CraftBot 2, a magyar 3D printer

Érintőképernyővel és Wi-Fi-vel támad a CraftUnique nyomtatója, ami Magyarországon készül, de főleg Amerikában adnak el belőle. Mit tud egy 400 ezer forintos gép, amit a maximalizmus ihletett?

Hirdetés

Összegzés

A CraftBot összeszerelési és anyaghasználati minőségére nem nagyon lehet panasz, egyedül az alumínium tálca csalódás, a kapton ugyanis könnyen megsérül, illetve a 60-110 fokra melegített alumínium is könnyedén bemaródik, ha az ember hibázik a tálcabeállítás, vagy a szoftveres szeletelés során. Ebből a szempontból az Ultimaker edzett üveglapja szimpatikusabbnak tűnt, sokkal jobban bírta a gyűrődést, ez viszont nem egy megoldhatatlan probléma, akit zavar nyugodtan cserélhet tálcát. Az intenzív tesztelés során a gép nem lett hangosabb, nem kezdett el szétesni, a csavarok is szépen a helyükön maradtak, tehát ilyen szempontból strapabíró géppel találkoztunk.


[+]

Menet közben meg voltunk győződve róla, hogy a Craftbot nem hangosabb az előzőleg tesztelt Ultimakernél, a kalibrált zajmérő azonban megcáfolt: 50 mm/s nyomtatási sebességnél 68, 90 mm/s esetén már 77 dB-es hangerőt mértünk közvetlenül a hangforrás mellett, tehát 1 méteres távolságból 48-57 decibeles zajterhelésnek vannak kitéve a fültanúk.

A kék a CraftBot, a lila az Ultimaker műve
A kék a CraftBot, a lila az Ultimaker műve [+]

A gyár által megadott beállításokat használva nem sikerült hibára kényszeríteni a nyomtatót, bár az egy korábbi firmware esetén előfordult, hogy a pendrive-ra előzőleg felpakolt modelleket szó nélkül félbehagyta, pontosabban boldogan tudatta hogy végzett. Mióta ezt is javították a fejlesztők, igazi igáslóként teszi a dolgát a printer, amit csak azzal tudunk zavarba hozni, ha össze-vissza állítgatjuk a szeletelőt, olyan dolgokra kérjük, melyek túlmutatnak a nyomtató képességein. Kár, hogy erre nem figyelmeztet a szoftver, bizonyára hamarosan erre is lesz megoldása a Craftunique csapatának.

színvariációk
Színvariációk [+]

Összességében hatalmas meglepetés volt a CraftBot 2, hiszen a magyar manufaktúra olyan funkcionalitással és extrákkal látta el a masinát - mint az érintőképernyő, a beépített Wi-Fi, illetve az áramkimaradás utáni folytatás lehetősége -, melyeket a nagyoktól sem gyakran látunk. A nyomtatás minősége is hozta a nála kétszer drágább versenyzők szintjét, a támogatás pedig a Craftunique esetében nem valami ködös ígéret, hanem kőkemény hibajavítás és fejlesztés. 380 ezer forintos (nettó) árával mindenképpen kiérdemelte az ajánlott minősítést, ha pedig a gyár ebben a ritmusban és irányban folytatja a munkát, a következő generáció csont nélkül megkaphatja a különösen ajánlott plecsnit is.


CraftBot 2 3D nyomtató

-szp-

Azóta történt

Előzmények