EVEREST – Felturbózni a vasat!

Mit hasznosíthatnak a vállalati rendszergazdák?

Kis- és nagyvállalkozások igényeire szabott hálózati leltározó, változáskövető és hálózatfigyelő szoftver rejtőzik a dobozokban. Az EVEREST Professional többek között XML és MHTML jelentéseket, teljes SQL adatbázis- és Windows Server 2003-támogatást kínál. Talán egyik legfontosabb szolgáltatása a hardverdiagnosztikán túl a hálózati leltár készítésének a lehetősége.

Hirdetés

Több telephelyes és/vagy nagy kiterjedésű vállalati hálózatokon rendkívüli módon megkönnyíti a hardver- és szoftverleltár készítését. Az adatgyűjtés távolról is elvégezhető, de arról is beszámol egy a fejlesztők weboldaláról PDF formátumban letölthető esettanulmány, hogy a felhasználók desktopjára előkészített ikonokhoz rendelték hozzá az előkészített parancssoros riportkészítést, és a jelentések elküldését e-mail vagy ftp-címre.

A program nem csupán változatos formában és rugalmasan konfigurálható módon képes elkészíteni jelentéseit, de a Professional változat egy erre „szakosodott” leltárkezelőt is kínál, amely számos SQL adatbázissal képes együttműködni. A választék bőséges: Access, Access97, MS SQL Server, Oracle, PostgreSQL, Sybase és InterBase adatbázisokkal képes összedolgozni.

Az említett esettanulmányban egy további hasznos szolgáltatást is kiemeltek: a hálózati munkaállomásokon telepített vírusellenőrző programok állapotának figyelését. Az EVEREST segítségével meglepően könnyen és hatékonyan lehetett megvalósítani, hogy a vállalat hálózatba kötött és a hálózathoz csak alkalmanként csatlakozó notebookjain naprakész legyen a vírusvédelmi szoftver és annak központilag frissített adatbázisa.

Változáskezelés: Az EVEREST Professional segítségével elvégezhető a hálózat összes számítógépén előforduló szoftveres és hardveres változások felismerése és listázása, méghozzá CSV riportokban vagy SQL adatbázisban tárolt leltáradatok alapján. A változások rendezhetőek és szűrhetőek, a változáskövetés jelentéseit ki lehet nyomtatni vagy fájlba lehet menteni.

Konklúzió

Ha mindezeket összefoglaljuk, akkor elmondható, hogy egy shareware-áron, pár ezer forintért beszerezhető, minimális erőforrás-igényű szoftver segítségével nem csupán naprakész adatokkal rendelkezhetünk felügyelt számítógépeinkről, de néhány perces munkával olyan jelentéseket állíthatunk elő, amelyek akár egy vezetői értekezleten is meggyőző adatokkal támasztják alá a nélkülözhetetlen fejlesztések és karbantartások szükségességét.

dr. Nagy Gábor

Előzmények