldalán két-két gomb van. Baloldalt a hangerőt szabályozók, jobboldalt pedig a fényerőt lehet állítani. Amikor először belenéztem, egy halványkék keret jelezte a képernyő széleit. Képernyőt mondok, de nem az, erre majd még visszatérünk. A gép bootolni kezdett, engem pedig az ismerős kék Windows logó fogadott. Na igen, ez is Windows 10!

Itt kell megjegyeznem, hogy elég csalódott voltam a látószög miatt. Nem csak hogy kicsi volt a hasznos terület, de mintha 16:4-es képaránya lett volna. Szerencsére kiszúrtam, hogy alul éles határok zárták le a képet, ám felül elhalványodott. Mozgatni kezdtem a headsetet, ekkor derült ki, hogy a szemüvegem felső kávája, vagy a szemöldököm ki takarta a kép egy részét. Szóval kicsit igazítottam rajta, meg is lett az eredménye: 16:9-es képarányhoz jutottam. Ezt viszont biztosan tudom, a falra szerelt tévével ellenőriztem.


[+]

Tettem még egy nagyon érdekes felfedezést: nem csak fel-le lehet billegtetni a HoloLenst, hanem az üveget közelebb, illetve távolabb is vihetem a szemeimtől. Nagyjából 5-8 centit lehet ezzel játszani, ami elég tág kereteket biztosít. Azt vártam, hogy ettől a látószög is változik majd, de az pontosan ugyanakkora maradt. Ez viszont azt jelenti, hogy tényleg valamilyen vetítésről beszélünk, nem pedig egy apró kijelzőről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények