Alkalmazások androidos tabletekre - I. rész

Biztonsági alkalmazások

Ugyanúgy, mint PC-n, a Malwarebytes Anti-Malware és a Norton Mobile Security androidos környezetben is remek párost alkotnak. Az MBAM teljesen ingyenesen használható és rezidens védelmet is nyújt, ami pozitív eltérés a PC-s verzióval szemben, ahol az állandóan futó védelemért fizetni kell. A lépés kellemes meglepetés, arra számítottam, hogy a PC-hez vásárolt licencem kulcsát kell majd megadnom a teljes körű védelemért cserébe, de ilyen megkötésről jelenleg szó sincs.

Hirdetés

Norton Mobile Security

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a Symantec okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett védelmi megoldásával, azóta frissült párszor a program, a leglényegesebb változások a következőek:

  • A szoftver már támogatja a táblagépek által alapkövetelménynek számító fekvő nézetet.
  • Tud magyarul.
  • Támogatja a legújabb Android operációs rendszert (4.4 KitKat)

Malwarebytes Anti-Malware Mobile

A szoftver jelenleg csak angolul tud. Beállítási lehetőségei egyelőre spártai egyszerűségűnek mondhatóak, de az alapvető, lényegi menüelemek már benne vannak, és mobil platformon a többi védelmi szoftver is szerényebb felhozatallal rendelkezik, mint asztali környezetben.

Így is tartalmaz egy alkalmazásmenedzsert, és egy, a személyes adatainkra fókuszáló, másik alkalmatosságot.  Utóbbi kettő nem mondható igazán hiánypótlónak, mert rengeteg alternatíva van Androidra, viszont akinek nem felel meg a „gyári” alkalmazáskezelő, beérheti ezzel, nem szükséges újabbat telepíteni.

A keresés sebességéről elmondható, hogy valamivel lassabb, mint az Norton Mobile Security, de több állományt vizsgál át.

Az én esetemben a táblagépen két védelmi rendszer fut, és 1 GB RAM áll rendelkezésre, ebből a két biztonsági modul együttesen körülbelül 45-50 MB-ot igényel az állandó felügyeletért cserébe. Úgy gondolom, hogy ez abszolút nem számít soknak, de a régi, kevésbé optimalizált Androidot használóknak és/vagy kevesebb memóriával gazdálkodóknak esetleg dönteniük kell, hogy milyen szolgáltatástól válnak meg.

Android 4.4 rendszeren futó MBAM kezdőképernyője
Android 4.4 rendszeren futó MBAM kezdőképernyője

Érdekességként még megemlíteném, hogy az én tabletemen általában három felhasználói fiók is van, és ebből csak egyet véd a két szoftver együttesen. Ennek oka, hogy a Google-nál minden vásárolt szoftver az adott fiókhoz társított email címhez van hozzárendelve, és csak egy rendszergazdai fiók lehet. Bár ebből adódóan az NMS a másik két fiókon kiesik, az MBAM Mobile telepíthető volt rájuk.

Az MBAM-ot bárki ingyen beszerezheti, akinek 2.3-as vagy újabb Android rendszer fut az eszközén, letöltése a Google Play Áruházból lehetséges. A jövőben várhatóan több nyelvet is támogatni fog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonalkalmazás-fejlesztő versenyt hirdet az Ericsson

    Fejlesztők, induló vállalkozások és bárki más is indulhat, akinek van egy nagyszerű ötlete egy alkalmazás fejlesztésére. Az idei téma: „Alkalmazások munkavégzéshez”.

  • Európában jön föl a Windows Phone

    A versenytársak is erősödtek, így a Nokia-Microsoft a Blackberrytől, illetve a kisebb rendszerektől vett el területet.