Elveszik a munkát a robotok, jó biznisz az LCD

Továbbra is csökkennek a GPU eladások, kevesebb a lopott szoftver, mobil fronton bekeményít a PayPal.

Megjöttek a robotok, kevesebb lopott szoftver fogy

Budapest hamarosan csatlakozhat azokhoz a nagyvárosokhoz, amelyekben illegális az Uber működése. A taxisok tüntetésekkel is igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, ami felgyorsította a folyamatot. Miközben az autógyártók önteni kezdték a pénzt a startupba és a hozzá hasonló más vállalkozásokba (mint például a Lyft), itthon már akkora pánik uralkodik, hogy a NAV ellenőreit autójába zárta és fél órán át fogva tartotta egy sofőr a kormany.hu-n megjelent tájékoztatás szerint. Mindeközben az USA-ban már az önvezető Ubert tesztelik.

Kína is aggódhat, ugyanis sorra döntenek úgy a cégek, hogy amit csak lehet, a munkavállalók helyett inkább gépekre bíznak, ezért például a Foxconn egyik gyárában dolgozó 110 ezer emberből 60 ezret el is küldtek tavaly. Aki állás nélkül marad, egy ideig még biztosan beállhat propagandistának, egy kutatás szerint évi 488 millió internetes hozzászólást írnak az országban állami megrendelésre. Bár ez az állás nem fizet túl jól és még beszélni sem szabad róla, de a semminél több.

Hirdetés

A Google egyik legfrissebb szabadalma a gyalogosokat hivatott megvédeni a gázolásos balesetek közben történő másodlagos sérülésektől, ezért egy légypapírra emlékeztető megoldást terveztek. A keresőóriásnak a jelszavakból is elege van, ezért az Abacus Project kiterjesztéseként bejelentették azt a programozási interfészt, amivel bármelyik androidos program használhatja majd a különböző viselkedési mintázatok és biometrikus adatok alapján működő biztonsági rendszert. Mindeközben bírósági ítélet született, miszerint az Oracle szerzői jogait nem sértette meg a Google, a Java API használata belefért a fair use kereteibe.


[+]

Magyarországon csökken az illegális szoftverek aránya, de azért messze vagyunk a kiadói álomtól: 38 százalékban még mindig engedély nélkül használt programok futnak a hazai gépeken. A küzdelem tehát folytatódik, nem csak nálunk, világszerte. A módszerekben markáns különbségek fedezhetők fel, a három csapás elvét követő országokat követte volna például Ausztrália is, a jogtulajdonosok azonban képtelenek voltak megállapodni az internetszolgáltatókkal, ezért a kérdést jegelték, helyette oktatással, illetve olcsóbb tartalmakkal próbálják a lakosságot a legalizáció felé terelni.

Vannak olyan helyzetek is, amikor a szerzői jogvédelmet sikerül túltolni: erre kiváló példa a Family Guy friss epizódja, amiben a készítők egy hétéves YouTube videót használtak fel, majd miután az adás lement a Fox műsorán, a magánszemély által feltöltött videót szerzői jogokra hivatkozva le is törölték. A felháborodás jogos volt a felhasználók részéről, így a tartalmat visszaállították, de a tűzoltás helyett a szabályozást és a működést kellene rendbe tenni a szakértők szerint.

A Spotify majdnem megduplázta, pontosabban 80 százalékkal növelte árbevételét, ám ennek ellenére továbbra is vastagon veszteséges maradt. Ha panaszkodni támad kedvük a tulajdonosoknak, a következő negyedévről készült jelentés Twitter-megosztásánál a kép már nem fog beleszámítani a 140 karakteres limitbe.


[+]

Megújult a Telekom honlapja, emiatt múlt hét pénteken néhány óráig nem volt elérhető a felület. Átalakították a struktúrát, egyszerűbb menüket és a gyakran használt funkciók könnyebb elérését jelentette be a vállalat, ehhez ügyfélvisszajelzéseket és rengeteg vizsgálatot folytattak. A Microsoft is reagált a Windows 10 ingyenes frissítésére emlékeztető alkalmazással kapcsolatos kritikákra, igaz, nem feltétlenül erre számítottak a felhasználók: az ablak bezárására hivatott X a jobb felső sarokban azonos eredményt hoz, mint a frissítés ütemezésének leokézása, tehát hiába lépünk ki a programból, a frissítés ütemezés szerint lezajlik.

Akik nem tagjai a Facebook közösségének, nagy bajban lesznek, mivel számukra is egyedi reklámokkal készül Zuckerberg csapata, viszont ezt csak azok tilthatják, akik regisztrálnak az oldalra. Trükkös, nem? A PayPal nyáron megszabadul azoktól a mobileszközöktől, melyeken nem Android vagy iOS fut, ezzel a fősodorból kizárva a BlackBerry, Windows Phone, Firefox (stb.) rendszerű készülékeket. Az EU a héten döntött a 700 MHz-es frekvenciasáv bevetéséről, amit a szolgáltatók 2020. június 30-tól vehetnek igénybe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!