Bezár a Picasa, bajban a hazai Uber, annyi lehet a 3D tévéknek

Viszlát Picasa és Uber, üdv 3D játékgyár

Legyen szó vasárnapi ebédről, romantikus randevúról vagy akár utazásról, az emberek társaságban is egyre többet nyomogatják telefonjukat passzióból, megszokásból. Valentin-napra készített a Telekom egy, erre a jelenségre reflektáló formabontó reklámot, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes inkább megélni a pillanatot, a készülékeket pedig kapcsolattartása, nem pedig azok megüresítésére használni. Ennek kapcsán összeszedtünk néhány korábbi, hasonló akciót.

Oroszország a Google és az Apple keményebb adóztatására készül, illetve elűznék a Microsoft Windowst a kormányzati rendszerekből. Putyin szerint az internet egy jól leplezett CIA-projekt, ami ebből adódóan nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz. Egy kemény hangvételű interjúban az orosz elnök internetes tanácsadója úgy fogalmazott, nem fognak belehalni, ha a Google elhagyja az országot, vannak helyi alternatívák, amelyek ebben az esetben majd kiváltják. Azt sem tartja kizártnak, hogy Észak-Korea példájára teljes kontrollt vezessenek be idővel.


[+]

A New York-i játékexpón jelentette be a Mattel, hogy feltámasztja a hatvanas-hetvenes évek játékát, a Creepy Crawlerst. Aki esetleg nem ismerné, egy 200 fokra hevített fémlap és némi műanyag segítségével a gyerekek saját maguk készíthettek akciófigurákat és ékszereket. Az ősztől megvásárolható verzió már nem lesz olyan veszélyes, mint a korabeli darabok: 3D nyomtató és okoselefonra írt alkalmazás eleveníti majd fel a hangulatot.

A Google március elsejével elkezdi megszüntetni egyik legrégebbi szolgáltatását, a Picasa fényképrendező alkalmazást. A vállalat döntését azzal indokolja, hogy több hasonló szolgáltatást párhuzamosan fejleszteni nem éri meg, ezért a felhasználókat átterelik a Google Photos rendszerébe. A Picasa bezárása több lépcsőben történik meg, de érdemes időben felkészülni rá.

A Gmail viszont töretlenül fejlődik, most éppen a külső e-mail címek integrációját fokozta tovább a keresőóriás, a Gmailify nevű funkcióval a bekötött elérhetőségeken is élvezhetik a felhasználók a spamszűrés, kategorizálás, illetve a többi hasznos lehetőség kiaknázását.

A héten sem maradtunk különös történések nélkül az Uber kapcsán; az észtek például legalizálnák a szolgáltatást. Meglepően racionális megoldási tervük szerint az alkalmazással fuvarozók nem kapnának olyan előjogokat, mint a taxisok, cserébe automatikusan levonnák a sofőröket terhelő adóbevételeket, ezzel is fehérítve a piacot. Mindeközben Magyarországon gyakorlatilag betiltották az Ubert, péntektől él az a kormányrendelet, ami lehetőséget teremt az uberes autók rendszámának levételére, és a vezetők akár 800 ezer forintig terjedő bírságolására is. Megszólalt a vállalat ügyvezetője és helyi képviselője is.

Kipróbáltuk a Samsung PowerBot VR9000-es robotporszívót, amiben pozitívan csalódtunk, mivel korábbi tapasztalatainkkal szemben végre tényleg tisztaságot és rendet hagyott maga után. Nem állítjuk, hogy tökéletes, de sokat fejlődött az iparág, mióta utoljára járt tesztpéldány szerkesztőségünkben.

A jelszavakkal kapcsolatban azonban nem sikerül egyről a kettőre jutni, a Kaspersky Lab felmérése szerint még mindig az egyszerű, könnyen megjegyezhető jelszavak a preferáltak, hétből egy ember pedig ugyanazt a jelszót használja az összes fiókjához. Arra is kitér a kutatás, hogy a biztonsági karaktereket rosszul tárolják az emberek, akik jellemzően azzal nyugtatják magukat, hogy nekik úgyis mindegy, nincs mit titkolniuk. Kár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!