Hirdetés

Feltörték az Uber rendszerét, végre jól fogytak a GPU-k

Hirdetés

HEDT csata, Z-SSD, Volta, 14 TB PMR-rel

Közeledünk az év végéhez, így néhol már szép lassan kezdenek kirajzolódni a jövő évi tervek. Erre vonatkozóan kétségkívül a Toshiba volt a legérdekesebb ezen a héten, hiszen a többieket előzve állhatnak elő az év elején a 14 TB-os (nem SMR) merevlemezzel, ami nagy ugrás lesz a vállalat számára, pláne, hogy év végére a 16 TB a cél. Egyelőre nem úgy tűnik tehát, hogy a HDD-k napjai meg lennének számlálva, de kétségkívül nagy hátrányban vannak az SSD-khez képest sebesség terén. Ráadásul a memóriaalapú tárolásban rettentő nagy a potenciál, ez látszik a Samsung-féle Z-NAND technológián is, ami az Intel Optane ellenfele lehet hamarosan.

Odapörkölne a Samsung az Intel Optane-nak
Odapörkölne a Samsung az Intel Optane-nak [+]

Az Intelnek is megvannak a maga tervei. Ez érinti a Coffee Lake lapkákat is, amelyek hiánycikknek számítanak, ezért kevés processzor kerül a boltokba, de úgy tűnik, megvan a megoldás, így hamarosan felpöröghet a biznisz. Eközben a kékeknek törődniük kell a Management Engine-ben felfedezett biztonsági rések betömésével, de jó hír, hogy a vállalatnál ehhez már hozzá is fogtak. Maradva a processzoroknál, SoC-oknál, a kínaiak újra felbukkantak az x86/AMD64 vonalon: a Zhaoxin a korábbi, nem túl korszerű rendszerchipek után most újra nekifut a projektnek, aminek eredménye sokkal ígéretesebbnek tűnik. Ezzel szemben a MediaTeknél úgy döntöttek, hogy nem lesz utódja – legalábbis egy darabig – a Helio X30-nak, pedig egy kifejezetten jól sikerült fejlesztésről beszélünk, mégsem tudták elfogadtatni a partnerekkel. Hasonlóképp járt a Microsoft is Japánban, méghozzá az Xbox One X-szel, ami az eladásokat tekintve csúnyán alulmaradt a konkurensekkel szemben.

Lassan véget érhet az Intel Management Engine körüli kálvária?
Lassan véget érhet az Intel Management Engine körüli kálvária?

Szerencsére a VGA-k piaca ennél jobban teljesített összességében, a harmadik negyedév ugyanis minden GPU-gyártó számára jól alakult. Az NVIDIA mégsem elégedett, aminek oka, hogy GeForce termékeit olyan gépekben is használják, ahová egyébként a Tesla és Quadro családot szánják, de ennek hamarosan véget vetnek. Eközben egyre közelebb az új, Volta névre hallgató architektúra, ami mellé úgy tűnik, hogy kényszerűségből szokatlanul nagy mennyiségű VRAM-ot fognak majd pakolni.

Lapos, de igazi szörnyeteg lapul a sok rezet tartalmazó vizesblokk alatt az EVGA csúcs VGA-ján
Lapos, de igazi szörnyeteg lapul a sok rezet tartalmazó vizesblokk alatt az EVGA csúcs VGA-ján [+]

Konkrét termékbejelentések közül elsőként az EVGA legújabb szörnyetegét, a már piacon lévő GTX 1080 Ti K|ngp|n Edition VGA Hydro Copper vízhűtéssel ellátott változatát emelnénk ki. Ha már vízhűtés, a Cooler Master "szerelt magad" MasterLiquid Maker 240 szettje is megérdemli a figyelmet a hét újdonságai közül. A Galax/KFA2 is VGA-ban gondolkodott, de ezúttal nem hagyományos kártyát mutattak be, hanem egy eGPU dobozt, ami az eddig látott megoldásokkal ellentétben teljesen integrált.

eGPU doboz kicsit másképp, mint megszokhattuk
eGPU doboz kicsit másképp, mint megszokhattuk [+]

Tévé és audió terén csak kevés újdonságról tudunk beszámolni, de azok közül nem elhanyagolható fontosságú, hogy a jelek szerint a Hisense vásárolja fel a Toshiba tévés részlegét, ráadásul nem is túl drágán, de ezen ügylet tartogat némi meglepetést, hiszen a márka névhasználati jogát korábban másnak is engedélyezték. Ezenkívül a szintén hamvaiból éledező Sharp jelentett be egy kompakt, tévéről táplálható hangprojektort, a Pioneer pedig egy (kategórián belül) viszonylag olcsó DAP-pal újít.

Ez is megvolt...
Ez is megvolt... [+]

Ne feledkezzünk meg eheti nagy anyagainkról, tesztjeinkről és vélemény cikkeinkről sem! Az elmúlt napokban kielemeztük, hogy merre haladhat tovább a tévépiacon megroggyant Samsung, majd kipróbáltunk két olcsó gamer egeret a Genesistől, végül egymásnak eresztettük az AMD és Intel csúcskategóriás HEDT platformjait.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt