Hirdetés

Alkalmazások androidos tabletekre - VI. rész

Gmail, Outlook

Android platformra a két referenciakliensen túl nagyon sok alternatív levelező alkalmazás létezik. Akadnak „együgyűek” amelyek egy-egy globálisan is számottevőnek számító ingyenes e-mail szolgáltató hivatalos alkalmazásai, illetve vannak multifunkcionális, a feladatok széles körét lefedő megoldások is. Érdekesség, hogy a PC-k világában népszerű Mozilla Thunderbirdöt nem készítette el a vállalat Androidra.

Gmail

Minden androidos készülék használatának feltétele vagy egy létező Google fiók használata, vagy ha még nincs olyan, akkor egynek a létrehozása. Ha van Google fiókunk, akkor automatikusan kapunk Google Mail, Google Plus, Picasa, és Youtube szolgáltatásokat is. A világhálón a legtöbb szakportál a felhasználói véleményekkel összhangban a Google e-mail szolgáltatását igen előkelő helyre sorolja, aminek az alapja a megbízhatóság, a globális elterjedtség, a rendelkezésre álló tárhely hatalmas mérete, a kapcsolódó szolgáltatások magas színvonala és az a nem elhanyagolható tény, hogy egyre kevésbé lehet a vállalat termékeinek használatát megkerülni.

A közelmúltban renovált Gmail alkalmazás
A közelmúltban renovált Gmail alkalmazás

Az Androidos tabletek kapásból két levelező alkalmazással érkeznek, egyik direkt a Gmailhez van, a másik pedig egy általános kliens, amivel más szolgáltatókhoz kapcsolódhatunk POP3, IMAP, vagy Exchange protokollon keresztül.

A felső vízszintes sorban dinamikus ikonos menü, jobb oldalt további menüelemek hagyományos szöveg alapon, a levelezési területen bal oldalt megfigyelhetőek a fényképes, vagy ennek hiányában a feladó nevének kezdőbetűjével fémjelzett piktogramok, a tárgy sortól jobbra a nyilak pedig az üzenet minősítését jelzik.

A bal oldali menü: váltási lehetőség a Gmail fiókok között, alatta pedig a Google féle kategorizálási rendszer
A bal oldali menü: váltási lehetőség a Gmail fiókok között, alatta pedig a Google féle kategorizálási rendszer

Mint minden olyan androidos alkalmazásnak, mely a rendszer szerves részeként integráltan található meg a táblagépen, ennek is megvannak az ilyen esetekben megszokott előnyei:

 • Nem kell külön installálni.
 • A szolgáltatás az alkalmazáskezelőben a futó programok között sem látható, ebből adódóan a RAM fogyasztás az Android rendszer velejárójának tekinthető.
 • Több Google-fiók egyidejű kezelése.

Nem hivatalosan - ugyanúgy, mint más operációs rendszerek esetében -, ez is „kigyomlálható”, de ennek túl sok haszna nincs. Mindenesetre az alkalmazás külön is letölthető a Google Play felületéről.

Gmail – Google Play letöltés (eszköztől függ)

Outlook

A Microsoft igen masszívan jelen van a nagy konkurens rendszerén, olyannyira, hogy komolyan profitál is belőle. A Windows 8-cal a Microsoft szintén bevezette a saját online fiók mély integrálását az operációs rendszerbe és a kapcsolódó szolgáltatásokba, így a Microsoft Outlook fiókkal például a Skype-ba és a Skydrive-ba is beléphetünk.

Az Outlook alkalmazása kevésbé összetett, de hatékonyságában nem szenved csorbát
Az Outlook alkalmazása kevésbé összetett, de hatékonyságában nem szenved csorbát

A redmondiak kliense inkább tekinthető klasszikusnak mint úttörőnek, hiszen az egyetlen lényeges eltérés a támogatott protokollok (Exchange) esetében lelhető fel. Itt nincs szó a Google-féle megközelítésről, ami a levelezéseket tulajdonképpen chatelésnek tekinti, és arra építi az egész infrastruktúrát.  Tárhely tekintetében már itt is összevont szolgáltatásokról van szó, így a Skydrive és az Outlook.com együtt új felhasználóknak 7 GB, a régi motorosoknak 25 GB ingyenes kapacitást biztosít, ami némi éves díj ellenében tovább növelhető.

Android 4.x rendszereken öt darab kezdőképernyő van, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy widgeteket helyezzünk el rajtuk
Android 4.x rendszereken öt darab kezdőképernyő van, melyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy widgeteket helyezzünk el rajtuk

A legtöbb felhasználó a rendelkezésre álló kezdőképernyőkből egyet vagy kettőt használ,  a többire pedig az időjárás vagy éppen levelező alkalmazások helyigényes kütyüit helyezzük ki. A fenti kép bal felső sarkában a Google Naptár, alatta a Gmail, jobb oldalon felül az Outlook.com, alul az androidos e-mail widget látható. A megoldás lényege, hogy bár mindegyik alkalmazás azonnal jelzi az értesítési területen ha levelet kapunk, a kezdőképernyőn gyorsan átlapozva betekintést nyerhetünk az üzenetekbe anélkül, hogy megnyitnánk az alkalmazást.

Az Outlook alkalmazás opciós ablaka
Az Outlook alkalmazás opciós ablaka

Biztonsági szempontból fontos megemlíteni, hogy itt is van kétlépcsős azonosítás, és hang illetve SMS üzenettel való beléptetés mellett Android rendszeren a Google Hitelesítőt tudjuk használni, ehhez első alkalommal az Outlook.com oldalon a plusz biztonsági funkció bekapcsolásakor a QR kódot kell leolvastatni az eszközünk kamerájával.

Outlook – Google Play letöltés ( Android 2.2 vagy újabb)

Yahoo Mail, GMX

Yahoo Mail

A Gmail alkalmazásához leginkább a Yahoo Mail hasonlít. Érdekesség, hogy maga az applikáció angol nyelvű, de ha bejelentkezünk (és ha a webes felületen korábban beállítottuk), akkor a rendszer már magyarul fog kommunikálni. Számos tetszetős téma közül választhatunk, az elrendezés további hasonlóságot mutat a Gmaillel, itt is megfigyelhető az ikonos menüsor – csak nem felül, hanem alul – de már van lehetőség csillagozásra is. A szokásos útvonalon hiába keresünk kihelyezhető Yahoo Mail widgetet, mert ilyen sajnos nincs.

Tetszetős külső, fokozott biztonsági funkciók, csoportosított levelek
Tetszetős külső, fokozott biztonsági funkciók, csoportosított levelek

Tekintve azt, hogy a Yahoo Mail alkalmazása csupán egy adott levelező szolgáltatás elérésére alkalmas, igencsak soknak számít a 45 MB körüli memóriafoglalás.

A szép külsőnek a magas memóriaigény az ára
A szép külsőnek a magas memóriaigény az ára

A Yahoo-nál is megvan az árukapcsolás, a fiók nem csak a levelezéshez jó, de egyben belépő a Flickr közösségi fotószolgáltatásukhoz is. Ami különösen vonzóvá teszi, hogy ingyen 1 TB helyet bocsájt a rendelkezésünkre, ami a cég számításai szerint akár 54 millió e-mail tárolására is elegendő. A Yahoo Messengert szintén ezzel a címünkkel érhetjük el, bár idehaza ez az azonnali üzenetküldő korántsem annyira népszerű, mint keleti szomszédunknál.

Az Outlook sokkal szerényebb ilyen téren is
Az Outlook sokkal szerényebb ilyen téren is

GMX

A GMX egy szintén népszerű e-mail szolgáltató, mely 7-8 évvel ezelőtt az akkoriban igen soknak számító, ingyenesen nyújtott 1 GB-os tárhelyével tűnt ki a sorból. Jelenleg két címen érhető el: a GMX.net német nyelvű felhasználóknak, a GMX.com pedig mindenki másnak szól. Most 2 GB-ot kínálnak, ami ugyan nem túl sok, de a többségnek messze elegendő. A klienssel POP3 vagy IMAP kapcsolaton keresztül érhetjük el a GMX szolgáltatását.

Könnyen átlátható, letisztult és tetszetős felület jellemzi
Könnyen átlátható, letisztult és tetszetős felület jellemzi

Van saját GMX widget is
Van saját GMX widget is

Az alapértelmezett e-mail kliens

Mint azt az első oldalon említettem, a Google két levelezőt is beépített az Androidba. Az egyik csak a Gmailhez készült, a másik viszont univerzális, elvileg minden olyan levezőrendszerhez jó, amelyek a webes elérhetőségen túl rendelkeznek POP3, IMAP, vagy Exchange támogatással.

Yahoo, Outlook, T-Online, GMX egy kliensben
Yahoo, Outlook, T-Online, GMX egy kliensben

Ha e-mailt kapunk, az értesítési sávon ugyanúgy azonnal jelzi, mint bármely más androidos kliens. Attól sem kell tartanunk, hogy jelzéseit összekevernénk a Gmailessel, mert a kettőnek eltérő az ikonja.

A használata több okból is indokolt:

 • Erőforrást takaríthatunk meg, ha a különálló és telepíthető alkalmazások helyet egy mindegyikhez jó, gyárilag implementáltat üzemelünk be.
 • A beállításokat azonos felületen hajthatjuk végre.
 • POP3, IMAP, és Exchange támogatással rendelkezik.

Az Outlook.com az alkalmazáskezelőben Exchange szolgáltatások néven szerepel, de az ikonja is beszédes
Az Outlook.com az alkalmazáskezelőben Exchange szolgáltatások néven szerepel, de az ikonja is beszédes

Akik tehát több e-mail fiókkal is rendelkeznek, érdemes megfontolniuk, hogy egy olyan klienst válasszanak, ami egyszerre kezeli őket. Az Android alapértelmezett megoldásának nagy előnye, hogy nem kell keresgetni és telepítgetni, rögtön kéznél van. Akiknek ilyen vagy olyan okból nem felel meg, kereshetnek más megoldást is, mint például a K-9 Mail, a MailDroid, vagy az AquaMail.

Idilli állapot, de el is kell eddig jutni
Idilli állapot, de el is kell eddig jutni

A fenti képen látható e-mail fiókok közül a Yahoo-t volt a legegyszerűbb bekonfigurálni, a többi némi utánajárást és kézimunkát igényelt. A Yahoo esetében viszont ment minden, mint a karikacsapás.

A kezdetleges automatikus beállítás az alkalmazás egyik legfőbb gyengéje, a manuális beállítás viszont időigényes, bár jó esetben csak egyszer kell megcsinálni. Fontos megjegyezni, hogy az újdonságok mindig a Gmail kliensben jelennek meg elsőként, például az ikonos e-mail rendszert is csak később vezették be itt.

Alkalmazásjelszavak

A harmadik féltől származó alkalmazások konfigurálásánál némi időveszteséget okozhat, ha olyan e-mail címet vagy címeket adunk meg – mert ugye ma már a Gmail, Yahoo, és Outlook esetében is támogatott a kiterjesztett biztonság lehetősége –, ahol be van kapcsolva a kétlépcsős azonosítás.

Az ilyen rendszerek a fiókunk biztonsága érdekében lehetőséget nyújtanak arra, hogy alternatív e-mail címet adjunk meg, vezetékes és mobilszámot mentsünk el, hitelesítő alkalmazással generáltassunk félpercenként változó kulcsokat, illetve biztonsági kódokat nyomtassunk ki, amikkel visszaszerezhetjük az esetlegesen rossz kézbe kerülő fiókunkat. Ez mind szép és jó, de általában a klienshez egyik lehetőség sem használható az imént felsoroltak közül, éppen ezért ilyen esetekre vezették be az úgynevezett alkalmazásjelszavak létrehozása opciót, melyet használhatunk minden olyan szoftverhez, amely nem támogatja a hitelesítő alkalmazás használatát.

Fontos a biztonság, és ma már nem csak a Google-fiókok privilégiuma ez a szolgáltatás
Fontos a biztonság, és ma már nem csak a Google-fiókok privilégiuma ez a szolgáltatás

Az alkalmazásjelszavak különlegessége, hogy létrehozásuk után nincs szükség a megjegyzésükre, csak addig kell látnunk őket, ameddig bepötyögjük őket a jelszó mezőbe. Továbbá ezt a jelszót az adott fiókot üzemeltető rendszer generálja, és nem nekünk kell kitalálni, megváltoztatására csak úgy van mód, ha visszavonjuk. Általában egészen addig érvényben van, ameddig újra nem telepítjük az operációs rendszert, vagy Android rendszeren alapállapotba nem hozzuk azt. Az alkalmazásjelszavak másik előnye, hogy a fő jelszavunkat egyáltalán nem szükséges megadnunk, csupán egy bármikor visszavonható, a levelezőrendszeren belülről menedzselhető, ideiglenesnek is tekinthető gépi kulcsról van szó, ez a megoldás nagy megkönnyebbülést jelenthet azok számára, akik nem szívesen adják ki elsődleges jelszavukat harmadik féltől származó alkalmazásoknak.

K-9 Mail

Ígéretesnek tűnik. A beállítások importálása azonban nem teljesen azt az eredményt hozza, mint amit egy levelezőalkalmazástól várnánk…
Ígéretesnek tűnik. A beállítások importálása azonban nem teljesen azt az eredményt hozza, mint amit egy levelezőalkalmazástól várnánk…

Teljesen ingyenes a nyílt forráskódú K-9 Mail, mely az előző oldalon taglalt Google fejlesztésű, androidos kliensre támaszkodik azzal a céllal, hogy ugyanazt (és egy kicsivel többet is) nyújtsa, de komfortosabban. Finomítottak az IMAP beállítások szerveroldali érzékelésén, aminek köszönhetően kevesebbet kell korrigálni, de teljesen automatikusnak nem mondható. Az Exchange protokollal hadilábon áll, ugyanakkor a t-online-os, illetve a GMX-es fiókjaim beállításánál nem, vagy csak alig kellett közbeavatkozni.

…hanem ezt a Google Drive-val, Box és más felhős tárhelyekkel fűszerezett egyveleget. Talán mondani sem kell, de pont az e-mail cím beállítások importálását nem végzi el.
…hanem ezt a Google Drive-val, Box és más felhős tárhelyekkel fűszerezett egyveleget. Talán mondani sem kell, de pont az e-mail cím beállítások importálását nem végzi el.

Ezen felül is vannak olyan funkciói, melyeket az alapkliens nem nyújt. Például megadhatjuk, hogy az e-mailből mennyit töltsön le, beállítunk egy fix méretet és ami ezen túl van, az nem töltődik le a levélből. Ez nyilván akkor hasznos, ha forgalomkorlátos mobilinternetet használunk.

A beállítások főképernyője: kicsit beljebb lépkedve sok érdekes opciót találunk, például támogatja a kézmozdulatokkal történő vezérlést is
A beállítások főképernyője: kicsit beljebb lépkedve sok érdekes opciót találunk, például támogatja a kézmozdulatokkal történő vezérlést is

A K-9 Mail plusz szolgáltatásai

 • Külön színkódokat rendel minden egyes beállított e-mail fiókhoz.
 • Tovább optimalizált IMAP támogatás.
 • Mellékletek mentése külön memóriakártyára.
 • Titkos másolat küldése.
 • Keresés az üzenetekben.
 • A megnyitott alkalmazás fejlécében számmal jelzi, hogy hány olvasatlan levél van az adott fiókban.
 • Hiányosan ugyan, de támogatja a magyar nyelvet.
 • Nem tartalmaz reklámot.

Csak az outlook.comos e-mail címmel nem nagyon boldogul, de ezt előre be is harangozza
Csak az outlook.comos e-mail címmel nem nagyon boldogul, de ezt előre be is harangozza

A státuszsoron is jelzi, ha új e-mail érkezik, de ezt az alapértelmezett kliens is tudja, viszont itt testreszabhatóbb, hogy milyen körülmények között illetve mennyi időnként keressen levelet, és ha elindítjuk a programot, ki is írja, hány perc van a következő frissítésig.  Akik mégis szeretnék Exchange fiókjukat elérni, azoknak itt egy kis segítség (angol nyelven).

Kinézetében is nagyon hasonlít a Google-féle megoldásra, a kellően nagy betűtípusú olvasatlan levélszámláló pedig hasznos, ugyanis mindenütt látszik, akár csak egy adott fiókra vonatkozóan jelenik meg, akár a képen látható módon az összes beállítottra
Kinézetében is nagyon hasonlít a Google-féle megoldásra, a kellően nagy betűtípusú olvasatlan levélszámláló pedig hasznos, ugyanis mindenütt látszik, akár csak egy adott fiókra vonatkozóan jelenik meg, akár a képen látható módon az összes beállítottra

Nincs külön fizetős verziója, egyszer produkált egy látványos összeomlást, de ezt leszámítva szépen működik. Azonban érdemes megjegyezni, hogy bár a t-online-os címmel nem voltak különösebb nehézségei, a microsoftos címek hanyag kezelése negatívumnak tekinthető.

K-9 Mail - Google Play letöltés (Eszköztől függ)

MailDroid, AquaMail

MailDroid

Az ingyenes verzió egyik zavaró tulajdonsága, hogy reklámokat jelenít meg, hasonlóan a korábbi cikkünkben bemutatott BSplayer Free és MX Player médialejátszókhoz, csak míg ott lejátszás közben a reklám eltűnik, addig itt folyamatosan néznünk kell – ezt vagy elviseljük, vagy nem.

Automatikus beállítások is vannak, de a T-Online szerverinformációinak lekérésénél elbukik
Automatikus beállítások is vannak, de a T-Online szerverinformációinak lekérésénél elbukik

Ha úgy döntünk, hogy nem, akkor vagy az androidos applikációk világában elég magasnak mondható áron vásárolhatjuk meg, vagy más alternatíva után kell néznünk. Csak az összehasonlítás kedvéért, önmagában drágább, mint az imént említett két médialejátszó együtt, és azért olyan bődületesen nagy ugrás nincs benne a referencia androidos levelezőhöz képest.

Az outlook.comos e-mail címet talán ez konfigurálta be a leggyorsabban
Az outlook.comos e-mail címet talán ez konfigurálta be a leggyorsabban

Az androidos kliensek világában egyébként nem a MailDroid az egyetlen, ami hasonlóan drága, a TouchDown HD fizetős verziójáért majdnem 4400 forintot kérnek.

MailDroid – Google Play letöltés (Android 2.1 vagy újabb)

Mail Droid PRO – Google Play letöltés (Jelenlegi árfolyamon számolva kicsivel több, mint 4200 forint)

AquaMail

Az egyik legszebb és legkezelhetőbb kliens
Az egyik legszebb és legkezelhetőbb kliens

Az AquaMail kellemes és kellemetlen meglepetést is okozott. A kellemes inkább annak köszönhető, hogy a MailDroid előtt kezdtem használni, a kellemetlen pedig annak, hogy rutinból arra tippeltem, a fizetős verzió reklámot tartalmaz, az ingyenes viszont nem. A harmadik fiók hozzáadásánál azonban szembesültem vele, hogy más hátulütője is van az ingyenes verziónak, ami már a korlátozás kategóriájába esik.

Hát igen, korlátozás az van, de legalább azt a két e-mail címet, amelyekkel felváltva gyűlt meg a többi kliens baja, kapásból beállította, csupán az alkalmazásjelszó megadására volt szükség
Hát igen, korlátozás az van, de legalább azt a két e-mail címet, amelyekkel felváltva gyűlt meg a többi kliens baja, kapásból beállította, csupán az alkalmazásjelszó megadására volt szükség

Használata során stabilnak bizonyult, támogatja a 4.4 KitKat rendszert is, és ha a teljesen ingyenes verzióktól elvonatkoztatunk, akkor ár/érték győztesnek is tekinthetjük.

A bemutatott fizetős verziók közül az egyetlen, amelyiknek értékelhető modulja helyezhető el az asztalon
A bemutatott fizetős verziók közül az egyetlen, amelyiknek értékelhető modulja helyezhető el az asztalon

AquaMail – Google Play letöltés (Android 2.1 vagy újabb)

AquaMail PRO Key – Google Play letöltés (1119 Ft)

Összegzés

Mivel az androidos tablet birtoklása önmagában is Google-fiók kötelezettséget feltételez, így valószínűsíthető, hogy minden tulajdonosnak van legalább egy gmailes e-mail címe. A Google mellett a másik nagyon erős versenyző a Microsoft, mert a Skype-hoz és a Windows 8-hoz is kell Microsoft-fiók, az előbbihez kötelező, az utóbbihoz nem, de nagyon erősen ajánlott.

A K-9 Mail és az AquaMail memóriaigénye
A K-9 Mail és az AquaMail memóriaigénye

Ha pedig van ilyen címünk, akkor azt nem csak a PC-n, hanem a mobileszközünkön is jó lenne elérni, és ugyanez igaz a Yahoo-ra és bármely más e-mail címünkre is. Tele lehet aggatni egy androidos készüléket a Microsoft, Yahoo, GMX és társaik alkalmazásaival, de célszerű egy ponton meghúzni egy határt.

Az alapértelmett androidos e-mail kliens számos beállítási lehetőségének egy részlete
Az alapértelmett androidos e-mail kliens számos beállítási lehetőségének egy részlete

Ezek ugyanis célszoftverek, csak egy adott szolgáltatáshoz jók. Azt is figyelembe kell venni, hogy állandó futásuk kellemetlen hatással van az akkumulátor kapacitására, hiszen CPU és RAM használatot jelent. Javasolt tehát racionalizálni, hogy a rendszer gyorsabb legyen, tovább bírja egy töltéssel, de ne maradjunk le egy fontos levelünkről sem. Akár át is lehetne irányítani mindent a Gmailre például levélcímenként egy mappába, de jobb egy univerzális levelezőt használni. A Google által fejlesztett előnye, hogy eleve a rendszer része, ingyenes, és tökéletesen beállítható egy kis utánajárással. A lényeget tudja, a levelet megkapjuk rajta keresztül, az értesítési rendszerével sincs semmi probléma, így a kipróbálása illetve használata bárkinek nyugodtan ajánlható.

Érdekesség, hogy az asztalra elhelyezhető widgetek terén az alternatív kliensek nem jeleskednek, vagy jelentéktelenül kicsi értesítőt helyeznek ki vagy semmit, kivételt ez alól csak az AquaMail képezett.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények