Fujitsu blog: interjú notebookokról és tabletekről

Xeon, Core m, Atom alapú megoldások

PH: Tervezik az új, mobil Xeonok bevetését a Celsius mobil munkaállomásokban, illetve készül majd belőlük 15,6 hüvelyknél nagyobb modell?

JH: Nem, a Celsius szériában a legerősebb Core i5 é i7 processzorokra támaszkodunk professzionális NVIDIA grafikus kártyákkal kiegészítve. Ugyanis a munkaállomások piacán azt tapasztaljuk, hogy a legnagyobb kereslet a rack formátumú gépek iránt van, melyekkel sokkal komolyabb teljesítmény elérhető el, mint a mobil vagy asztali gép formátumú modellekkel. A Celsius notebookoknál jelentkező igények kielégítésére megfelelő a Core i széria. Folyamatosan csökken az igény a nagy, 17 hüvelykes modellek iránt, ezért a Skylake processzoros szériával – közvetlen elődjéhez hasonlóan –  a 15,6 hüvelykes méretre koncentrálunk.

PH: Mi a helyzet a kisebb Skylake processzorokkal, a Core m-ekkel? Bevetik valamilyen termékben?

JH: Tabletet alapozunk rá, de érdekes módon ebben a termékkategóriában is inkább az erősebb Core i-re van igény. Ügyfeleink jellemzően az olyan kettő az egyben eszközöket keresik, amelyek teljes értékű notebookként is bevethetőek komoly számítási teljesítménnyel. Egyelőre még kérdőjeles számunkra, hogy a Core m felfogható-e külön, irodai használatra elégséges platformnak, vagy csak egy másodlagos eszközökben való kiegészítő marad a Core i mellett. Egyelőre csúcs tabletünket, a 12,5 hüvelykes Stylistic R726-ot is Core i processzorra építettük.

Fujitsu Stylistic R726
Fujitsu Stylistic R726 [+]

PH: Készítenek eszközöket a Cherry Trail platformra építve is, vagy a kisebb tableteknél az ARM felé fordulnak?

JH: A legfeljebb 10 hüvelykig felnyúló Stylistic Q tableteknél az Intel megoldásaira támaszkodunk, ugyanis elsősorban a vállalati felhasználásra fókuszálunk, ahol az Intel – pontosabban a Windows – dominál.

PH: Amikor szóba kerülnek a 14 hüvelyknél nagyobb notebookok, olvasóink gyakran kifogásolják, hogy még mindig nagyon alacsony, 1366x768 pixel az alap felbontás. Mennyi gépet adnak el ilyen kijelzővel?

JH: Pontos adatot nem tudok mondani az arányra, de tisztán látszik, hogy felhasználás szerint rétegződik a kijelző iránti igény. Alapvető irodai feladatokra, internetezéshez, YouTube videók nézéséhez elégséges az alap felbontás, komolyabb munkához, fejlesztéshez, nagyfelbontású videókhoz rendelik a fejlettebb paneleket. A választás alapvetően a megrendelőinké, mi minden modellnél kínálunk az alapszintű mellett Full HD vagy nagyobb felbontású alternatívát is.


[+]

PH: Egy személyesebb kérdéssel zárnánk interjúnkat. Milyen számítógépet és/vagy egyéb eszközt használ?

JH: Jelenleg Stylistic Q704 tabletet használok, ami alapvetően kettő az egyben eszköz. Irodában, például levelezésre notebookként vetem be, megbeszéléseken viszont tablet módra váltok, ilyenkor a toll és a OneNote segítségével könnyen jegyzetelhetek. Előadás közben is hatékonyabb egy klasszikus notebooknál, ismét a tollat emelném ki, amivel könnyedén belerajzolhatok a kész diákba is például a lényeges adatok kiemeléséhez. Később a Stylistyc R726-ra tervezem leváltani, ami egy hasonló készülék, csak még erősebb, még könnyebb.

rudi