Hardverdiagnosztizáló szoftverek bemutatója

AIDA64

AIDA64 Extreme Edition/Business Edition

Hirdetés

Az AIDA64 – korábbi nevein AIDA32, illetve Everest – a FinalWire szoftverműhelyéből származik. Van egy változat az otthoni felhasználóknak – ez az Extreme Edition – és egy a vállalati rendszergazdáknak – Business Edition. A szoftver a licencelését illetően előfizetéses, de a megvásárolt előfizetési idő lejárta után is használható, csupán nem kap onnantól kezdve frissítéseket. Az előfizetési idő tehát a frissítési opció rendelkezésre állására vonatkozik. Elérhető belőle 30 napos próbaverzió is, de az a megadott időintervallumon belül sem működik teljes értékűen, ami érthető is, hiszen nyilván lennének olyan felhasználók, akik csak egy Windows-termékkulcsot akarnának vele kiolvastatni – igen, ilyet is tud –, vagy egyéb olyan információt kinyerni bizonyos hardverekből, amit elég egyszer leírni vagy kinyomtatni, magát a monitorozást freeware programokkal oldanák meg.

aida
Az AIDA64 összegző lapja

A program egy igazi információs Kánaán. Ahogyan arra korábban is utaltam, nem csak hardvereinkről, hanem a Windows – laikusok számára mély – bugyraiból is nyerhetünk ki vele információkat. Sőt, van itt lehetőség úgynevezett stressztesztre – ez ugye a tuningolók számára elengedhetetlen: egyes részegységek valós idejű mérésére, komplett számítógép sebességmérésére és a kapott eredmények összehasonlítására más AIDA64 felhasználókéval.

aida
Minden részegységről autentikus információkkal rendelkezik: itt éppen a memóriamodulokról

A szoftver felépítése és elrendezése összetettségéhez képest a logikusságából adódóan egyszerű és könnyen áttekinthető. A bal oldalon lévő hasábban két fül található, az elsőn a Menü felirat kapott helyet, és innen (is) elérhető minden opció. Mellette a Kedvencek fül található, ez akkor hasznos, ha bizonyos funkciókat gyakran használunk, vagy úgy ítéljük meg, hogy körülményes előbányászni, így ezeket áthúzhatjuk erre a lapfülre, és a jövőben lényegesen gyorsabban érhetjük el.

aida
Elég egyértelmű: amelyik utasításkészlet előtt pipa van, az támogatott

Az AIDA64-re is igaz, mint ahogyan a jelen cikk összes alanyára, hogy futtatása általános jogosultságú fiókon Windows Vistától kezdődően – Windows 7 és 8 rendszereken is tehát – UAC-engedélyhez kötött. Az eltérés abból adódik a többi programhoz képest, hogy az AIDA64 elindul e nélkül is, csak éppen az olyan releváns információkat képtelen kiolvasni, mint amilyeneket a hőmérsékletet mérő diódák szolgáltatnak. Egyébiránt a jelenség annyiból áll, hogy minden harmadik féltől származó rendszerprogram esetében – legyen az indítása manuális vagy automatikus – megjelenik a felhasználói fiókok felügyeletének ablaka, ahol azonosítanunk kell magunkat rendszergazdai fiókunk belépési információival. Gondot az okozhat, ha nincs ilyenünk.

aida
AIDA64 CPUID

A lehetőségek között van, hogy a szoftver e-mailben és/vagy felugró ablakban értesítsen bennünket, amennyiben abnormális értékeket érzékel, például: leáll egy ventilátor vagy megugrik egy eszköz hőmérséklete. Ha ilyesmi következne be, akkor előre szabályozható, hogy miként járjon el, a figyelmeztetésen túl akár le is állíthatja az ominózus gépet. E funkciója különösen azoknak jön jól, akik előszeretettel hagyják szeretett gépüket bekapcsolva, ameddig ők maguk távol vannak, dolgoznak vagy egyéb elfoglaltság miatt nincsenek a közelben.

aida
A monitorokkal kapcsolatban is képben van

Hatalmas pozitívum (a Logitech G15, G19 tulajdonosainak szemében minden bizonnyal), hogy az AIDA64 támogatja a billentyűzetükön helyet kapó LCD kijelzőjüket, mi több, teljesen testre szabható módon teszi ezt. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felhasználó dönti el, hogy a kis LCD kijelzőn milyen információkat szeretne látni. Példának okáért: nekem az alaplap, a CPU, a GPU hőmérséklete, illetve utóbbi kettőnél a ventilátorok aktuális fordulatszáma, a merevlemezek és az SSD hőmérséklete, a rendelkezésre álló szabad RAM mennyisége, és – ami talán az egyik kedvencem – a UPS-ről lekérdezett fogyasztás fért ki. A dolognak igazán nagy haszna akkor van, amikor olyan tevékenységet folytatunk, ami a teljes képernyőt igénybe veszi, és a gépünket is megdolgoztatja. Ilyen alkalmazások a játékok is. Jó dolog unalmas benchmarkok helyett kedvenc játékunkat futtatva néha az LCD-re pillantani, majd megállapítani, hogy minden érték az elvárt szinten van. Érdekességként még megemlíteném azoknak, akiknek nincs ilyen billentyűzetük, hogy van OSD kijelzésre is lehetőség, azaz a szoftver a desktopon többféle módon is képes megjeleníteni az érzékelőadatokat. Mert az AIDA64 egyébként rengeteg megoldást támogat az érzékelőadatok megjelenítésére: a Logitech LCD-n, az OSD-n, az asztali minialkalmazáson (vista, win7), az értesítési területen megjelenő ikonokon és a SensorPanelen (ami a legújabb fejlesztés) túl fájlba tudja naplózni az értékeket, vagy meg tudja osztani külső alkalmazásokkal, például a RivaTunerrel, amelyik például full-screen játékoknál is képes kijelezni az értékeket.

A szoftver beszerzése

Evidencia, hogy a legegyszerűbb mód közvetlenül a fejlesztő honlapjáról beszerezni egy egyéves vagy kétéves, három gépes licencet, azonban érdemes figyelni az év közbeni akciókra, különös tekintettel, az ünnepi szezonra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Megújult üzleti portfólióval jön az Aida 4.0

    A FinalWire átalakította üzleti portfólióját, a programcsalád mostantól három üzleti és egy otthoni felhasználóknak szánt kiadást foglal magába.

  • Megjelent az AIDA64 v4.20-as verziója

    Az új változat alapjaiban újraírt memóriastresszteszet hoz, illetve teljes körűen támogatja az Intel „Haswell Refresh”, „Bay Trail”, „Avoton” és „Rangeley” processzorokat is.

  • Megjelent az AIDA64 4.30-as verziója

    A rendszerinformációs szoftver mind a négy kiadása megkapta a frissítést, így az AIDA64 Extreme, valamint a vállalati felhasználóknak szánt megoldás, az AIDA64 Business is.

Előzmények