Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rendszer

Atari TOS

Ha az Amigáról szót ejtünk, akkor nem mehetünk el az Atari operációs rendszere, a TOS (Tramiel Operating System) mellett sem, ami a nevét Jack Tramielről, az Atari akkori tulajdonosáról kapta. Tramiel állt a C64 sikere mögött, és a cégtől távozva az Atari ST sorozatának sikere is jórészt neki volt köszönhető. A TOS-hoz a Digital Research GEM felületét licencelte az Atari, amivel rengeteg időt spórolt meg, hogy még időben ringbe szállhasson az Amiga ellen. A rendszer ROM-ból futott (csak az első Atari ST-ken kellett floppyról indítani), így a bootidő akkoriban meglehetősen rövid volt.

Hirdetés

Az Atari 32 bites, 8 MHz-es Motorola processzora az Amigáéval összemérhető teljesítményt adott, viszont a gép nem tartalmazott hullámtáblás hangszintetizátort és grafikus alrendszere kevesebb trükköt tudott. Ugyanakkor rendelkezett MIDI-csatlakozással és Yamaha szintetizátorlapkával, így válhatott a zenészek kedvencévé. Atari géppel és a Cubase szoftverrel rengetegen komponáltak, és nem csak amatőrök, hanem olyan ismert előadók is, mint Jean Michel Jarre, Madonna, az Eurythmics vagy Fatboy Slim is. Úgy tűnt, a zenészeknek bejön a konkurensénél egyszerűbb, multitaskingra képtelen operációs rendszer, mely megjelenésében és képességeiben sosem érte el azt a szintet, amit később az Amiga OS.

Az Atari TOS fénykorában, 4.92-es fél-illegális kiadás
Az Atari TOS fénykorában, 4.92-es fél-illegális kiadás

A TOS utóélete is kevésbé látványos, eredeti Atari hardvereken a MiNT operációs rendszer (nem a Mint Linux!) különféle disztribúciói tekinthetők jelenkori alternatíváknak.

Szerettük benne: grafikus kezelőfelület, MIDI-csatlakozás, egyszerűség, nagyfelbontású monokróm üzemmód, MS-DOS kompatibilis lemezek.

Nem szerettük benne: egyfelhasználós, kezdetben egyfeladatos rendszer, fapados grafika.

Kihalás oka: fejlettebb versenytársak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Töretlen a Windows 7 népszerűsége a régióban

  A Gemius mérései szerint a PC-k nagyjából felén fut a Microsoft előző generációs operációs rendszere, és bár a Windows XP részesedése folyamatosan csökken, még mindig jelentős.

 • Komoly változásokat hozhat az OS X 10.10

  A 9to5Mac hírportál forrásai szerint az Apple az egy hónap múlva kezdődő WWDC-n fogja bejelenteni az operációs rendszer következő, teljesen újratervezett verzióját.

 • DOS-on íródik a Trónok Harca

  George R.R Martin egy amerikai talkshow-ban beszélt arról, hogy két számítógépet használ, és a munkára befogott darab bizony még mindig DOS-t futtat, internetkapcsolat nélkül.

Előzmények

 • Ballmer: Egy Windows a cél

  A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.