Ezer gigabájt egyetlen korongon

A korong szövetsége

A jövő év egyik látványos párharcát az adathordozó lemezek következő generációját képviselő HD DVD és Blu-ray Disc fogja megvívni. A formátumháború végső kimenetelének alakítása a nagy kiadóvállalatok kezében van, hiszen amelyik szabványt többen támogatják, az marad majd talpon a piacon. Ebben a Sony formátuma, a Blu-ray Disc áll jelen pillanatban jobban, de a Toshiba által támogatott HD DVD kezében is van még egy-két ütőkártya – például az egyszerűbb és alacsonyabb költségű gyártás és a várhatóan korábbi megjelenés.

Mostani cikkünk témája a formátumháború jövője kapcsán az, vajon beleszólhat-e a két konkurens szabvány csatájába egy harmadik, a Maxell és az Optware holografikus tárolási eljárása. Az új – várhatóan 2006 végén sorozatgyártásba kerülő – technológia ugyanis akár 300 gigabájtot is képes tárolni egyetlen lemezen, de a kapacitás később akár 1,2 terabájtra is nőhet. Az újfajta lemezekről, valamint a HD DVD és Blu-ray esélyeiről a hazi-mozi.hu főszerkesztőjével, Matuska Józseffel beszélgetett a technoMÁNIA két műsorvezetője.

– Hol tart jelenleg a Blu-ray Disc és a HD DVD párharca?

Hirdetés

– Gyakorlatilag a jövő évben megjelennek ezek a formátumok. Mindkettő – tehát a formátumháború elkerülhetetlen. A kapacitásukról annyit lehet tudni, hogy az egyrétegű, egyoldalas HD DVD lemez 15 GB-ot képes tárolni, míg a Blu-ray lemez 25-öt. Elvileg a HD DVD-ből készül kétrétegű, sőt háromrétegű változat is, ez azt jelenti, hogy lesz 30 illetve 45 GB-os lemez. Az, hogy kétrétegű, 50 GB-os Blu-ray készül-e, és ha igen, mikor, ez most még nem teljesen tisztázott. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kapacitás tekintetében nem lesz nagy különbség a két konkurens szabvány között.

– Kik alkotják a formátumokat támogató két tábort?

– A Blu-ray mögött a Sony áll, illetve ott sorakozik – a Toshibát leszámítva – gyakorlatilag az összes japán szórakoztatóelektronikai gyártó. A HD DVD fő fejlesztője a Toshiba, de neki is van szövetségese, az NEC és a Sanyo. A lényeg az, hogy ez utóbbi formátum megjelenik majd meg előbb, de hogy melyik fog győzni, ez még nagy kérdés. A filmstúdiók – most már gyakorlatilag mindegyik nagy hollywoodi stúdió – bejelentették, hogy 2006-tól a megjelenő filmeket Blu-ray lemezen is ki fogják adni.

– És HD DVD-n is?

– Nem. HD DVD-n jelen állás szerint csak a Warner, a Paramount és a Universal ígér filmeket. De ezek a stúdiók is kihozzák majd filmjeiket Blu-rayen is. A stúdióknak azért kellett ezt meglépniük, mert a Sony nagyon eltökélt amellett, hogy a jövőre megjelenő PlayStation 3-at már biztosan Blu-ray Disc olvasására alkalmas meghajtóval hozza forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a Blu-rayt muszáj komolyan venni. De ezek a nagy stúdiók a HD DVD-nek is adnak még esélyt.

– Beszéljünk akkor a holografikus lemezről, hiszen ez az igazi újdonság.

– Valóban az, bár nagyjából egy évvel ezelőtt, 2004 szeptemberében már elkészült az első ilyen technológiával készült lemez, amin filmet tároltak.

– Ez már egy standard 12 centis korong volt, nem kártya formátum?

– Nem, ez már egy hagyományos 12 centis lemez volt, vagyis pontosan ugyanolyan, mint a CD vagy a DVD. Egy Optware nevű cég készítette, és bár részleteket nem igazán lehet tudni, az bebizonyosodott, hogy a holografikus lemez írási/olvasási sebessége valóban sokkal nagyobb – eléri a 20 MB per szekundumot, de a maximum akár 120 MB/sec is lehet –, és jóval több adat tárolására alkalmas.

– Mondjuk el az olvasóknak, hogy 300 gigabájtról szólnak a hírek.

– Első körben. De ez elvileg lehet 1 terabájt, sőt 1,2 terabájt is! Ez 1200 gigabájt – csak, hogy tudjuk viszonyítani az 50 GB-os Blu-ray lemezhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények