2 TB-os VGA, gyorsuló Titan, dagadó BKK-botrány

A GPU-król szólt a SIGGRAPH hete

Az ipart nem érte meglepetésként az idei SIGGRAPH, amelyet sikeresen megrendeztek Los Angelesben. Ez szinte már szokásnak számít, hiszen évek óta megtörténik az esemény, ráadásul szinte mindig a nyár utolsó hónapjára időzítve. Emiatt mi is tudtuk, hogy ez a hét a GPU-król fog szólni, és nem is tévedtünk sokat.

Hirdetés

Az AMD nagyobb eseménnyel készült az idei rendezvényre, hiszen bemutatták a normál és a professzionális Vega VGA-kat, amelyek mellé meglepetésre befutott egy nyolcmagos Ryzen Threadripper is. A bejelentéseknek viszont itt nem volt vége, ugyanis a cég részletezte az új Radeon Pro Software-t, illetve a Radeon RX Vega meghajtójának extrái is kiderültek.

AMD Radeon Pro SSG 2 TB memóriával
AMD Radeon Pro SSG 2 TB memóriával

Ha mindez nem lett volna elég az AMD portájáról, akkor most jön a ráadás, ugyanis különállóan is elérhetővé vált a vállalat Wraith MAX hűtője, illetve az MSI, az Asus és az ASRock előállt pár új AMD-s alaplappal. Egy rémhír is jutott a hétre a CrossFire végéről, de elég gyorsan kiderült, hogy elérhető marad a technológia.

AMD Wraith MAX
AMD Wraith MAX hűtő

A SIGGRAPH-ot az NVIDIA sem szokta kihagyni, nem meglepő módon most sem tették. A vállalat bejelentette az eGPU támogatást Titan Xp és Quadro kártyákhoz, előkerült egy Max-Q-ra épülő notebook az Origin PC-től, valamint a Titan sorozat teljesítményét is felerősítette a cég.

Origin PC EVO15-S notebook Max-Q technológiával
Origin PC EVO15-S notebook Max-Q technológiával

A SIGGRAPH-on jellemzően a Khronos Group is képviselteti magát, idén többek között bemutatkozott az OpenGL 4.6, illetve az új, 1.0.57-es Vulkan verzió, valamint szó volt egy portolható Vulkan konstrukcióról is, ami a jövőben nagy segítség lehet a piac számára.

A kijelzők piaca is pezsgett. Mindenképpen vezető hírnek számít, hogy az LG-nek hála jöhetnek a 100 hüvelykes és az olcsóbb OLED tévék, de az sem mellékes, hogy 8K-s tévékre specializált gyárat húz fel az Egyesült Államokban a Foxconn. A Samsung is bejelentkezett egy 49 hüvelykes monitorral, ami igen különlegesnek számít képarányát tekintve.

Samsung LC49HG90D
Samsung LC49HG90D monitor

Beviteli eszközökből sem volt hiány. A Razer a BlackWidow Chroma v2 billentyűzet TKL kiadását hozta, míg a SteelSeries a Rival 310-es és Sensei 310-es egerekkel támad, a Tt eSports pedig megújította Level 10M jelzésű egerét.

Razer BlackWidow Chroma v2 TKL
Razer BlackWidow Chroma v2 TKL

A végére tartogattuk a Nintendo Switch akkumulátorgondjára vonatkozó bejelentést, amivel végre helyre lehet pofozni a gép töltöttségjelzőjét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!