Fujitsu blog: interjú notebookokról és tabletekről

Core i minden mennyiségben

Interjúalanyunk, Jörg Hartmann  a Fujitsu tabletekért, notebookokért, asztali számítógépekért, vékony kliensekért és kiegészítőikért felelős vezérigazgató-helyettes az EMEIA régióban. Pályafutását a HP-nál kezdte, 2001-ben csatlakozott a Fujitsu Siemens Computers csapatához, majd a RIM-hez tett kétéves kitérő után 2011-ben tért vissza a Fujitsuhoz.

PROHARDVER: Felvázolná nekünk, milyen arányban oszlanak meg a notebookeladások az egyes modellcsaládok között?

Jörg Hartmann: Megrendeléseink több mint harmadát teszi ki a Lifebook E7 család. Ezeket a gépeket elsősorban vállalati ügyfeleink rendelik, amikor teljes gépparkot vásárolnak vagy frissítenek. A Lifebook E5 eladások szintén nagyjából egyharmadot tesznek ki, ezek a gépek a kereskedelmi forgalomban is jól teljesítenek kiváló ár/érték arányuk miatt. A fennmaradó közel egyharmadot jobbára a könnyű Lifebook S példányok teszik ki, a Lifebook U Ultrabookok és T-s convertible gépek részesedése elég alacsony.

PH: Miért maradt ki a legkomolyabb forgalmat produkáló Lifebook E sorozatoknál a Broadwell processzorcsalád?

JH: Az Intel negyedik, ötödik és hatodik Core i szériája közötti váltás nagyon rövid idő alatt zajlott le. Ilyen gyors váltásra nehéz reagálni, ezért döntöttunk úgy, hogy az ötödik generáció kimarad, és inkább arra koncentrálunk a Lifebook E modellekkel, hogy a hatodik Core i generáció megjelenésének pillanatában azonnal elérhetőek legyenek, így már szeptemberben bemutathattuk őket.

Fujitsu Lifebook E736
Fujitsu Lifebook E736 [+]

A csúcs Lifebook E7 Core i5 és i7 processzorokkal rendelhető, a Lifebook E5-nél Core i3 is választható. Szokásunkhoz híven a vállalati megrendelők ízlés szerint állíthatnak össze konfigurációkat, a kereskedelmi fogalomban pedig az adott piacra optimálisnak tartott összeállítások kerülnek majd 2016 első negyedévében.

PH: Mikor érkezik a Lifebook S, U és T sorozatba a Skylake?

JH: Éppen most, a Fujitsu Forumon demonstráltuk a Lifebook S936-ot (a következő blogbejegyzésben lesz róla szó – a szerk.), aminek a hatodik generációs Core i processzor mellett fő különlegessége a Wireless Docking vezeték nélküli dokkolás (szintén bemutatjuk majd a blogban – a szerk.), amivel a képernyő és a különböző perifériák kábel vagy speciális aljzat nélkül kapcsolhatóak a számítógéphez. Az Lifebook U szériában egyelőre nem tervezzük a Skylake processzorok bevezetését, ott megmarad az U745.

Fujitsu Lifebook S936 Wireless Dociking támogatással
Fujitsu Lifebook S936 Wireless Docking támogatással [+]

A kifordítható kijelzőjű Lifebook T családba a T936 érkezik. Ezt elsősorban biztosítóknál szeretik, ahol a kárfelmérő munkatárs az asztalánál notebookként használja, helyszíni szemlénél pedig tabletté fordítja a kijelzőjét. Ebben a formában ideális kérdőívek kitöltésére is, tolla révén a megfelelő szoftverrel hiteles aláírás készítésére is használható.

Xeon, Core m, Atom alapú megoldások

PH: Tervezik az új, mobil Xeonok bevetését a Celsius mobil munkaállomásokban, illetve készül majd belőlük 15,6 hüvelyknél nagyobb modell?

JH: Nem, a Celsius szériában a legerősebb Core i5 é i7 processzorokra támaszkodunk professzionális NVIDIA grafikus kártyákkal kiegészítve. Ugyanis a munkaállomások piacán azt tapasztaljuk, hogy a legnagyobb kereslet a rack formátumú gépek iránt van, melyekkel sokkal komolyabb teljesítmény elérhető el, mint a mobil vagy asztali gép formátumú modellekkel. A Celsius notebookoknál jelentkező igények kielégítésére megfelelő a Core i széria. Folyamatosan csökken az igény a nagy, 17 hüvelykes modellek iránt, ezért a Skylake processzoros szériával – közvetlen elődjéhez hasonlóan –  a 15,6 hüvelykes méretre koncentrálunk.

PH: Mi a helyzet a kisebb Skylake processzorokkal, a Core m-ekkel? Bevetik valamilyen termékben?

JH: Tabletet alapozunk rá, de érdekes módon ebben a termékkategóriában is inkább az erősebb Core i-re van igény. Ügyfeleink jellemzően az olyan kettő az egyben eszközöket keresik, amelyek teljes értékű notebookként is bevethetőek komoly számítási teljesítménnyel. Egyelőre még kérdőjeles számunkra, hogy a Core m felfogható-e külön, irodai használatra elégséges platformnak, vagy csak egy másodlagos eszközökben való kiegészítő marad a Core i mellett. Egyelőre csúcs tabletünket, a 12,5 hüvelykes Stylistic R726-ot is Core i processzorra építettük.

Fujitsu Stylistic R726
Fujitsu Stylistic R726 [+]

PH: Készítenek eszközöket a Cherry Trail platformra építve is, vagy a kisebb tableteknél az ARM felé fordulnak?

JH: A legfeljebb 10 hüvelykig felnyúló Stylistic Q tableteknél az Intel megoldásaira támaszkodunk, ugyanis elsősorban a vállalati felhasználásra fókuszálunk, ahol az Intel – pontosabban a Windows – dominál.

PH: Amikor szóba kerülnek a 14 hüvelyknél nagyobb notebookok, olvasóink gyakran kifogásolják, hogy még mindig nagyon alacsony, 1366x768 pixel az alap felbontás. Mennyi gépet adnak el ilyen kijelzővel?

JH: Pontos adatot nem tudok mondani az arányra, de tisztán látszik, hogy felhasználás szerint rétegződik a kijelző iránti igény. Alapvető irodai feladatokra, internetezéshez, YouTube videók nézéséhez elégséges az alap felbontás, komolyabb munkához, fejlesztéshez, nagyfelbontású videókhoz rendelik a fejlettebb paneleket. A választás alapvetően a megrendelőinké, mi minden modellnél kínálunk az alapszintű mellett Full HD vagy nagyobb felbontású alternatívát is.


[+]

PH: Egy személyesebb kérdéssel zárnánk interjúnkat. Milyen számítógépet és/vagy egyéb eszközt használ?

JH: Jelenleg Stylistic Q704 tabletet használok, ami alapvetően kettő az egyben eszköz. Irodában, például levelezésre notebookként vetem be, megbeszéléseken viszont tablet módra váltok, ilyenkor a toll és a OneNote segítségével könnyen jegyzetelhetek. Előadás közben is hatékonyabb egy klasszikus notebooknál, ismét a tollat emelném ki, amivel könnyedén belerajzolhatok a kész diákba is például a lényeges adatok kiemeléséhez. Később a Stylistyc R726-ra tervezem leváltani, ami egy hasonló készülék, csak még erősebb, még könnyebb.

rudi