Áttörések az adattárolásban, újabb Wikileaks botrány

12 TB HDD, okosgumi, luxustáp, gyorsuló GeForce-ok

A héten jelent meg a képalkotó eszközökkel, kamerákkal foglakozó szervezet, a CIPA legújabb, 2016-os évet összesítő jelentése, ami nem fest túl jó képet a fotós piac állapotáról, sőt egyenesen kijelenthető, hogy nem jó most fényképezőgép-gyártónak lenni. Nem mintha a PC-s piacnak oka lenne az örömre, de messze nem olyan nagy rossz a helyzet, mint fotós téren, viszont egyes piackutatók már a megmentőt is látni vélik, amit az IDC legfrissebb jelentése is megerősíteni látszik. Bármennyire is rossz a helyzet, a fejlesztések nem állhatnak le, így a cégek továbbra is ontják magukból az újdonságokat, főleg azokat, amelyeket még nagy haszonnal lehet értékesíteni. Az egyik ilyen a cégek számára készülő hardverek, mint például az adattárolók. A Seagate pontosan nekik szánja legújabb, 12 TB-os merevlemezét, amivel tárkapacitásban utolérte a WD kezében lévő HGST-t. A Kingston ugyanennek a szegmensnek a meghódítását célozta meg, csak SSD-vel, a gyorsaságra kihegyezett DCP1000-rel.

Az adattárolással foglalkozni egyébként is kifizetődő, hiszen a digitalizáció tovább hódít, így a kutatók már a jövő tárolóeszközeire koncentrálnak. Egészen pontosan inkább kísérleteznek, hiszen merőben más megközelítést használnak, mint jelenleg. Erre két példa is volt a héten, a DNS-alapú, valamint az atomi szintű adattárolás. De visszatérve az adatközpontokra, az AMD is ebbe az irányba tartó fejlesztését, a 32 Zen magot tartalmazó Naples processzort jelentette be, ami a nemrég tesztelt Ryzen szerverpiacra szánt változata lesz. Ha már megemlítettük az AMD Ryzent, akkor érdemes egy pillantást vetni az első Mini-ITX formátumú alaplapra, ami fogadja az említett, AM4-es foglalatba illeszkedő központi egységet.


[+]

Nem tétlenkedett az NVIDIA sem, ám szerverek helyett inkább a mesterséges intelligencia vonalát részesítik előnyben az utóbbi időben, ahova most elkészítették az erre a terepre kihegyezett Jetson TX1 platform utódját. A gyártó neve egyébként felmerült a papíron a múlt héten bejelentett, de csak a minap rajtoló GTX 1080 Ti kapcsán is, amikor közeli rokona, a Titan X nyomtatott áramköri lapjához hasonlították a 1080 Ti-ét. Ha videokártya, akkor meg kell említeni, hogy mind az AMD, mind pedig a szóban forgó NVIDIA adott ki frissítést, ráadásul utóbbi a jelenlegi csomaggal nagy teljesítménylöketet ígér a DX12 és a Vulkan API-kat használó programok alatt.


[+]

Picit visszautalva a gyártókra és azokra a területekre, ahol lehet még az átlagosnál nagyobbat szakítani egy-egy terméken, az egyik ilyen a luxuscikkek piaca, ami bizony az IT iparban is fellelhető, a másik pedig a gaming, és mindkettőre akadt kiváló példa az elmúlt napokban. Luxushardvert a Cooler Master hozott, méghozzá egy minden hájjal megkent MasterWatt Maker tápegységet, aminek nem is a teljesítménye, sokkal inkább a minősége lehet az, ami megnyerheti magának a vastag bukszával rendelkezőket. Ami pedig a gaminget illeti, egy új, TKL mechanikus billentyűzetet hozott a Logitech, míg a Kinesis Gaming szintén billentyűzetben utazik, de olyanban, ami szintén numerikus pad nélküli, de mégis két részből áll.


[+]

Végül, de nem utolsósorban ismét tapasztalhattuk, hogy az okosodó, internetről elérhető és felhős szolgáltatást használó eszközök korántsem veszélytelenek, ahogy azt eddig is tudni lehetett. Most nem a Pirelli okos autógumijára gondolunk, ami egyébként szintén újdonság, hanem például azokra a kínai IP kamerákra, amelyeket több név alatt árusítanak, és akár méretes botnet kialakítására is lehetőséget nyújtanak. Persze nem kell messze menni ahhoz, hogy márkás eszközök között is találjunk olyat, ami biztonsági szempontból nem kevés kívánnivalót hagy maga után, elég, ha csak a WD MyCloud hálózati adattárolót hozzuk fel példának, amin továbbra is hatalmas biztonsági rés tátong.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!