Berobbant a Windows 10, olcsóbb hardverek, hackelt repülők

Hirdetés

Win10 driverek, DX12, friss memóriák, "rajos" tévé

A már szokásosnak mondható nyári uborkaszezon kellős közepére sikerült a Microsoftnak időzítenie új operációs rendszerének, a messisáként várt Windows 10-nek a rajtját, ez pedig picit felrázta a kómából a látszólag szabadságát töltő IT ipart. Természetesen az előzményekről és a megjelenésről, valamit ezek utórezgéseiről társoldalunk, az IT café folyamatosan tudósít(ott), így az ezzel kapcsolatos gyűjtemény az összefoglaló második oldalán olvasható. Ami a hardveres dolgokat érinti, a legfontosabb a különféle hivatalos driverek, meghajtóprogramok megjelenése az ismert videovezérlőkhöz, és ezzel nem is maradtak adósok a gyártók valamint végleg letisztázódott a WDDM 2.0 támogatása is .


Megérkezett a Windows 10 [+]

Természetesen az új meghajtók a korábbi operációs rendszerekhez is elérhetőek, így az AMD és NVIDIA drivercsomagjaiban kínált újdonságokról, fejlesztésekről, optimalizálások külön-külön is beszámoltunk. Továbbá sikerült arról is némi információt szerezni, hogy Stardock által fejlesztett, többféle API-ra felkészített tesztprogram alapján mennyi gyorsulásra lehet számítani a Windows 10-zel debütáló DirectX 12 használatával a korábbi API-khoz képest.

Az Ashes of the Singularity című játék tesztprogram módja
Az Ashes of the Singularity című játék tesztprogram módja

Kérdéses, hogy a Windows 10 megjelenés hogyan hat majd a konzolokra (ha egyáltalán), a Microsoft ezen a téren ugyanis lemaradni látszik (nem is kevéssel) a nagy riválisnak számító Sony PlayStation 4 mögött, legalábbis ami a konzoleladásokat illeti a legújabb adatok szerint. A harmadikként számon tartott Nintendo helyzete még annyira nem rózsás, pláne, hogy a cég most a Wii U konzolon elérhető TVii szolgáltatás alól is kihúzza a lélegeztetőt. A japánok vélhetően már az új konzolon dolgoznak, amit csak Nintendo NX néven emlegetnek, és megint egyedi utat járhat be, ha igazak a pletykák, miszerint a kiterjesztett valóságra gyúrnak majd rá az új eszközzel. Persze mindig van lejjebb, elég ha csak az Ouya helyzetét nézzük, mely cég a legfrissebb hírek szerint megállapodott a Razerrel, de ez nem lesz fájdalommentes a konzol tekintetében.

Nintendo TVii: Európába már sosem jut el
Nintendo TVii: Európába már sosem jut el

A memóriákat érintő újdonságok mellett sem lehet szó nélkül elmenni, itt is történtek ugyanis fontos és érdekes események. Az SK Hynix bejelentette, hogy elsőként erednek a Samsung nyomába V-NAND fronton, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy versenyképes MLC V-NAND chipeket küldtek tömeggyártásba, így - ha a Hynix terve összejön - az SSD-k piacán újabb csatározás indulhat az olcsóbb és jobb megoldásokért. De szintén érdekes újítás az Intel és a Micron vadonat új 3D Xpoint memóriája, ami szuper strapabírást és nagy tempót ígér a mostani megoldásokhoz képes, de persze lesz hátránya is. Persze ennyire nem érdemes előre szaladni az időben, előbb érdemes megvárni a SanDisk ígérete szerint 2016-ban érkező 6-8 TB-os SSD-ket. Addig viszont a G.Skill DDR4-es új memóriacsomagjaiból érdemes szemezgetni, amelyek között már van 4 GHz-es opció is.

Egy pár alaplap megjelenésére is futotta az elmúlt napokban. Az ASUS és az EVGA egyaránt X99 vezérlőhídra épülő megoldásokat villantottak, méghozzá microATX méretformátumban. Egészen konkrétan az ASUS egy WS jelzésű, strapabíró munkaállomás lapot hozott, míg az EVGA inkább a gamerek és a tuningosok igényeit tartotta szem előtt. Az MSI ezzel szemben a jövőre koncentrált, és a megjelenés előtt álló Z170-es deszkák egyikéről, az ezüst-fekete színben pompázó MSI Z170A XPower Gaming Titanium Edition alaplapról csöpögtetett információkat.

Eszméletlen jól néz ki az MSI új alaplapja
Eszméletlen jól néz ki az MSI új alaplapja

Relatíve sok információ áramlott a szórakoztatóelektronikai területről is. Ebből a híráradatból nem maradhatott ki a két legnagyobb tévépiaci szereplő, az LG és a Samsung sem. Előbbi hírül adta, hogy egy új beruházás keretén belül 900 millió dollárt nyom az OLED gyártásába, míg utóbbiról kiderült, hogy megállíthatatlanul menetel az UHD felbontású tévék piacán, nem kis részesedést tudva magáénak.

Nem kevés pénzt pumpál ismét az OLED panelek gyártásába az LG
Nem kevés pénzt pumpál ismét az OLED panelek gyártásába az LG

Persze a kínaiakat sem kell félteni, a Hisense és a főként telefon/tablet üzletágban ismert (de sok más egyebet is gyártó) Xiaomi is nyomulnak 4K felbontásra képes újdonságaikkal. Előbbi egy ULED 2.0-raépülő, HDR-re képes készülékkel, utóbbi pedig egy vékony, színének köszönhetően kissé "rajos" LCD tévével domborított. Vannak persze menthetetlen cégek is, mint a szebb napokat látott Hitachi, ami elképesztően, már-már pofátlanul magas áron próbálja elnyomni innovatívnak egyébként nem nevezhető tévéit.

A "kis aranyos" UHD tévé a Xiaomitól
A "kis aranyos" UHD tévé a Xiaomitól

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!