Na! Erre varrjatok gombot! XP mellé telepítettem az Ubit a noteszemen. Jól is ment minden, mígnem ma az XP-t használtam. Kiléptem belőle és a következő indulásnál nem a GRUB2 indult el, hanem megint a windows. Furcsáltam a dolgot, de azt mégjobban, hogy mikor ebből is kiléptem, többé nem indult a gépem. Nem tudtam mit csinálni, Hirens's matatókával aktívvá tettem az XP-s partíciót (merthogy akkor már egyik sem volt aktív!). Most ezalól írok. Kérdésem:
Hogyan tudnám elkerülni az Ubi újrainstallálását? Olyan jól be volt már állítgatva és annyi minden ki volt rajta tökölve. Valahogy vissza kéne szerezni. Hogyan?
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
További témák
Lapcsalád ajánló
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Hirdetés
upszilon
(őstag)
na, akkor válaszolok a saját kérdésemre: az alap network-manager-t kell használni wicd helyett, és akkor nagyjából next-next-finish jelleggel megy a beállítása (amin nem kicsit lepődtem meg).
Nexus 4 @ CM10.1 + intersectR
Naszóval, alakul a helyzet. Már sikerült másik partícióra leklónozni a mostani rendszert és kibővíteni a partíciót, már csak az a bajom, hogy az új partíciónak ugyanaz a uuid-ja, mint a réginek, ergo nem tudom azt mondani, hogy az a root.
Van 5letetek, hogyan tovább? Olyan megoldás is érdekel, ahol a uuid-kat kihagyjuk a használatból.
http://takedown.blogolj.net - Takedown The Core | "I can't french"
Hát akkor használd a dev nevét, vagy labelt.
Hallgatni Petőfi!
Nem tom, hogy mi a célod, mert már nem tudom követni, de:
UUID-t átírod a következő képpen:
Ugye lusta vagy kitalálni egy karaktersort, hát beírod terminálba, hogy uuidgen és kapsz egyet. Ezt felhasználod, hogy adhass egy új UUID-t a leklónozott rendszerednek:
sudo tune2fs -U 454cb9b9-9d56-4f15-8fca-6c6deec51d0c /dev/sdb1
Ahol a sok karakter az új UUID, az sdb1 pedig az a partíció aminek kell az.
De ennyi nem elég, mert most, hogy átírtad, nem fog működni a dolog, a GRUB nem töltené be a rendszert, vagy ha a régi is jelen van akkor azt töltené be. Át kell írnod tehát itt:
/boot/grub/grub.cfg
Még akkor is, ha azt írja az elején, hogy ne szerkeszd.
Átírod az összes régi UUID-t az újra, de csak azt amit lecseréltél és elmented.
A boot-nál így már be fog tölteni rendesen a rendszer, ott aztán nyomhatsz egy update-grub-ot a biztonság kevéért.
Ezzel elérted, hogy gond nélkül használhasd egyszerre a két rendszeredet, az eredetit és a (már nem) klónt, tudod csatolni a réginek is a partícióját. 
[ Szerkesztve ]
<-ƘƘ-> Systemback
Köszönöm.
Nincs mit, de még annyi, hogy természetesen az fstab-ban se felejtsd el átírni az UUID-t. 
<-ƘƘ-> Systemback
(#19858) Major Major válasza upszilon (#19851) üzenetére
- Privát
- 2009-11-30 21:49:41
szerintem kövesd azt a módszertant, mintha a windows install tette volna tönkre az ubuntut, és tedd fel a grubot liveCD alól.
The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.
(#19859) body007 válasza VaniliásRönk (#19842) üzenetére
- Privát
- 2009-11-30 22:16:43
Nem mondod, h foobar-t használsz linuxon
Az kétségtelen, h a legjobb zene lejátszó win-re, de azért mégse...
Ebből csak azt akarom kihozni, h ne csodálkozz ha gondjai vannak, nem natív linux cuccos...
Inkább ajánlanék pár hasonszőrűt:
Rhythmbox, Exaile, XMMS2, Amarok (ez kde), most több nem jut eszembe 
* E-cigihez minden nálam! - Aksik, Kazánok, Töltők, Lavatube, Folyadék * Dekorációs/grafikai munkákat vállalok
(#19860) VaniliásRönk válasza body007 (#19859) üzenetére
- Privát
- 2009-11-30 22:39:46

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Nem a foobarnak vannak gondjai, hanem ahogy már írták itt, a Wine-nak, még nem haverkodott össze a Pulse hangrendszerrel. (Hányadik is ez az utóbbi néhány évben? Ez valami mánia?
)
Mindegyiket próbáltam, és egyedül az Exaile tetszett, tényleg nem rossz, de a hangzása kicsit lágyabb mint a foobarnak, és ez egy kicsit zavar.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
(#19861) sheratan válasza VaniliásRönk (#19860) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 07:33:43
a hangzás javítására van equalizer 
amúgy a songbird-öt is kipróbálhatod, remek kis lejátszó, rengeteg pluginnel. mondjuk érdemes a ppa repóból feltenni, mert az ott levő verzió sokkal gyorsabb, mint amit a honlapjukról .deb-ként letölthetsz.
(#19862) Major Major válasza sheratan (#19861) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 08:05:04
én még sosem mertem kipróbálni a sonbird-öt, ez a powered by mozilla pecsét nem azt sugallja, hogy egy gyors, könnyű lejátszó lenne.
és erre még rátesznek egy lapáttal ezzel a szöveggel:
Songbird promises to be the Firefox of media players.
The recipe for perpetual ignorance is: Be satisfied with your opinions and content with your knowledge.
(#19863) VaniliásRönk válasza sheratan (#19861) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 08:42:21

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Az equalizerrel csak belegányolni lehet a különböző frekveniatartományok erősségébe, nem ez a bajom (foobarban is kikapcsolok minden vackot, replaygain, stb.), egyszerűen nem szól olyan tisztán ("élesen") egyik lejátszó sem, mint a foobar, hiába flac-et hallgatok. Windows alatt egyébként is próbáltam már, nem győzött meg, amit szeretnék babrálni azt nem lehet, a sz@r.fm plugint meg feldughatják valahova...
#19862 Major Major: Nem lassú, csak nem azt tudja, amire nekem szükségem van.
Szerk.: Egyébként 1-2 indítás óta nem kellett újrafuttatni a Wine configot, remélem így is marad. 
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

&rew
(őstag)
na, ilyen is van.
sok ev solaris es linux felhasznalokent azt mondom h a 9.10-zel elegem lett az ubuntubol. egyszeruen mar nem azt adja, amire nekem szemely szerint szuksegem van. tiszta sor h velem van a hiba
zavar h tul van bonyolitva, mindent meg akar csinalni helyettem es egy csomo minden fut a hatterben, ami csak a juzer kenyelmet hivatott szolgalni. legjobb valasztasom a 8.04 server volt, a tobbi fejlesztes mar nem nekem valo. megtartom livecd-nek (csinalok majd belole ujra sajat szemelyre szabott verziot, amikor erre lesz szuksegem), mert arra nagyon jo, de dolgozni, fejleszteni es csak ugy siman sajat rendszernek visszaterek a debian-ra.
viszonlatas! 
350z - g35
(#19865) body007 válasza VaniliásRönk (#19860) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 09:13:18
Esetleg nézd meg az mplayer-t. Van egy egyszerű GUI-a (most nem jut eszembe a neve, talán gmplayer...), mostanság azt használom, egész meggyőző a hangminősége.
Egyébként nekem is a foobar volt az első win-es progi amit feltettem. Csak erősen perverz dolognak éreztem... mondjuk a rendszer megerőszakolásának 
&rew: Miért nem csinálsz minimal telepítést? Az már elég debianos, de még mindig Ubi 
[ Szerkesztve ]
* E-cigihez minden nálam! - Aksik, Kazánok, Töltők, Lavatube, Folyadék * Dekorációs/grafikai munkákat vállalok
Sziasztok
A következő lenne a szituáció és a probléma:
Munkahelyen egy hálózati adattárról dolgozunk, ott vannak a dokumentumok, onnan nyitjuk meg, majd szerkesztés után oda mentjük őket.
No, a megnyitásnál az a gond, hogy kiírja (az openoffice), hogy nem tudja megnyitni,csak ha előbb letölti. - ezt valahogy ki lehet kerülni?
A nagyobb gond, hogy amikor megszerkesztettem a dokumentumot, akkor a mentés máskéntnél sehol nem találom az SMB-t, hogy a hálóra mentsem a cuccot, hanem kénytelen vagyok előszőr magamhoz menteni, majd átmásolva felülírni a régit. Itt a többletmunkán kivűl az egy idő után megnövekedő szemétkupac sem lesz jó. - Erre is várnék valami megoldást. 
Segíts magadon, mert az Isten megöregedett! - www.biszbasz.hu / www.biszbasz.com
(#19867) upszilon válasza Major Major (#19858) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 10:29:23

upszilon
(őstag)
Köszönöm, máris csinálom.
(#19868) Major Major válasza V.Stryker (#19866) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 10:51:28
próbáld ki, hogy felcsatolod a hálózati adattárat kézzel, terminálból a
sudo mount -t cifs -o iocharset=utf8,nounix //elérési_út /csatolási_pont
ha jelszóval védve van, akkor
sudo mount -t cifs -o user=név,password=jelszó,iocharset=utf8,nounix //elérési_út /csatolási_pont
ha így jó, akkor csak be kell írni fstab-ba, és minden indításkor felcsatolja majd, tudsz hozzá könyvjelzőt csinálni fájlkezelőben, stb.
szerk: az smbfs csomagnak fent kell lennie, hogy működjön
[ Szerkesztve ]
(#19869) VaniliásRönk válasza body007 (#19865) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 11:09:10

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Az MPlayer szintén nagyon jó, csak zenelejátszásra cseppet macerás használni. 
(#19870) body007 válasza VaniliásRönk (#19869) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 12:01:02
Azért említettem hozzá a GUI-t. Gnome mplayer a neve, szerintem egész pofás, nálam ilyen
(#19871) Major Major válasza body007 (#19870) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 12:03:03
látom az ékezetes betűket nem csípi 
(#19872) sheratan válasza Major Major (#19862) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 12:23:10
hát igen, nem volt egy sebességbajnok sosem, amióta használtam, de funkciókban sokat tud, és nagyjából ez felel meg a követelményeimnek. viszont az újabb (ppa-ból feltehető) verzió egész gyors már. 
VaniliásRönk: na igen, más ízlések.
esetleg próbáld meg a listen-t, az elég fapados, szerintem ugyanazt a lib-et használja lejátszásra, mint az mplayer.
(#19873) VaniliásRönk válasza body007 (#19870) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 13:48:07

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Hogy ilyen GUI
, kösz, ezt ki fogom próbálni, de csak hétvégén lesz lehetőségem rá.
#19872 sheratan: Ált. nem szoktam ennyire válogatós lenni.
Majd ezt is meglesem. 
(#19874) Nagytalp válasza VaniliásRönk (#19873) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 16:28:51

Nagytalp
(senior tag)
Szerintem SMplayer ha már GUI. 
Intel 5500HCV Dual LGA1366, Xeon L5638, vízhútés...
Frankón megy, köszi. Ezt követni fogja a /home áthelyezése is 
(#19876) V.Stryker válasza Major Major (#19868) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 18:34:24
Szia
Jelszóval van védve, de nem sikerült csatolni. Valami hosszú hosszú súgó fájlt jelentetett meg helyette.
Segíts magadon, mert az Isten megöregedett! - www.biszbasz.hu / www.biszbasz.com
(#19877) VaniliásRönk válasza Nagytalp (#19874) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 18:40:30

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Videólejátszáshoz én is azt használom Windows alatt is, de nem zenékhez való az a GUI. 
(#19878) Major Major válasza V.Stryker (#19876) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 18:52:25
hát pedig kelleni fog a hibaüzenet, mert anélkül nem tudjuk megoldani
Haver laposán újraraktuk az Ubit, a grub-ba nem került be a meglévő xp. Nem vágom, h grub2-be, h lehet visszavarázsolni, tudnátok segíteni? Itt sír nekem az xp-ért 
(#19880) V.Stryker válasza Major Major (#19878) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 19:11:25
Bent maradt a gépem melóban, így majd holnap átdobom.
Most hogy egy ideje gyakom az ubit, úgy érzem, hogy elég jó ahhoz, hogy az itthoni "Vezér gépre" is feltegyem. 
De lenne kérdésem. Szóval az asztalin, ahová most feltenném lenne hely, vagyis partíció, amiből lehet lecsípni egy 25 gigányit. Viszont mind használatban van és nem törölhetőek az adatok miatt. Melyik a legbiztosabb módszer, hogy az NTFS fájlrendszerű partícióból lecsípjek a lehető legkisebb kockázattal? mennyire alkalmas erre az ubi partició kezelője, ami a telepítésnél van?
(#19881) Csakénvagyok válasza body007 (#19879) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 19:13:31

Csakénvagyok
(őstag)
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
[ Szerkesztve ]
(#19882) Major Major válasza body007 (#19879) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 19:19:42
sudo update-grub nem találja meg?
(#19880) V.Stryker
nekem még nem volt gondom gparted-es NTFS szerkesztéssel, de állítólag az ördög sosem alszik
a legbiztosabb valami win-es partíció szerkesztő, mondjuk partition magic, de persze felelősséget ők sem vállalnak
[ Szerkesztve ]
(#19883) body007 válasza Major Major (#19882) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 19:33:39
zsír, megvan az elveszett gyermek 
köszi 
közben kis gond lett a külső (usb) vinyóval. Szépen másolt, egyszer csak kiírt valami hibát, azóta ezt az üzenetet dobja mount-nál:
Error mounting: mount exited with exit code 13: $MFTMirr does not match $MFT (record 0).
Failed to mount '/dev/sdd1': Input/output error
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.
Rádugtuk xp-re (a haver laposára), ott másol oda-vissza. Mi lehet ez?
[ Szerkesztve ]
(#19884) Nagytalp válasza VaniliásRönk (#19877) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 19:44:41

Nagytalp
(senior tag)

Nagytalp
(senior tag)
Próbáltad már, hogy xp alatt fenthagyod kikapcsolás közben? Ha rendesen leállt a win akkor kapcsold ki a külső házat. Utána indíts linuxot és kapcsold rá a külső vinyót.
Tudom a hibaüzenetben nem ez áll. De már jártam hasonlóan szabálytalan lecsatolás miatt.

Nagytalp
(senior tag)
Bár ha jobban megnézem ír valami hasonlót : In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important!
Nem tudom mi van vele. Feltettük xp-re a vinyót, leállítottuk, Ubi be mount-olta, de hibát írt másolásnál. Megpróbáltam másolni a vinyó gyökerébe, oda másol
Úgy néz ki valami logikai hibája lesz a vinyónak
(#19888) VaniliásRönk válasza Nagytalp (#19884) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 21:01:31

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
A Gnome Music Playert és a Listent még nem, de azokat épp az imént ajánlották, azért kösz. 
- Privát
- 2009-12-01 21:15:57

Csakénvagyok
(őstag)
Tudtok ajánlani valami csomagot amivel mennek a flash videók? Ubuntu-restricted-extras van fent, de a flasht vagy viszi vagy nem.
(#19890) Nagytalp válasza Csakénvagyok (#19889) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 21:57:10

Nagytalp
(senior tag)
flashplugin-installer
(#19891) Kendek válasza Csakénvagyok (#19889) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 22:18:28
Én éppen ma tiltottam le a flash-t mert csak a PH! oldalait lapozgatva 30-40%-ra terheli a procit a reklámoktól, a Wind gyakran egyenesen akadozik tőle. Nem tom, hogy mi van, ma kezdte el ezt a dolgot, eddig nem vettem észre, és nem is volt semmi olyan frissítés ami gyanús lenne. Hazaérve itthon is ez fogadott, csak kevésbé volt érezhető a picivel nagyobb procival.
Annyit megjegyeznék, hogy Opera böngészővel az a biztos, ha a libflashplayer.so fájlt bemásolod közvetlen a böngésző plugin könyvtárába, akkor tutira jó lesz mindig (/usr/lib/opera/plugins/).
<-ƘƘ-> Systemback
másnak is jelentkezik az a probléma, hogy a gép kikapcsolásánál, ha valami be van dugva a lineout kiementbe, akkor sípol egyet (de rohadt hangosan) a gép. volt ilyen bug még a béta korszakában a koalának, de aztán azt lehetett orvosolni azzal, hogy vagy feketelistázza az ember a megfelelő modulokat (ezek feketelistán is vannak), vagy kiadom a xset b off; xset b 0 0 0 parancsokat.
viszont az emlíŧett problémánál ezek egyike sem működik, a sípolást nem is a speaker okozza, hanem a hangkimeneten küldi a gép a hangfalra/fülhallgatóra. hogy lehetne végleg kiírtani?
[ Szerkesztve ]
Én ilyen sípolást még nem tapasztaltam, több gépet is használtam, de egyiknél sem jött elő ilyen. Esetleg kapcsold ki a hangfalakat mielőtt kilövöd a gépet. De újraindításnál is jelentkezik vagy csak konkrétan kikapcsnál? Itthon mondjuk szinte egyáltalán nem kapcsolom ki a gépet, csak felfüggesztem a munkamenetet. De azért kapcsoltam már ki, feltűnt volna.
<-ƘƘ-> Systemback
(#19894) VaniliásRönk válasza sheratan (#19892) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 22:54:27

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)
Nekem le kell vennem a mixer hangerejét és a hangfalat feltekerni, különben hallhatóan cincog (ALC 888), gondolom így is, csak így nem hallani.
(#19895) Csakénvagyok válasza Nagytalp (#19890) üzenetére
- Privát
- 2009-12-01 23:00:58

Csakénvagyok
(őstag)
Az is megvót, a Mozilla csak akad.
Kendek: Tényleg hogy operával nem is csinálta egyszer sem, asszem átállok megint default Operára. Amúgy meg mind Opera mind FFben megvannak a módszerek a reklámok blokkolására.
(#19896) &rew válasza VaniliásRönk (#19888) üzenetére
- Privát
- 2009-12-02 05:50:52

&rew
(őstag)
ez a skin az erősítőmre hajaz 
(#19898) V.Stryker válasza Major Major (#19882) üzenetére
- Privát
- 2009-12-02 09:34:01
Szia
Sikerült megcsinálni a partíció átméretezését, simán a windowsos beépítettel.
No, de akkor a hálózati lemez csatolási művelet:
vantsa@vantsa-laptop:~$ sudo mount -t cifs -o user=iroda1, password=******,iocharset=utf8,nounix //ALARM-SERVER /kozosHasználat:
mount -V : verziószám kiírása
mount -h : ez a súgó
mount : a csatolt fájlrendszerek felsorolása
mount -l : ugyanaz, de a kötetcímkékkel
Ez az informális rész volt. A következő a csatolásról szól.
A parancs általános alakja: „mount [-t fájlrendszertípus] mit hová”.
Az /etc/fstab fájlban megtalálható részletek kihagyhatók.
mount -a [-t|-O] : mindent csatol az /etc/fstab fájlból
mount eszköz : az eszköz csatolása az ismert helyre
mount könyvtár : ismert eszköz csatolása a könyvtárba
mount -t típus eszköz könyvtár : a parancs általános alakja
Ne feledje, hogy ez valójában nem csatol eszközöket, ténylegesen az eszközön
található (adott típusú) fájlrendszert csatolja.
Egy már látható könyvárfa másik könyvtárba is csatolható:
mount --bind régikönyvtár újkönyvtár
vagy áthelyezhet egy részfát:
mount --move régikönyvtár újkönyvtár
Módosítható a könyvtár csatolási típusa is:
mount --make-shared könyvtár
mount --make-slave könyvtár
mount --make-private könyvtár
mount --make-unbindable könyvtár
Egy csatolt részfa adott könyvtárát tartalmazó összes csatolástípusának
módosítása:
mount --make-rshared könyvtár
mount --make-rslave könyvtár
mount --make-rprivate könyvtár
mount --make-runbindable könyvtár
Az eszköz megadható név szerint, például: /dev/hda1 vagy /dev/cdrom,
vagy címke szerint a „-L címke”, illetve uuid szerint a „-U uuid”
kapcsoló használatával.
Egyéb kapcsolók: [-nfFrsvw] [-o kapcsolók].
További információkért adja ki a „man 8 mount” parancsot.
vantsa@vantsa-laptop:~$
úgy emlékszem újraindíásnál is van,. bár azt rikábban szoktam. az a baj, hogy csendes környezetben az is zavaró, ha a fülhallgatón keresztül sípol, de ráadásul ha kihúzom, de úgy kapcsolom ki, hogy az utóbbi pár percben volt bedugva valami, akkor meg a beépített hangszóróból sípol egy k. nagyot.
VaniliásRönk: ha fel van nagyon tekerve, akkor nekem is búg, de amióta az új pulseaudio van, azóta elég hangos olyan 30% körül is a mixer, akkor is jó hangos már.