Búcsú a Windows RT-től, innovatív memóriák, ingyenes Google Earth

Hirdetés

Windows 10, ARM hírek, memóriák

Úgy tűnik, a Windows 10 érkezésének már csak a híre is elég ahhoz, hogy alaposan felkavarja az állóvizet. Hatványozottan igaz ez az ARM platformra építő vonalra, főleg azok után, hogy a Microsoft hivatalosan is levette a kezét a Windows 8 testvéréről, az ARM-os masinákra szánt Windows RT-ről. Vegyük példának az igencsak népszerű, tenyérméretű számítógép, az ARM SoC-ra épített Raspberry Pi második generációját, amely szintén a héten bukkant fel, és nem volt elég, hogy elődjéhez képest változatlan áron, de jóval erősebb konfigurációval rajtolt, még hab a tortán, hogy a Microsoft ingyen fogja biztosítani hozzá a Windows 10 operációs rendszer adott verzióját. A vállalat a héten azt is bejelentette, hogy nyílttá teszi .Net futtatómotorját, hogy megkezdődhessen végre a más operációs rendszerekre történő portolás.

Raspberry Pi 2 Model B: erősebb, gyorsabb, mindez változatlan áron
Raspberry Pi 2 Model B: erősebb, gyorsabb, mindez változatlan áron

Mindazonáltal az ARM-mal kapcsolatos felbolydulás az egész hétre jellemző, hiszen nem csak az említett Raspberry Pi 2, hanem maga az architektúra tervezését végző vállalat – az ARM – is bejelentett egy teljesen új, rendkívül ütősnek tűnő, Cortex-A72 processzormagot, amihez egy frissített Mali-T800 sorozatba tartozó GPU-t és egyéb extrákat is hozzácsapott, amivel egyértelműen a csúcskategóriában kíván tarolni a cég. Ugyanakkor olcsó megoldásból sem volt hiány az ARM-vonalon: a kínai Allwinner egy roppant olcsó, mindössze 5 dollárba kerülő, ugyanakkor a mai igényeknek megfelelő, A64 jelzésű SoC-cal rukkolt elő, ezzel alaposan befűtve a konkurenciának.

ARM Cortex-A72: ütősebb mint valaha
ARM Cortex-A72: ütősebb, mint valaha

Memóriák terén is van némi mozgolódás, hiszen olyan iparági óriások hallatták hangjukat, mint a Rambus, a Samsung vagy éppen a Hynix. Míg a pereskedéseiről hírhedt Rambus egy új DRAM technológián dolgozik, ami csökkentheti a késleltetést, addig a Samsung kész, kézzelfogható termékkel állt elő: elkészültek az ePoP memóriával, ami egy lapkán egyesíti a rendszermemóriát (RAM) és az adattárolásra szolgáló memóriát a korábbiaknál nagyobb teljesítmény mellett. Akárcsak a Samsung az ePoP-pal, a Hynix is a méretcsökkentésre koncentrál a HBM memóriával, ami nem mellesleg rendkívül gyorsnak is ígérkezik. Vásárolni ugyan nem lehet, de az emberi memóriáról is azt feltételezik egy friss kutatás szerint, hogy úgy működik, mint egy videokamera – legalábbis ami a ki-/bekapcsolhatóságot illeti.

Hynix HBM
Hynix HBM

Technológiai újítások, beszámolók terén aktív volt az NVIDIA a héten. A vállalat számot adott a játékosoknak szánt, a megjelenített képkockák és a kijelző frissítési frekvenciáját szinkronba hozó G-Sync technológia mobil verziójának állásáról, ami igen érdekes lesz azt tekintve, hogy nem kell majd hozzá dedikált hardver, mégis pénzbe fog kerülni. Az új API-k is szóba kerültek, hiszen nyakunkon a DirectX 12, de mint kiderült, az új OpenGL sem áll olyan rosszul, sőt a felelős Khronos Group akár előnyt is kovácsolhat abból, hogy az utolsók között készíti el saját megoldását. Aztán persze annak is felmerült a lehetősége, hogy az új generációs API-k teljesítménye sem lesz elegendő, vagyis lesznek olyan technikák, ahol egyszerűen kevésnek bizonyulhatnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!