Takaréklángon a CeBIT

Green IT

Ahol a nullából és az egyből milliárdok lesznek – ez volt az idei CeBIT tényleg jó jelmondata, mégis úgy tűnik, a gyártók egyre kevésbé gondolják úgy, hogy a milliárdok reményében érdemes az általában barátságtalan észak-német kora tavaszban ellátogatni a hannoveri mega-szakkiállításra. A vasárnap zárult show-ra megint kevesebb kiállító jött el, mint egy évvel korábban – a tavalyi 6153 után 5845 –, jó pár húzónév (például a Sony, a Philips, a Sharp vagy éppen a Via) hiányzott. Pedig a szervezők láthatóan igyekeznek dacolni azokkal a vészmadár szakértőkkel, akik évek óta állítják, hogy az átfogó iparági karneválok ideje lejárt, a helyüket a vertikális, egy-egy termékkörre koncentráló rendezvények veszik át. A Deutsche Messe AG Nicolas Sarkozyvel, Angela Merkellel, José Manuel Barrosóval és Steve Ballmerrel valódi sztárparádét hozott össze a megnyitóra, és az idén tekert a megszokott kiállítási menetrenden is: a CeBIT rövidebb volt (hét- helyett hatnapos), hétvégén ért véget (nem vágta ketté a hétvége, mint korábban), négy fő tematika szerint csoportosította a kiállítókat, és jó néhány konferenciának adott otthont. A város még arra is ügyelt, hogy az esemény idején ne legyen hiány örömlányokból sem. Lehet, hogy mindezek szerepet játszottak abban, hogy a látogatók száma – igaz, nem olyan mértékben, mint tavaly, de – nőtt, 3 százalékkal közel félmillióra.

A nagy termékbejelentéseket már nem a CeBIT-re időzítik a gyártók, most sem álltak elő olyan nagy dobással, amely a kiállítás alaphangját megadta volna – ezekhez jobb színteret adnak a kisebb, koncentráltabb show-k –, igyekeztek hát ezt helyettük megtenni a szervezők, akik a környezettudatosságot jelölték ki a 2008-as rendezvény fő témájának. Ez ügyben tényleg van miről beszélni, mit fejleszteni és tudatosítani. Egy nemrég kiadott tanulmány szerint a szerverek és a működtetésükhöz elengedhetetlen infrastruktúra 2005-ben a világ teljes áramfelhasználásnak 0,8 százalékáért volt felelős. Ezt az étvágyat – mely évről évre látványosan nő – nagyjából 14 ezer megawattos erőmű tudja kiszolgálni. És akkor még nem számoltuk az otthoni gépeket. Úgy becsülik, hogy egy PC közvetetten tizedannyi szén-dioxidot termel, mint egy gépkocsi – márpedig PC-ből több mint egymilliárdot használnak a világon.


45 nanométeres processzorok az Intel standján: kisebb fogyasztás

Hannoverben a Deutsche Messe által kiadott sajtóközlemények és a hatalmas kiállítási területen elszórt óriásplakátok tanúskodtak arról, hogy a Green IT uralja a pavilonokat. Más viszont alig; a zöld szempont felbukkanását tényleg nagyítóval kellett keresni. Nem biztos, hogy magyar viszonyokon edződött újságírónak kell lenni ahhoz, hogy az embernek az az érzése támadjon: a divatos téma csak jó ürügy arra, hogy a szervezők némi pénzt nyúljanak az EU-tól. Az ügynek szentelt Green IT Village-et például lehetetlen lett volna megtalálni, ha nem hirdetik plakátokon, hogy merre van. Az egyik legnagyobb kiállítási csarnok másfél standján eldugott „falu” – gyakorlatilag egy csinosan berendezett büfé – láttán nyilvánvalóvá vált, hogy a zöld központ tervezői és építői magukévá tették az itt védnökként fellépő Michael Glos gazdasági miniszter köszöntőjének felütését: „A legjobb energia a fel nem használt energia”.

De ugye sok jó szándék kis helyen is.

A stand egyik sarkában futottunk bele az Intel és a Google által tavaly gründolt Climate Savers Computing Initiative (CSCI) pultjába. A javarészt informatikai vállalatokat tömörítő nonprofit szervezet célja – tudtuk meg –, hogy 2010-re a felére (sic!) csökkentse a számítógépek energiafogyasztását mégpedig úgy, hogy tagjai számára az általános ajánlásoknál – például az Energy Star specifikációnál – szigorúbb követelményeket ír elő. De nem feltétlenül van szükség új, energiatakarékosabb hardverekre a cél eléréséhez, elég lenne rászoktatni az embereket arra, hogy használják számítógépeik energiatakarékos funkcióit. A CSCI adatai szerint ma tíz emberből kilenc nem teszi ezt. Példájuk szerint ha a közel félmillió CeBIT-látogató mindegyike kihasználná gépe energiagazdálkodási lehetőségeit, egy év alatt 113 millió kilowattóra áramot – és nagyjából annyi szén-dioxidot, amennyit 17 000 autó termel – lehetne megspórolni.

A másik sarokban a Fujitsu Siemens demózta zöld termékeit (melyeket már korábban bemutattunk), többek között azt az LCD monitort, amely a helyiség világításához igazítja a panel fényerejét és készenléti módban 0 wattot fogyaszt, meg azt az asztali és hordozható számítógépet, amely felkerült a Greenpeace környezetbarát termékeket szerepeltető toplistájára. De sajnos nem a megfelelő helyre – sajnálkozott a cég képviselője –, aki szerint a masinák csak azért nem végeztek az élen, mert a zöld szervezet és a cég adatai nem voltak teljesen kompatibilisek.

A Greenpeace egyébként először volt jelen saját standdal a CeBIT-en (valami rejtélyes oknál fogva nem a zöld faluban), és itt publikálta az említett, 14 gyártó által szolgáltatott adatok alapján elkészített ranglistát, amely négy fő szempont – egyebek mellett a környezetkárosító anyagok felhasználása és a fogyasztás – figyelembevételével osztályozta négy kategóriában a termékeket. A vizsgált asztali PC-k között a Dell Optiplex 755 és a Hewlett-Packard dc5750, a notebookok között a Sony Vaio TZ11, a mobilok között a Sony Ericsson T650i, a PDA-k között pedig a Sony Ericsson P1i lett a legzöldebb. Igaz, ezek is csak éppen hogy hozták a maximálisan elérhető 100 pont felét. „Még sok a tennivaló, de egyre több gyártó figyel oda komolyan termékei környezeti hatásaira. Az IT-ipar az egész CeBIT-et zöld faluvá tudná változtatni, a kérdés az, hogy milyen hamar teszi ezt meg” – adott egy lehetséges magyarázatot Yannick Vicaire, a szervezet illetékes aktivistája arra, hogy miért lett akkora a Green IT Village, amekkora.

A kiállítási területen az egy csarnokra jutó Lamborghinik relatíve magas száma is arról tanúskodott, hogy ebben az iparágban a teljesítmény ma még fontosabb, mint a környezettudatosság, hogy tényleg van még hova zöldülni.

Barna József

Azóta történt

Előzmények