Alkalmazások androidos tabletekre - IV. rész

Google Hangouts

Korábbi cikkünkben a Google Plus miatt érintettük a Hangoutsot, de egy olyan remek szolgáltatásról van szó, ami mellett vétek lenne elmenni részletesebb ismertetés nélkül. A Skype-pal ellentétben nem igényel külön telepítést hiszen a rendszerrel együtt kapjuk, és szolgáltatásait illetően még túl is tesz rajta néhol. Idehaza annyira nem volt népszerű a Google régi csevegőszolgáltatása, a Talk, amit pár hónapja a Hangouts váltott úgy, hogy megőrizte annak naplózó tulajdonságát.

Egyszerű, letisztult felület, ahogyan azt a Google-tól megszokhattuk
Egyszerű, letisztult felület, ahogyan azt a Google-tól megszokhattuk

Némi arculatváltás is bekövetkezett, mert a Talkkal ellentétben a Hangouts a Google+ és a Gmail szerves részévé vált. Az átállást Talkról Hangoutsra eleinte sokan halogatták, mert olyan alapvető funkciók hiányoztak belőle, mint a csevegő fél online állapotának kijelzése. Természetesen ezeket idővel megoldották, és ma már jobb, mint a Google Talk volt: rendszeresen frissítik – a Talk PC-s verziójához több mint három évig nem nyúltak hozzá –, nincs szükség különálló kliensprogram letöltésére, aki használ Chrome-ot a PC-jén az a Chrome áruházából bármikor hozzáadhatja a böngészőjéhez a bővítményt, és az összes olyan gépen szinkronizál, ahol ugyanazon Google-fiókkal lépünk be. Android platformon viszont a Google Chrome egyelőre nem támogatja semmilyen kiegészítő telepítőjét (pedig a Mozilla Firefox már igen), így külön alkalmazás formájában használhatjuk.

Egyszerre több Google-fiókkal is használhatjuk
Egyszerre több Google-fiókkal is használhatjuk

A Hangouts ingyenes szolgáltatásaiban többet nyújt, mint a Skype, magyarul is tud, de ha az ismerőseink közül senki, vagy csak nagyon kevesen használják, akkor kénytelenek vagyunk alkalmazkodni.

Windows 8.1 rendszeren futó Google Chrome a csevegővel
Windows 8.1 rendszeren futó Google Chrome a csevegővel

A Hangouts szolgáltatásai:

  • SMS és MMS küldése (csoportos formában is)
  • Maximum 10 fős videó hívások
  • Multiplatform: Android, iOS, Windows és Linux rendszerek támogatása
  • Az előzmények a szerveren tárolva korlátlan ideig megőrizhetőek
  • Közösségi integráció: Google+, Picasa (fényképek megosztása), Gmail
  • Tartózkodási hely megosztása

A Skype és a Hangouts közös előnye, hogy nincs telefonszámhoz (SIM kártyához) kötés, így olyan táblagépekre is telepíthetőek, melyeken csak Wi-Fi kapcsolat áll rendelkezésre.

Google Hangouts – Google Play letöltés (Android 2.3 vagy újabb rendszerekre)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények