Facebook-adó, HP keylogger, csúcs-VGA, bányász célhardver

Korrupció, mikrofon, Facebook-adó

Nem kétséges, hogy a héten a magyarországi IT-világot leginkább a 24.hu riportja rázta meg. Na nem azért, mert valami eget rengető újdonságról számoltak volna be, meg hát a riport sem hozott közvetlen bizonyítékokat, de a feltárt tények mégis csak azt a sokak által vélelmezett álláspontot erősítik meg, hogy nagy baj van az informatikai közbeszerzések területén – már ha bajnak nevezhető a csókosok pénzért történő előnyben részesítése.

Maga a Microsoft egyébként közvetlenül nem érintett az ügyben – ahogy a nagy romániai botrányban sem volt az –, ezt bízvást állthatjuk: a sárosak – ha azok, de ezt bíróságnak kell kimondania – a közvetítők, a leánycégek felelős vezetői, mivel nekik volt lehetőségük furcsa feltételekkel milliárdos állami szerződéseket kötniük. A történet homályos, valószínűleg még úgy száz évre az is marad, most csak annyit tudhatunk, hogy a redmondi anyacég átszervezte helyi képviseletét, felmondott a partnereknek, vezetőváltások történtek. Ha jóhiszeműen szemléljük a történéseket, akkor jó szívvel csak annyit mondhatunk: a Microsoft egy szintig üzleti okokból elnézi ugyan globális partnereinél a korrupciót, de van egy határ, amikor a jövőre tekintve megálljt parancsolnak.

OMV
[+]

Az még a hét elején történt, hogy egy korábbi ügy most kapott sajtónyilvánosságot: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még október végén büntette meg az OMV-t, ugyanis a vállalat helyi képviselete adatvédelmi szempontból vállalhatatlanul és törvénysértően készített hangfelvételeket is az egységeiben – ez mind a vásárlókat, mind az alkalmazottakat érintette. A jelenleg hatályos magyar és uniós szabályozások szerint a megfigyelés nem tilos, ám ennek keretei szigorúak – igaz, időnként nehezen értelmezhetőek. A NAIH most mindenesetre úgy döntött, hogy az OMV által kitűzött biztonsági célok eléréséhez nem volt szükség hangfelvételek készítésére – pláne úgy, hogy az érintettek nem is tudtak róla –, így e jogsértő gyakorlat miatt bírságot szabtak ki. De ez a bírság szinte nevetségesen alacsony: jelen esetben 18 millió forint, amit pár vidéki benzinkút egy nap alatt megtermel. Viszont azt is érdemes tudni, hogy az Európai Unióban az adatvédelmi jogsértések gondjai már évek óta téma, és ha a GDPR-t jövő tavasszal bevezetik, az OMV hasonló esetben nem 18 millió forintot, hanem sokkal többet fog fizetni, akár több milliárdot is.

Nem akármilyen, hanem bombahír volt, hogy a Facebook bejelentette: ahol van helyi képviseletük, ott hamarosan felfüggesztik az offshore működést, és nem az „adóparadicsomban” bejegyzett leányon keresztül számolnak el, hanem helyben. Vagyis abban az országban adóznak, ahol tevékenységüket folytatják. Ez nagyon jó hír, azt jelzi, hogy az amerikai multi elébe megy az egyébként várható szankcióknak, ugyanakkor minket, magyarokat egyelőre aligha érint, mivel hazánkban nincs iroda, a hirdetési tevékenységet egy régiós szervezet látja el. De a trend biztató: ha az egyébként innovatív és rövid és középtávon kiváló előrejelzéseket produkáló világcég, a Facebook meglépte ezt, akkor várható, hogy lesznek követői.

Pénteken adtunk hírt a NASA jól előkészített csütörtök esti bejelentéséről: a Google mesterséges intelligenciájának segítségével a Kepler űrtávcső korábbi adatait elemezve új bolygót találtak meg. Ez önmagában nem igazán újdonság, de az igen, hogy az AI mai alkalmazásának egy új területe nyílt meg: ha ráeresztik a szoftvert más, régebbi adatbázisokra, nagy felfedezések várhatóak.

dajko, Daywalker