2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Tech rovat / Szoftver rovat

Ilyen lesz az okosórás Android

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az LG és a Motorola is hamarosan piacra dobja okosóráit, ezek a most bejelentett Android Wearrel működnek majd. A Google szerint még csak a lehetőségek felszínét kapargatjuk.

Hirdetés

Viselésre tervezve

Két hete az Intel is beszállt az okosórák piacára, ennek kapcsán írtuk akkor, hogy eljött az okosórák ideje. Kedden a Google hivatalos blogján jelentette be az Android Weart, ami egy kifejezetten a viselhető eszközökhöz készült rendszer, egy speciális távirányító, ha úgy tetszik, amely segít majd a fejlesztőknek, hogy az alkalmazásaik legfontosabb információit megjeleníthessék (elsőként az) okosórák kijelzőjén.

A Wear bejelentése után nem sokkal az LG és a Motorola is előhúzta a kalapból a saját, eddig nem látott okosóráját (ami természetesen mindkét esetben a Wearre épül), az LG négyzet alakú dizájnnal a második negyedévben, a Motorola pedig kör alakú kijelzővel szerelt modelleket dob piacra várhatóan a nyáron. Az egyelőre még Google tulajdonban lévő amerikai vállalat karórája kifejezetten jól néz ki, ha pedig tényleg valamilyen fémet használnak, nem csak a képeken néz ki úgy, akkor jár nekik a pirospont. Specifikációkat azonban még nem ismerünk, a következő néhány hónapban várható, hogy ezek is nyilvánosságra kerüljenek. Az LG G Watchról szivárogtak ki meg nem erősített információk, ez alapján a Samsung Gearhez hasonló specifikációval jelenhet majd meg, tehát 512 MB memóriával és 4 GB tárolókapacitással, kijelzője pedig 1,65 colos, 280x280 pixel felbontású IPS panel lehet.

Az újabb androidos rendszerek Google Now funkcióját adaptálták kifejezetten karórához igazítva a Google mérnökei, azzal a különbséggel, hogy a telefonon általában valamilyen interakció eredményeképp kerülnek elő a kártyák, a Wear esetében pedig sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a környezeti érzékelés alapján történő automatikus információmegjelenítésre. Persze, a telefon is megtanulja (ha hagyjuk neki), hogy mikor szoktunk munkába indulni, milyen útvonalon járunk, sőt, azt is beállíthatjuk, hogy mely értesítések kússzanak ki az értesítési sávra, ha szükséges. De mennyivel elegánsabb és egyszerűbb, ha adott időpontban az órán magától megjelenik, hogy lassan ideje lenne indulni, mert megint felbontottak egy főutat és dugó van a városban.

Úgy néz ki mint egy klasszikus karóra - sokan imádni fogják
Úgy néz ki mint egy klasszikus karóra - sokan imádni fogják

A fejlesztőknek szánt dokumentációból rengeteg részlet kiderül arról, hogyan is képzeli a Google a viselhető eszközök jövőjét. Alapvetően igyekeznek rávenni minden, a platform iránt érdeklődő programozót, hogy próbálják követni a Google által is használt, egyszerű, letisztult és áttekinthető megjelenítést, ami egy óránál rendkívül fontos, hiszen a viselője a legtöbb esetben csak rá akar pillantani, az aktuális információk (régen az idő, most ezernyi más dolog is érdekes lehet) megjelenítéséhez nem akar gombokat nyomkodni, billentyűzárat feloldani, stb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.