Hirdetés

4D Pathology, az otthoni boncterem

Realisztikus és ingyen van

Kérdésünkre Balogh Attila elmondta, hogy céljuk a leginkább valósághű modellek voltak, a fotózásos technikával rengeteg patológiagyakorlat kiváltható, hiszen a preparátumokat forgathatja, nézegetheti a hallgató. Balogh szerint a kifejezetten ritka, vagy speciális eseteket így a legkönnyebb bemutatni, a konzerválószerek szúrós szaga pedig a képzésben résztvevőknek nem fog különösebben hiányozni.

Kár azokért a bosszantó hibákért és hiányosságokért, amelyek a 4D Pathology kliensprogramját jellemzik. A műszaki vezető elmondása alapján nem hiba, egyszerűen nincs szükség a 360 fokban forgatható modellekre, legalábbis addig semmiképp, ameddig az átlagos internetelérés nem gyorsul tovább jelentősen. Elmondása szerint bizonyos modellek esetén a forrásanyag mérete 40 GB-ra is rúghat, és persze a használat során ennek csak töredékét kell letölteni, Balogh hangsúlyozta, hogy az adatmennyiség komoly problémát jelent. (A kliens egyébként 5 GB helyet kér a merevlemezen, és még így is streamel esetenként.) A szabadon hozzáférhető oktatóanyagok kipróbálása és a program néhány órás használata után nem őszinte a mosolyunk (és nem csak a rengeteg kipreprarált belső szerv és agy látványa miatt), pedig a szakemberek szerint valóban hiánypótló és fontos a törekvés. A megvalósítás ebben a formában azonban közel sem tökéletes.

Sokat kell kattintani, nem lehet egyszerre kinyitni a teljes struktúrát
Sokat kell kattintani, nem lehet egyszerre kinyitni a teljes struktúrát

A 2011-ben bejelentett 4D Anatomy keretrendszerét nem használták ki teljes mértékben, érthetetlen például, hogy egy, a felületének 75 százalékán képeket, ábrákat és modelleket tartalmazó programból az ábrák és az illusztrációk, a kiegészítések miért külső alkalmazással, a Windows alapértelmezett képnézegető programjával nyílnak meg. Bekerült ugyan az oktatási anyagok hangoskönyv formában történő lejátszási lehetősége, azonban ez is külső alkalmazással, a sajtótájékoztatón például a Windows Media Player által került lejátszásra. A hangfájlok egyébként előre felvett hangbank alapján, számítógépes felolvasóprogrammal lettek rögzítve, ez helyenként egyáltalán nem zavaró, míg bizonyos szakszövegeknél teljesen élvezhetetlenné teszi az anyagot. Ráadásul az anyagok többsége nem is érhető el ebben a formában.

Az irányítás elsőre és másodikra is szokatlan és kényelmetlen, az ábrákon például az egér görgője nem a nagyításért felel, hanem a rétegeket lenne hivatott eltüntetni vagy megjeleníteni szükség szerint, azonban ezek az oktatóanyagokból kimaradtak. Ahol mégis van extra réteg, ott valójában a preparátum megfordított, ellenkező oldalról készült modelljét takarja, de erre csak a telefonban hívta fel a figyelmünket Balogh, a program erre nem figyelmeztet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények