Alkalmazások androidos tabletekre - I. rész

Hazai hírportálok alkalmazásai I.

Minden okostelefonon vagy táblagépen van legalább egy böngésző, ám ezekkel böngészgetni néha kevésbé gyors és komfortos, mint egy PC vagy egy laptop előtt ülve. Ennek az az oka, hogy ugyanúgy a címsorba kell bepötyögni a weboldal címét, nincs egér amivel a könyvjelzősávon kattinthatnánk, mi több könyvjelzősáv sincs, és a virtuális billentyűzeten is alacsonyabb a „beviteli sebességünk”, mint fizikai társán. Mindezeken felül a weboldalaknak vagy van táblagépre/okostelefonra optimalizált verziója vagy nincs, és ha van is, általában akkor is esetlenebbek, mint egy önálló alkalmazással. Aztán ott van még a Java, Silverlight és a Flash pluginek hiánya, ezeket ugyanis biztonsági okokból nem támogatja a Google, de az önálló alkalmazásokban általában ezt a problémát is megoldják.

A célorientált alkalmazások előnyei:

  • Elég a telepített alkalmazásra koppintani, nincs szükség a böngésző megnyitására.
  • Működnek a weboldalakon elhelyezett videók.
  • Sokkal hatékonyabb az applikáción belüli műveletek végrehajtása (keresés, könyvjelzőzés).
  • Egyes hírportáloknál beállítható, hogy rendkívüli eseményekről külön értesítést jelenítsen meg az állapotsoron.

Index

Index, Indexvideó, Totalcar, Velvet, Dívány, Sportgéza, Travelo
Index, Indexvideó, Totalcar, Velvet, Dívány, Sportgéza, Travelo

A lapcsaládhoz több népszerű aloldal is tartozik, ezekhez is hozzáférést kapunk az alkalmazás telepítésével. Önmagában már az Indavideóért is érdemes letölteni, de vannak olyan plusz szolgáltatások is, amelyek ebben a formában az asztali böngészőt használók számára sem érhetőek el, ilyen például: portálon belüli cikkek mentése, vagy címlapi tartalom letöltése. Ez utóbbi egyébként arra szolgál, hogy akkor is tudjuk a címlapot böngészni, ha megszűnik a netes kapcsolat.

Hirdetés

A fekvő nézet támogatása pár hete jelent meg. Az alkalmazás letöltésének feltétele Android 2.2-es rendszer megléte.

Index.hu – Google Play letöltés

Origo

Korszerű és szépen kategorizált az Origo applikációja
Korszerű és szépen kategorizált az Origo applikációja

Az Index mellett a másik nagy magyarországi internetes hírportál az Origo. Alkalmazásuk táblagépekre optimalizált, a címlapon oldalirányban az ujjunkkal navigálhatunk a bélyegképek között, melyek alatt egy rövid leírást is kapunk a témáról.

Egyetlen komolyabb bökkenő van vele, Android 4.4-en egyelőre nem működik, összeomlik. Természetesen számíthatunk arra, hogy nemsokára frissítik, az operációs rendszer 2.1-es verziójától a 4.3-ig bezárólag hiba nélkül fut.

Érdekes szolgáltatása, hogy tartalmaz egy hírtérképet
Érdekes szolgáltatása, hogy tartalmaz egy hírtérképet

A hírtérkép segítségével egyszerűbben szűrhetünk például regionális hírekre. Elég vetni egy pillantást Magyarország térképére, és egyből láthatjuk, milyen hírek jelentek meg megyénket vagy településünket érintően.

[Origo] – Google Play letöltés

Hír24

Akinek van Story 4 csatornája, az mindennap 19 órai kezdettel nézheti is a hírműsorukat. Az alkalmazásuk tartalmaz valutaátváltót, TV műsort és regionális időjárás információkat is.

A felépítését illetően létezik egy kártyanézet és az alapértelmezett listanézet. A lényegen azonban az előbbi sem segít, ha olvasni akarunk, fel kell állítanunk a táblát, hacsak nem akarunk csigolyaferdülést kapni. Android 1.6-os vagy újabb rendszerekre telepíthető.

Hír24 – Google Play letöltés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonalkalmazás-fejlesztő versenyt hirdet az Ericsson

    Fejlesztők, induló vállalkozások és bárki más is indulhat, akinek van egy nagyszerű ötlete egy alkalmazás fejlesztésére. Az idei téma: „Alkalmazások munkavégzéshez”.

  • Európában jön föl a Windows Phone

    A versenytársak is erősödtek, így a Nokia-Microsoft a Blackberrytől, illetve a kisebb rendszerektől vett el területet.