Hirdetés

Bemutatkozott a Google operációs rendszere

A Chrome OS a gépekkel együtt jön 2010 karácsonyán

Felület és használhatóság

A felhasználói felület még nem végleges, hangzott el az előadáson, bár a legfontosabb elemein már nemigen fognak változtatni. A böngészőre emlékeztető GUI híven tükrözi az alapkoncepciót: minden alkalmazás külön fülben fut, melyek között a szokásos módon lehet navigálni, s több olyan megoldás is kész már, melyek a munkát könnyíthetik (mozgatás, átméretezés stb.). A leggyakoribb alkalmazások (e-mail, chat stb.) kiemelhetőek, de a felület legfontosabb része az „alkalmazásfül”, itt találhatóak az elindítható programok, melyek vagy egy új fülön vagy egy külön kis ablakban indulnak el. (A bemutató egyik legszórakoztatóbb pontja az volt, amikor illusztrációként egy Excel-dokumentumot indítottak el a Chrome OS-t futtató Eee PC-n.)

Hirdetés

Gyorsaság, egyszerűség, biztonság

A tervezők a fenti három alaptulajdonságra koncentráltak a fejlesztés során. Olyan rendszerről van szó melyhez elengedhetetlen az internetkapcsolat, s elsősorban a második, harmadik, mobil számítógépre szánják. Pichai kifejtette azt is, hogy a felhasználók érdekében választottak üzleti koncepciót is: a Chrome OS nem lesz bolti termék, nem lehet letölteni, csak eszközzel együtt megvenni; a cég gyártókkal fog megállapodni (a specifikációk már ott vannak náluk), s komoly hardveres feltételeket támasztanak, hogy az operációs rendszer tökéletesen működjön, illetve az adott számítógép maximálisan ki tudja használni a szoftver adta lehetőségeket. Az árakról egyelőre nem ejtettek szót, az előadók csak arra utaltak, hogy a gépek ára hasonló lesz a maiakéhoz – valószínűleg azért, mert amit az operációs rendszeren spórolnak a gyártók, azt feltehetően rá kell költeniük a gép egyéb alkatrészeire, hogy megfeleljenek a Google elvárásainak.

A biztonságot elsőrendű szempontként kezelték, ezért egy olyan rendszert dolgoztak ki, mely a lehető legnagyobb védelmet nyújtja: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az online rendszerellenőrzésnek, szinkronizálásnak és az automatikus frissítésnek köszönhetően központilag védik a felhasználót, illetve a felhasználói tudatlanságból, felelőtlenségből adódó gondok számát is mérsékelni tudják, ugyanis rendszerszempontból az alkalmazások mindegyike „gyanúsnak számít”, vagyis folyamatos a kontroll, az alkalmazások sandboxban futnak.

A rendszer forráskódja tegnap óta elérhető, a Google számít a közösség munkájára, ötleteire, s úgy vélik, a nyílt forrásnak köszönhetően komoly lehetőségek állnak a fejlesztők előtt. A fejlesztési folyamat gőzerővel zajlik a cégnél is, de az első Chrome OS-t futtató számítógépek a tervek szerint leghamarabb jövő karácsonykor kerülhetnek a boltokba.

Azóta történt

Előzmények