AMD titkok 2016-ból, 90 éves a magyar rádiózás

Újra hódít a vinyl, parádézik az AMD

Nem kisebb hírrel indult a hét, mint azzal, hogy egy újabb cégóriás, a japán Toshiba elhagyhatja a PC-s piacot, vagy akár összeállhat más gyártókkal a siker érdekében. Ez elég nagy veszteség lenne abból a szempontból, hogy a vállalat a kezdetektől jelen van a szegmensben, és olyan dolgokat köszönhetünk nekik, mint például az első, kereskedelmi forgalomban megvásárolható laptop. Ám a vállalat szénája nem áll mostanság olyan jól, így szinte biztos, hogy változtatni fognak, de a pletykákra reagálva biztos, hogy nem fogják elkapkodni, sőt még az sem biztos, hogy valóban elhagyják a hajót.

Toshiba T1100 laptop
Toshiba T1100 laptop

A legtermelékenyebb hírek frontján az AMD volt, a cég ugyanis már most számot adott néhány olyan újdonságáról, ami csak jövőre lesz elérhető. Ezek többnyire megjelenítéssel kapcsolatos információk voltak, mint a HDMI-s FreeSync (amiről kiderült, hogy nem szabványos), a notebookban használható FreeSync, illetve szót ejtettek a HDR kompatibilitásról, valamint a 120 Hz-es 4K megjelenítésről is. Pletykák szintjén az AM4-es foglalat érkezése is felmerült.

A cég ezen kívül egy újabb Extreme jelzésű mobil APU-val készül, ami egy kicsit ki fog lógni a sorból. Nem csak az AMD, hanem az Intel is új központi egységekkel rukkolt elő, szám szerint néggyel. A Broadwell-E CPU-k között lesznek tíz-, nyolc-, valamint hatmagos opciók is. VGA-val kapcsolatos hírekből is jutott a hétre, de most az NVIDIA háza tájáról nem érkezett érdemi információ, ehelyett az AMD ejtette el, hogy Radeon R9 380X GPU-jában sem aktív minden. Ezzel megerősítették azokat a pletykákat, hogy valóban 384 bites memóriavezérlő bújik meg a chipben, és egyben elárulták azt is, hogy ezt miért nem engedélyezték még egyik Radeonon sem.

Közvetve az AMD az Asetek és a Cooler Master között dúló háborúba is belecsöppent, ugyanis az utóbbi vállalat szállítja a Radeon R9 Fury X-be azt a kompakt vízhűtőt, ami az Asetek szerint szabadalmat sért sok más kompakt vízhűtővel egyetemben. Éppen ezért az Asetek felszólította az AMD-t, hogy fejezze a vélt jogsértő tevékenységet, azaz a Fury X forgalmazását. Hozzátartozik a történethez, hogy a Gigabyte is kapott egy levelet, mivel az Asetek a Gigabyte GV-N98TXTREME W-6GD VGA-t is jogsértőnek véli ugyanezen indokok mentén. Hogy mit válaszolt a Gigabyte, arról nem érkezett hír, de az AMD nem sokat várt a reagálással, aminek tartalmát a nyilvánosság is megismerhette.


(forrás: Daily Mail) [+]

A szórakoztatóelektronikai szegmens most kevésbé volt pörgős, de az új, Bluetooth-os hordozható projektorokkal vagánykodó LG bejelentette, hogy újabb lépéseket tesznek az OLED gyártás felpörgetése érdekében, ezért egy gigaberuházás keretén belül egy új gyárat húznak fel, ahol kifejezetten erre modern a paneltípusra koncentrálnak. A modern dolgok mellett viszont úgy tűnik, hogy a régi jó dolgok sem mennek veszendőbe, mint például a vinyl (köznyelvben tévesen bakelit) lemezek, hiszen nem kisebb cég, mint a brit Tesco vette fel kínálatába a népszerű előadók máig keresett "fekete hanghordozóit".

További PROHARDVER! hírek az utolsó oldalon található videós összefoglalóban láthatóak!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt