Hardverdiagnosztizáló szoftverek bemutatója

Alternatívák

Ashampoo WinOptimizer 2013

Hirdetés

Az Ashampoo egy picit kilóg a sorból. Elsődleges feladata a Windows karbantartása, és csak nagyon hátul van a hardverek információinak kinyerése. Viszont van ilyen modulja is, és hát akkor miért ne ismerkednénk meg vele? A program nem freeware, de olyan gyakran osztogatják ingyen, hogy hozzájutni egy promóciós ajánlathoz csak türelem kérdése.

Ashampoo
Tetszetős külső

Ennek a szoftvernek is logikus elrendezése van, de egy picit, ha mélyebben ismerkedünk vele, egyből látszik, hogy nem egy AIDA. Persze ezt senki ne is várja, akkor lényegesen nehezebb lenne hozzájutni. Ugyanakkor a legalapvetőbb információk kinyerhetőek ezzel is.

Ashampoo
Az utasításkészleteket egy új ablakban részletezi

Az Ashampoo termékéről nekem leginkább az IObit Advanced SystemCare ugrik be. A két termék igencsak sok hasonlóságot mutat, és ami a részegységek ismeretét illeti, nagyjából egy szinten mozoghatnak. Ott is előfordult, hogy a monitort nem tudta azonosítani. Lényegében a Windowsból kiolvasta, és azzal le is volt tudva.

Piriform Speccy

A Piriform neve ismerősen csenghet sokak számára. Ők fejlesztik a népszerű CCleaner alkalmazást is. A Speccynek az az érdekessége, hogy közelebb áll az Aidához, mint az imént említett Ashampoo vagy IObit-termékek, mivel ez egy kifejezetten hardverinformációs alkalmazás. Pluszban még megemlíteném, hogy az ingyenes verzióján túl fizetős is van neki.

Speccy
Ingyenes megoldásnak ideális

Erről is tudni kell, hogy futtatásához természetesen rendszergazdai jogosultság szükséges. Amint az látható, felismerte a monitort is, szóval ez már egy plusz pont.

Speccy
Viszont itt is akadnak hiányosságok: nem jelenít meg minden utasításkészletet

Ám nem ez volt számomra a legmeglepőbb: az SSD gyártóját egyszerűen ismeretlennek bélyegzi

Speccy
A merevlemezzel azonban nem volt gondja

A Windows termékszámát is kitudja olvasni, így azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag az eredeti kulcs nincs kéznél, ám telepíteniük kellene, jó szolgálatot tehet.

A Speccy a Piriform honlapjáról tölthető le.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Megújult üzleti portfólióval jön az Aida 4.0

    A FinalWire átalakította üzleti portfólióját, a programcsalád mostantól három üzleti és egy otthoni felhasználóknak szánt kiadást foglal magába.

  • Megjelent az AIDA64 v4.20-as verziója

    Az új változat alapjaiban újraírt memóriastresszteszet hoz, illetve teljes körűen támogatja az Intel „Haswell Refresh”, „Bay Trail”, „Avoton” és „Rangeley” processzorokat is.

  • Megjelent az AIDA64 4.30-as verziója

    A rendszerinformációs szoftver mind a négy kiadása megkapta a frissítést, így az AIDA64 Extreme, valamint a vállalati felhasználóknak szánt megoldás, az AIDA64 Business is.

Előzmények