14 TB-os HDD, fizetés adatokkal, a gamer HDMI kábel titka

Hirdetés

14 TB-os HDD, Pentium Gold, Coffee Lake lábtitkok

A Toshiba pár hete jelentette be, hogy még idén színre lép a 14 TB-os merevlemezzel. Úgy tűnik, nem ők az egyetlenek, akik úgy gondolták, hogy ezt a szintet még ebben az évben megugorják, a HGST ugyanis beelőzte őket, elhappolva az elsőséget a japán vállalat elől. A Seagate sincs távol ettől a kapacitástól, de most a 12 TB-os modellekre koncentráltak, amiből rögtön hármat is hoztak egyszerre.

Ha már a tárolásnál tartunk, a Threadripper tulajdonosok eddig nem tudtak bootolható NVMe RAID tömböt csinálni az X399-es platformon, de az AMD végre megoldotta a feladatot, így most már minden csak az alaplapgyártókon múlik. Például az is, hogy mennyi új HEDT lapot kívánnak még piacra dobni. A Gigabyte az imént említett X399-re hozott egy új, kevésbé gamer variánst, ami a második ilyen alaplap a kínálatukban, míg az MSI az Intel-féle X299-cel dolgozott, aminek eredménye egy microATX méretű modell, ami viszont magán viseli a gamer, vagyis Gaming jelzőt.


[+]

Hiába, na, ma már bármi lehet gamer, még egy HDMI kábel is! Egyébként a Gigabyte sem volt rest használni ezt a jelzőt az RX Vega 64 kártya esetében, ami a sok kavarás és pletya ellenére el fog készülni a legfrissebb hírek szerint. Apropó, pletykák, az Intel is megpróbálta tisztázni magát a Z370-es alaplapok kapcsán, hogy mi az oka annak, hogy a Coffee Lake-hez új alaplap kellett, és miért nem működnek a korábbi processzorok az új vezérlőhíddal az azonos foglalat ellenére sem. Emellett arra is sikerült fényt deríteni, hogy az Intel lecserélte-e a hővezető pasztát forrasztásra a Coffee Lake kupakja alatt, vagy minden maradt a régiben.


[+]

A processzorokkal kapcsolatos érdekességeknek ezzel még nincs vége: egy új név fog felbukkanni az Intelnél, a Pentium Gold, aminek bevezetését is megindokolta a vállalat. Eközben az AMD-től furcsa Ryzen processzorok kerültek piacra, melyek több aktív maggal érkeztek, mint ami a számozás szerint indokolt, de úgy tűnik, erre is van nem szokványos, de logikus magyarázat.

Nem hiányozhat a VR sem, ahol nem kisebb név bukkant fel mint, mint a Sony. A japánok ugyanis új PlayStation VR headsetet dobnak piacra, mely javítja az elődmodell hibáit, illetve emellett HDR-támogatással is ellátják. A Samsungról is lehetett hallani a héten VR headsetekkel kapcsolatos témában az Odyssey nevű fejlesztés kapcsán, amivel nem titkoltan szeretnének csatlakozni a trendeket diktáló Sony-Oculus-HTC csapatához, és ehhez a Microsoft platformját használják fel.

Új termékbejelentések között is szép számmal akadtak érdekes újdonságok, mint például a Cooler Master Cosmos házcsalád új ékköve, a C700P, vagy éppen a HAF széria új jövevénye, a H500P. De nem érdemes kihagyni a minden hájjal megkent QNAP NAS-t, a passzívan hűtött PlayStation 4-et, vagy éppen a Lenovo jubileumi ThinkPad notebookját és a Google csúcsnotebookját, a Pixelbookot sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!