Magyar fát és üvegszálat nyomtattunk

Kellemes csalódást okozott az üveggel dúsított műanyag, meglepő eredményt produkált a húsz százalék fát tartalmazó PLA. A Philament kísérleti anyagait teszteltük.

Üvegszálas, tisztításra és másra

Az üvegszálas PLA rövidszálú üveget tartalmaz, de ennek pontos hosszát a gyártó sem tudja meghatározni, mert a gyártósoron történő extrudálás során is töri a gép, illetve a nyomtatás során is változik a felhasználástól függően. A gyártó többféle célra ajánlja az alapanyagot, ebből az egyik a nyomtató tisztítása. Az üvegtartalomnak köszönhetően a szál nagyon durva felületű, a javaslat szerint a takarításhoz egy nagyjából 20 centis darabot érdemes átengedni a gépen, amivel a teljes hotendet tisztára pucolhatjuk. Ez a gyakorlatban is működő technika, olyan pigmenteket is kicsiszolt a speciális anyag, amikre már nem is emlékeztünk, hogy használtuk korábban.

A Philament tapasztalatai szerint az elektronikai ipar előszeretettel alkalmazza jigként az üvegszálas PLA-t, mivel sokkal kevésbé törik, mint a tiszta PLA. A designstúdiók is boldogok ezzel az anyaggal, mert különlegesen töri a fényt, főleg ha csak néhány rétegben használják, ezért például lámpaburákat készítenek belőle. Mi maradtunk a hajónál.


[+]

A teszthajó az alapbeállításokkal remekül mutat, sem folyást, sem olvadást, sem komolyabb anyaghiányt nem tapasztaltunk a használat során. A tárgyasztal adhéziójának növelésére érdemes ragasztózni, onnantól viszont hátra lehet dőlni, a félelmeink ellenére a durva, dörzspapír-szerű felület tökéletesen működik a szálhúzásos 3D nyomtatókkal. Egyetlen gondunk adódott, de ezzel a felhasználók kevésbé fognak szembesülni: mivel nem feltekercselt, hanem egy levágott, 10 méteres darabot kaptunk (és mi magunk sem csévéltük fel, hanem egyszerűen lelógattuk), a szál belegabalyodott saját magába, és ez okozott egy fals elakadást a rendszerben, ez a hajó kabinján látható anyaghiányos területen látható is lett.


[+]

A telefontok során is használtuk az üvegszálat. Miután láttuk, hogy a hajó felülete mennyire sima, egységes és szép, nem bírtuk ki, hogy az oldalkeret egy részét ne ebből az anyagból nyomtassuk ki. Jó döntés volt, a fás filament amolyan bordázott hatást kelt, ami jó fogást eredményez, miközben az archoz közelebb eső részen az érdességnek semmi nyoma.

Meglepően jó volt dolgozni az üvegszálas anyaggal, bár a gyártó felhívja a figyelmet, hogy hosszútávon a réz fúvókát károsíthatja, szerencsére ezek könnyen és olcsón pótolhatók, az átlagfelhasználó számára pedig ez fel sem fog tűnni, hiszen valószínűleg otthon nem fognak több tíz kilót átengedni ebből a technikai alapanyagból a hotenden. Egy tekercs üvegszálas filament 12 250 forintba kerül, a fás társához hasonlóan 0,75 kg kerül feltekercselésre ezért a pénzért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények