(3D)Nyomtatott világ

Tervező és előkészítő eszközök

Ahogy a hagyományos nyomtatókhoz egy irodai vagy képszerkesztő alkalmazás szolgáltatja az elkészítendő lap leírását, úgy a 3D nyomtatók esetében is szükségünk lesz egy modellező szoftverre, illetve modellre, meg kell álmodnunk és pontosan le kell írnunk, hogy mit szeretnénk elkészíteni. Ezután jöhet a nyomtatás előkészítése és a nyomtatás, esetleg utókezelés.

Hirdetés

Ingyenesen használható 3D tervezőszoftverből jópár akad, így magát a modellezést ingyen megízlelhetjük még az előtt, hogy saját nyomtatónk lenne. Legközismertebb talán a Blender, mely egy eléggé fejlett eszköz, de nem valószínű, hogy használata 10 perc alatt elsajátítható lenne egy laikus számára. Ezért az otthoni használatra szánt nyomtatókhoz inkább egyszerűbb szoftvert mellékelnek, ilyen a MakerBot készülékekhez ajánlott, amúgy ingyenes MakerWare, mely így is épp eleget tud ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű 3D printer képességeit kihasználhassuk vele.

Az év egyik legnépszerűbb alsó árkategóriás FDM modellje a MakerBot Replicator 2
Az év egyik legnépszerűbb alsó árkategóriás FDM modellje a MakerBot Replicator 2

Hogy legyen miből kiindulni, minden 3D nyomtató gyártója számos ingyenes modellt tesz elérhetővé honlapján. Akadnak független források is, ilyen például a Leopoly, ahol magunk is megoszthatjuk műveinket, sőt, a böngészőben is létrehozhatunk modelleket. Hasznos lehet még az Archibase és a speciális alkatrészek CAD fájljait megosztó 3D ContentCentral.

Az előkészítés része, hogy a nyomtató számára fogyasztható formátumba hozzuk munkánkat. Szerencsére gyakorlatilag minden 3D nyomtató ismeri az STL leíró nyelvet, mely apró háromszögekre bontva definiálja a nyomtatandó tárgyat. Az STL kimenet mind az ingyenes (például Google SketchUp), mind a drága CAD szoftverekben (AutoCAD, ArchiCAD, CorelCAD) elérhető, csakúgy, mint a 3D modellező alkalmazásokban (3D Studio, Blender). A színes modellekhez általában a VRML nyelvet használják.

Nem csak ingyenes 3D modellek érhetők el a Leopoly oldalán, de magunk is tervezhetünk és oszthatunk meg formákat. Sok a magyar alkotó.
Nem csak ingyenes 3D modellek érhetők el a Leopoly oldalán, de magunk is tervezhetünk és oszthatunk meg formákat. Sok a magyar alkotó.

Virtuális agyagozó

Az egér persze nem kifejezetten 3D-s munkára termett beviteli eszköz, ezért számos céleszköz igyekszik megkönnyíteni a digitális fazekasmunkát. Az egyik legfejlettebb ilyen eszköz a magyar feltalálói munkára alapuló Leonar3Do. Használatához néhány érzékelőt kell elhelyeznünk a monitor tetején, ezek pontosan és minden irányban, így mélységben is érzékelik a kéz mozgását. A virtuális teret 3D szemüveggel nézve szinte belenyúlhatunk abba és igen hatékonyan, finoman alakíthatjuk a modellt.

Természetesen más oldalról is megközelíthető a 3D objektumok világa. Ahogy dokumentumokat, úgy térbeli tárgyakat is másolhatunk megfelelő szkennerekkel és nyomtatókkal. A NextEngine asztali 3D szkennere lézeres megvilágítással veszi le a méreteket a beolvasandó kisméretű tárgyakról, forgatás közben. Más megoldások, mint például az Agisoft PhotoScan nem igényelnek speciális felszerelést, csak fényképezőgépet -körbe kell járnunk a tárgyat és megfelelő minőségű fényképeket készíteni tucatnyi szögből, majd a képeket a szoftverben igazítani, és a program ebből elkészíti a 3D modellt.

Az alkotó folyamat lényege a tervezés, erre jelenleg a legtermészetesebb megoldást a Leonar3Do beviteli rendszere kínálja.
Az alkotó folyamat lényege a tervezés, erre jelenleg a legtermészetesebb megoldást a Leonar3Do beviteli rendszere kínálja.

Tervezőknek, kutatóknak, vagy otthonra is?

A Gartner szerint 2016-ra már 2000 dollár alá süllyedhet az üzleti belépő 3D nyomtatók ára, így a kis cégek is megengedhetnek maguknak egyet (megeshet, hogy ez a felmérés nem a magyar piacra vonatkozik). Ezzel az eddigieknél nagyobb szabadságot nyernek a tervezők, kivitelezők az egyéni projektekben, nem jelentenek problémát az eddig szinte beszerezhetetlen elveszett közdarabok, apróságok, pótalkatrészek sem, és persze nem csak ilyen prózai alkalmazásokra számíthatunk. Nyomtattak már bábfilmszereplőket is változatos arckifejezésekkel, repülőgépet, emberi véredényeket, szöveteket, implantátumokat.

Ha még nem a mi árszintünkön mozogna a 3D nyomtatók piaca, akkor sem kell elkeserednünk – ahogy a tejhez sem kell tehenet vennünk, úgy a 3D nyomtatáshoz sincs szükség saját eszközre. Elég, ha megkeressük a nekünk tetsző szolgáltatót, és feltöltjük, megrendeljük a modellt. Egyelőre a prototípusgyártásra rendezkedtek be az itthoni cégek és jelenleg még nem kínálnak olyan jól automatizált fogyasztói szolgáltatást, mint a Sculpteo. Az online szobrászat mobilalkalmazást is biztosít, és egyszerűen lehetővé teszi például színes, testre szabott okostelefontokok készítését, ami talán a 3D nyomtatás legnépszerűbb fogyasztói alkalmazása jelenleg. A hazai szolgáltatóknál is feltölthetünk modelleket ajánlatkérés céljából, majd e-mailben beszélhetjük meg a részleteket a cég munkatársaival. Ígéretes hazai startup ezen a téren a Das Modell, mely a designerek készítette professzionális sablonokkal és online szoftverrel vonná be a megrendelőket a tervezői folyamatba úgy, hogy a végeredmény professzionális és egyedi lehessen egyszerre.

Azóta történt

Előzmények