7. generációs Core CPU-k, AMD AM4, bajban a GPU-piac

GTX 1050, AMD AM4, új PS4 konzolok

Sűrű két héten vagyunk túl hírek szempontjából, hiszen a múlt héten kezdődött és ezen a héten fejeződött be a berlini IFA, Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása. Értelemszerűen összefoglalónkban nem az ott bemutatott termékújdonságokra koncentrálnánk, hiszen mennyiségben is meghaladná az oldal terjedelmét. Ehelyett inkább a technológiákra és a kiállításon kívüli történésekre koncentrálnánk, amelyekből akadt jó néhány, bár tény, hogy az IFA óta sokat vesztettek lendületükből a cégek. Vágjunk is bele!

Kezdjük rögtön azzal, hogy van baj a GPU-piacon. A John Peddie Research legújabb elemzése szerint minden tekintetben estek a mutatók, így a piac hét éve zárt utoljára a mostaninál gyengébb negyedévet. Pedig nem mondható el a gyártókról, hogy ne igyekeznének, hiszen az utóbbi időben ontják magukból az újabb és újabb VGA-kat, ahol a GTX 1050-es GeForce-on van a sor a pletykák szerint, de nyilvánvaló, hogy az eladások nem ezen múlnak.


[+]

Nem segít a PC-s eladások fellendítésén az sem, hogy dugába dőlni látszik a Valve régóta szövögetett terve, miszerint a játékosokat a nappaliba csábítanák a SteamOS hathatós segítségével. Úgy tűnik, az operációs rendszer gyengébben teljesít, mint valaha, pedig sosem ment nagyot igazán. Ehelyett a "valódi" konzolok hasítanak, és olyan erős ajánlatokkal rukkolnak elő, mint a Sony a napokban a PlayStation 4 Slim és PlayStation 4 Pro masinák révén, ráadásul a már piacon jó ideje futó PlayStation 4 is kap némi újítást. És akkor még nem is beszéltünk a készülőben lévő Nintendo NX-től, amelyről megint újabb információk szivárogtak ki.


[+]

Mindenesetre, ahogy az látható, a fejlesztések minden téren gőzerővel folynak, legyen az GPU, konzol, vagy éppen SoC vagy processzor, mivel az utóbbiakra is számos példa volt a héten. Az Intel szép csendben engedte útjára a hetedik generációs Core i processzorok mobil példányainak egy részét. Nyilván a többire sem kell már sokáig várni, ahogyan a Cherry Trailt váltó Apollo Lake platformra sem, amiről előbb információk szivárogtak, majd nem sokkal később csendben meg is jelent. Az AMD sem húzza végre tovább az időt, hiszen bejelentették a várva-várt AM4-es foglalatot, aminél elhagyhatják a kötelező déli hidat, illetve a Bristol Ridge APU-kat, amivel az új platform azonnal használatba vezető, de később érkezik a Summit Ridge is.


[+]

A SoC-okat illető információkból kivette a részét a Qualcomm, a Samsung, sőt maga az ARM is. Igaz, utóbbi inkább a Mali IGP-re fókuszált, amelynek új generációjánál igen okos trükköt kívánnak bevetni. A Samsung ezzel szemben egy új Exynos lapkát buktatott le, melynek különlegessége, hogy 14 nanométeren készül, mégis az olcsó okostelefonokban kaphat helyet, míg a Qualcomm a 821-es Snapdragon órajeleit részletezte.

Technológiákból olyan érdekességekre futotta az elmúlt két hétben, mint a szabványos alapokra épített TrueAudio Next, a HDMI jel átvitelét USB Type-C foglalaton lehetővé tevő HDMI Alt mode, a kijelzőkukkolás ellen kifejlesztett Sure View vagy éppen a GPU-által gyorsított hangfeldolgozásra lehetőséget adó Phonon, ami rögtön használatba veszi a TrueAudio Next API-t.


[+]

További hardveres hírek a cikk utolsó oldalán lévő videós hírösszefoglalóban látható.

Roamingdíjak elölről, kibírnánk 1 évet a Marson

Egy évet töltöttek a Marson a Nasa kísérletében résztvevő legénység tagjai, ehhez pedig el sem kellett hagyniuk a Földet: a Mauna Loa vulkán oldalában elhelyezett kísérleti bázison, "burokban" élték mindennapjaikat, és néha még olyan extrém helyzetekkel is meg kellett birkózniuk, mint az áramkimaradás, kommunikációs problémák, stb.

Hirdetés

Talán jobb is, hogy egyelőre csak helyben szimulálták a körülményeket, hiszen a marsi expedíciókra nagy erőkkel készülő SpaceX rakétája az indítóállomáson robbant fel. Ez ugyan külső szemlélőként látáványos, a Marsról viszont valószínűleg más megítélés alá esett volna az eseménysor. Jó hír viszont, hogy a Puli feljut a Holdra, ezt a napokban jelentették be a Google Lunar XPRIZE aktuális találkozóján.

Sajnos ezt már nem élheti meg John Ellenby, akit a laptop egyik atyjaként tartunk számon. A hetvenöt éves üzletember jókor volt bátor, a 80-as években már hordozható számítógépet gyártott.

A héten sok Európai Unióval kapcsolatos, IT vonatkozású hírről számolhattunk be, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy elkészült a részletes tervezet a roamingdíjak eltörlésével kapcsolatban. Ezt sok kritika érte, amiért csak 90 napig (3x30) kötelezte a szolgáltatókat a hazai díjszabás alkalmazására, pénteken ezen hangok hatására az Európai Bizottság elnöke visszavonulót fújt és arra szólította fel az illetékeseket, hogy írják újra a tervezetet.

Mivel az EU és az USA olyan adatvédelmi egyezményt kötött, aminek betartása az azt vállaló cégeken múlik, fontos bejelentésnek számít az is, hogy a Google hivatalosan is elfogadta a Privacy Shield feltételeit.

Mars a Földön
Mars a Földön (forrás: Nasa)

Miközben mindenki az új iPhone negyvenezres fülhallgatójáról és a Jack csatlakozó elhagyásáról beszél az Apple kapcsán, az EU nekiment a vállalatnak, az adóparadicsomok korának végét hirdetve. Erre persze Tim Cook sem finomkodott, politikai ökörségnek nevezte a cége ellen indított eljárást. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy minden erejüket latba vetve fognak harcolni a szabálytalan adókedvezmények által nyújtott támogatásokat igénybe vevők ellen.

Magyarországon mindeközben pályázatot írtak ki okos városok fejlesztésére, a Samsung akkumulátorgyárat épít Gödön, drágulnak a tévés díjcsomagok amikben RTL Klub és TV2 is lesz, és szombaton Drónversennyel egybekötött Robotika Showt tartanak a Hungexpo G csarnokában.

Ha minden jól megy, a Mercedes-Benz Vans és a Matternet együttműködéséből a jövőben kinőhet a kamionos-drónos csomagszállítás, csak nehogy jöjjön a nagymama, aki a napokban fegyvert rántott és lelőtte a drónt, ami a birtoka fölött repkedett.

Már kapható a fát nyomtató toll
Már kapható a fát nyomtató toll (forrás: 3Doodler) [+]

Máris lezárult az ARM felvásárlása, a japán SoftBank 24,3 milliárdos rekordösszegért szerezte meg a britek egyik ütőkártyájának tartott vállalatot. A héten sem maradtunk feltört weboldal híre nélkül, most a Brazzers pornóoldalon (és látogatóin) csattant az ostor, pedig az adatokat már négy évvel ezelőtt eltulajdonították a bűnözők.

A Raspberry Pi alapítói maguk sem gondolták volna, hogy az apró számítógép ekkora karriert fut majd be: a tízezres darabszámra tervezett projekt négy és fél éve során annyira sok gép talált gazdára, hogy a héten elkelt a 10 milliomodik darab, amit hivatalos szettel ünnepel az Alapítvány. Az apró tárgyak szerelmesei nem csak emiatt, hanem azért is örülhetnek, mert már kapható a fát nyomtató toll, a 3Doodler Pro különféle egzotikus alapanyagokkal működtethető, így a réz, illetve bronz (műanyaggal kevert) tárgyak alkotásának sincs többé akadálya.

Blogoló: Acer, Fujitsu, Lenovo, IFA

Blog szempontból két jelentős dolog is történt az elmúlt hetekben. Újra elővettük időszakos IFA blogunkat, hiszen idén is volt IFA Berlinben. A korábban elsősorban szórakoztatóelektronikai seregszemlén ma már a személyi számítógépek, notebookok és a mobiltelefonok is jelen vannak. A néhány nap alatt több mint ötven érdekességről írtunk, a Mobilaréna pedig a mobilos történéseket követte.

A másik lényeges történés, hogy szeptemberrel új blogot indítottunk. A Lenovo ThinkPad blog témáját nyilván nem is kell magyarázni, a kínai PC-s óriás termékeiről, elsősorban a vállalati szférába szánt laptopokról lesz benne szó. Érintünk majd más termékeket is, most például az IFA-n megjelent újdonságokkal foglalkoztunk. Elsősorban tableteket és notebookból tabletté alakítható eszközöket prezentáltak Berlinben, a prímet a különösen vékony, Yoga Book vitte, aminek billentyűzete helyén hatalmas érintőmező díszeleg, amire akár rajzolni is lehet.

Rengeteg újdonságot mutatott be Berlinben az Acer, akadtak köztük igazán megdöbbentő darabok is. Például a Predator 21 X notebook, aminek 21 hüvelykes, hajlított kijelzője és mechanikus billentyűzete van. Hardvere sem akármilyen, a még be sem jelentett, hetedik generációs Core i processzor mellett két GeForce GTX 1080 dübörög benne, 4.2-es hangrendszere, Tobii szemkövető technológiája és rengeteg csatlakozója van, tömege pedig 8 kilogramm.

Éppen az ellenkező véglet az Acer Swift család zászlóshajója, a Swift 7. Ez az alig több mint egy kilogrammot nyomó modell 9,98 milliméteres értékével jelenleg a világ legvékonyabb notebookja. Kijelzője 13,3 hüvelykes Full HD felbontással és Gorilla Glass védelemmel, meghajtásáról hetedik generációs Core i processzor gondoskodik. A Swift család egyszerűbb, olcsóbb 5-ös, 3-as és 1-es tagja is vékony, légies. Hasonló stílusban, de 360 fokban átfordítható kijelzővel jön az Acer Spin széria. További IFA vonatkozású Acer érdekességekért irány az Acer blog.

A Fujitsu blogban kétrészes notebook összefoglalóval köszöntöttük az őszt és az iskolát. Az első részben azokat a Lifebook A szériás laptopokat néztük meg, amiket a kedvezőbb, legfeljebb 160 000 forintos árkategóriában kínál a japán vállalat. A második részben feljebb merészkedtünk az igazi vállalati gépek világába, ahol a Lifebook E sorozat uralja a házon belüli eladási ranglistát. Kitértünk a kategóriájában nagyon versenyképes Stylistic One nagy és erős tabletre is.

A nyarat pedig mélyebb témákkal zártuk, például kis- és középvállalatoknak szánt virtuális számítógépes rendszerrel. A Fujitsu nagyvállalati tapasztalatait ültette át ebbe a scale-out szervereken futtatható megoldásba, aminek az előnye a konkurenciával szemben, hogy a Fujitsu a szervertől az utolsó szoftveres beállításig integrálva, készen szállítja, ráadásul mindenhol szabad forráskódra támaszkodtak. Bemutattuk a Fujitsu által fejlesztett, mélytanulásra alapozó 3D modell katalogizáló eljárást is. Az AlexNet neurális hálózatot ötvözték a saját GPU párhuzamosító technológiájukkal, így 64 GPU-t bevonva sikerült a tanulás sebességét 71%-kal növelni.

Videós hírösszefoglalók

-szp-, abu85, Rage23, rudi