2013. május 22., szerda

(#2101) Csaba_20_ válasza apcuk (#2099) üzenetére

Csaba_20_
(Szakértő)

Az EMI szűrő miatt ''csíp'' a gép, ha földeletlen konnektorba kötöd. A hangkártya a nem megfelelő tápszűrés miatt szedi össze. Jobb hangkártyáknál nem vehető észre.

Ne kötögesd jobbra-balra csak azért, hogy látszólagos védőföldelést kapjon. Hívj szakembert, hogy oldja meg a védőföldelést. De nem lesz olcsó mulatság, ha megfelelően csinálja meg, az biztos.

[Szerkesztve]

(#2102) apcuk válasza Csaba_20_ (#2101) üzenetére

apcuk
(újonc)

Már tervben van, remélem azzal megszűnnek ezek a bajok.
És a monitortól is ''normális'', hogy feszültség van az adatkábelen, mikor be sincs az kötve a videokártyába?

(#2103) emitter válasza Csaba_20_ (#2100) üzenetére

emitter
(őstag)
LOGOUT blog

Mindegy, azt hagyom akkor. Találtam itthon egy másik atx-tápot, ezzel jó.
Viszont erőteljes búgást produkál az erősítő. Pedig elvileg jól el van szigetelve a táptól, mert maga az erősítő is egy atx-táp házában van, ezalatt van a tényeges tápegység. Szóval dupla fémfal van köztük, amin csak a 12V-os tápfesz megy át egy lyukon. Valószínűleg ez szedi össze a zajokat a táptól, másra nem tudok gondolni. Az is érdekes, hogy mikor bekapcsolom a tápot, és erősen hallgatózom, a hangszóróban hallom, ahogy a táp ventije felpörög.. ez vajon mitől lehet?
Nem vagyok szakértő az árnyékolástechnikában, mivel tudnám jobban kiszűrni a gerjedést?

(#2104) Csapi007

Csapi007
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hello
Az imént elkezdett ''sercegni'' (pl. mint mikor a hóst belerakod az olajba) a gép, először aszittem hogy a vinyó dolgozik de nem a szokásos hang volt.
Azon nyomban lekapcsoltam, füstszagot nem éreztem, most rendesen megy.
Kb. 1 éves a tápom.
Lehet ez a táp problémája?

"Csak úgy mondom"

(#2105) apcuk válasza apcuk (#2102) üzenetére

apcuk
(újonc)

Azóta már rájöttem, hogy lehet, hogy nem a monitor adatkábelen volt feszültség kikapcsolt állapotban, hanem akkor is a táp faláról ''menekült'' az áram a kezemen és a monitoron keresztül.

[Szerkesztve]

(#2106) emitter válasza emitter (#2103) üzenetére

emitter
(őstag)
LOGOUT blog

Up!

(#2107) kem

kem
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ha a 450-es Chieftec tápom néha nem ad áramot a Sata táp csatltkozóján, akkor azt észreveszik tesztelés közben ha visszeviszem garba? Mistralba vettem, remélem nem fogják azt mondani hogy nincs semmi baja. a vinyóm néha kikapcsol, aztán újra felpörög, most meg nem akart vekapcsolni egy napig, csak azóta megy, hogy egy Molex->Sata átalakítóról kap áramot. Akkor ez táphiba nem?

(#2108) Hequila válasza kem (#2107) üzenetére

Hequila
(őstag)

Tedd fel kérdésed a ''Valami baja van a tápomnak?'' témában, ott válaszolni fog(ok)/(nak).

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

(#2109) Csaba_20_ válasza apcuk (#2102) üzenetére

Csaba_20_
(Szakértő)

A konnektorban is ott van a 230V feszültség akkor is, amikor nincs bele dugva semmi. Pongyolán megfogalmazva a feszültség két pont közötti potenciálkülönbséget jelent.

(#2110) Csaba_20_ válasza apcuk (#2105) üzenetére

Csaba_20_
(Szakértő)

Egyszerű középiskolai fizikával levezethetőek ezek a ''hol van feszültség, miért lehet ott'' kérdések. Ha nem értesz hozzá, akkor elégedj meg annyival egyelőre, hogy védőfölddel ellátott konnektorba kell dugni a számítógépet és a monitort is. Ezt oldjátok meg, aztán ha jobban érdekel az elektromosság témaköre, akkor tessék utánaolvasni a neten. ;)

(#2111) Csaba_20_ válasza emitter (#2103) üzenetére

Csaba_20_
(Szakértő)

Sokkal egyszerűbb lenne, ha lineáris tápot alkalmaznál az erősítődhöz. Kapcsolóüzemű tápot erősítőkhöz külön szokták tervezni, aminek megvan a maga oka. A búgás sokmindentől lehet, például földhurok okozhatja, de lehet, hogy valahol nem érintkezik a földelés. Látatlanban ilyen hibákat nem tudok megoldani, bocs.

(#2114) ssolitude

ssolitude
(őstag)

Létezik tápokban valamiféle hővédelem? Úgy értem, hogy lekapcsol(pl.), bizonyos hőfokon?
(Chieftec)

''If I could start again \ A million miles away \ I would keep myself \ I would find a way...'' from Hurt by Johnny Cash

(#2115) Hequila válasza ssolitude (#2114) üzenetére

Hequila
(őstag)

Igen, létezik, jobb minőségű tápokban múködik is.

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

(#2116) ssolitude válasza Hequila (#2115) üzenetére

ssolitude
(őstag)

Akár egy Chieftec-ben is? (400W)

[Szerkesztve]

''If I could start again \ A million miles away \ I would keep myself \ I would find a way...'' from Hurt by Johnny Cash

(#2117) Hequila válasza ssolitude (#2116) üzenetére

Hequila
(őstag)

Mivel egy Chieftec jónak mondható, így igen, abban is.
Általában a teljesítménytranzisztorok bordájánál szokott lenni egy termisztor, ennek feladata a hővédelem ''vezérlése''.

(#2118) ssolitude válasza Hequila (#2117) üzenetére

ssolitude
(őstag)

Ez némileg megnyugtató. Köszi.

(#2119) rudi

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

X atkát fogtunk!

A GF 8800 és Radeon HD 2900 XT kétkártyás tesztjeiben gyanúsan alacsony eredményeket mértünk [link]. A mint látszik, a nagy GeForce-oknál csak 30W van a szóló és az SLI fogyasztás között, ami nagyon meredek, főleg, hogy a Techreport (meg mások is) [link] sokkal nagyobb, és reálisabb bőven 100 W fölötti difiket mért.

A héten mértem egy mini PC-t Core Duo T2300E + Intel 945GM alapon, ami idleben 30 wattot, két 100%-ra terhelt procimaggal meg 20 wattot fogyasztott, legalábbis a mérő szerint. Az egészet megcsavarja az, hogy a korábbi 8600 GTS vs 8600 GTS SLI eredményeink rendben vannak, ott majd 80 watt van az egy VGA-s és a két VGA-s mérés között.

A fura és a normális mérések között annyi változott, hogy új helyre költözött a tesztlabor (másik kerületbe). Kérdéseim:
0. mi a f@sz van?!
1. lehet, hogy az új helyen valami bekavar a fogyasztásmérésnek?
2. lehet, hogy költözés közben megsérült a fogyasztásmérőnk?

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#2120) Hequila válasza rudi (#2119) üzenetére

Hequila
(őstag)

Gondolom konnektoros fogyasztásmérőről van szó. Nekem is van olyanom, és nálam is volt olyan pl., hogy X fogyasztást mért, rákapcsoltam pluszban egy újabb fogyasztót, és X-30 W-ot mért fogyasztásként. Vélhetően tévedett. A miértjére nem tudom a választ.

(#2121) f_sanyee

f_sanyee
(fanatikus tag)

Hi!

Van egy Chieftec GPS-400AA-101A tápom. ki szeretném cserélni a ventit benne, mert túl hangos. az lenne a kérdésem hogy bármilyen 12cm-es ventit rakhatok az eredeti helyére?

[Szerkesztve]

(#2122) Kernel válasza Hequila (#2120) üzenetére

Kernel
(őstag)

Kapcsolóüzemű tápegységek által felvett áram (felépítésből adódóan) nem szabályos színusz jelalakú, mint egy ohmos terhelésnél, hanem torzított, illetve kapacitív, induktív hatások lépnek fel. Bejön képbe a cosinus fí, a meddőfogyasztás fogalma, amiről most had ne szóljak többet, mert már baromi régen tanultam róla, bár képileg most is előttem van, csak elmagyarázni nem túl egyszerű.

PFC-s tápoknál a torzított jelelakot, illetve fázistolást igyekeznek kiküszöbölni a PFC áramkörrel (már amennyire lehet), hogy ezáltal a tápegység viselkedése a lehető legjobban közelítsen egy izzólámpa, vasaló stb. tulajdonságaihoz, kímélje a hálózatot, kevés zavart nyomjon rá stb.

Egy ilyen bedugós fogyasztásmérő viszont közel sem úgy működik, mint a villanyóra, tehát a torzítás, áram-feszültség egymáshoz képest időbeli fázistolása problémát okozhat számára, mégha igyekezték is ennek megfelelően tervezni.

A mérési helyszín megváltozása is járhat más mérési eredményel, a helyi hálózati adottságok miatt (a környékbeli fogyasztók által kialakított fázistolás, cosinus fí viszonyok mások lehetnek).

A legpontosabb eredményt ezért -- működési elvéből adódóan -- maga a villanyóra mutatja, csak itt viszont gondot jelenthet, hogy a mérés idejére a lakásban minden fogyasztót ki kellene iktatni, hűtőket, adaptereket stb.

Kisebb lakásban ez jól meg is oldható, ebben az esetben a villanyóra tárcsájának fordulatát kell számolni pár percig, majd ebből átszámítani, hogy 1 óra alatt hányat fordul. A villanyórán fel van tüntetve a fordulat/kWh érték, ez alapján a fogyasztás kiszámolható.

[Szerkesztve]

Privát support elfogyott. Ezért: www.tutorial.hu/forum-etikett

(#2123) Kormi76

Kormi76
(fanatikus tag)

Csőtök! Lenne nekem egy Compaq EVO d500as gépem, benne egy 250w-os (!) táppal, és ezt szeretném lecserélni. Van erre módom, mi a tapasztalat? A ház desktop (fektetett), a táp méretei: 121x154x98 (mért), elvileg aktív PFC-s. Méréseim, szerint 137mm-es táp férne be a házba (magasság) de sztem farigcsálással megoldható a 140es is, remélem... Valaki cserélt már ki ilyen gépben tápot? Esetleg van valami akadálya, hogy más tápot tegyek bele pl: a táp vezérli az alaplapi ventit, vagy sepciálisan adja le teljesítményt, vagy az alaplap csatijai egyediek, vagy akármi? Válaszaitokat előre is köszi!

(#2124) Kernel válasza rudi (#2119) üzenetére

Kernel
(őstag)

Nem tudom, mivel mértétek, de a Techreport tesztnél egy 700 $-os cuccot használtak:

http://www.repaircalibration.com/380803.html

(#2125) rudi válasza Kernel (#2124) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nekünk csak mezei konnektoros van. Eddig relatíve jól tette a dolgát, de most bajban vagyunk. Lehet, hogy tényleg a hálózat a hunyó? Vajon ezen segít az, ha átköltöztetjük a mérőt a szemben lévő szobába?

(#2126) Yo-Da

Yo-Da
(újonc)

1U szerverbe merre lehet kapni 5000 körül tápot, illetve ha nem lehet, akkor egy 1U szerverbe fabrikált már már valaki tápot egyénileg?

(#2127) Kernel válasza rudi (#2125) üzenetére

Kernel
(őstag)

Nem hinném, esetleg ha korrekt PFC van a tápegységben, az javíthatja a mérés pontosságát.

(#2128) rudi válasza Kernel (#2127) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerintem a tápjainkrendben vannak, inkább a mérővel vagy a hálózattal lehet gond.

(#2129) N_A_S

N_A_S
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

hali!

van egy ilyen tápom: silverstone strider st60f.

radikalmod cikkben [link] is említik negatívumként, hogy A periféria (HDD/floppy) csatlakozók fordítva is bedughatóak! Szerelésnél erre fokozottan ügyeljünk!

na most én ezt sajnos későn olvastam, és megtörtént a baj.

szerencsére csak egy dvd íróm bánta, és sztem azóta kontakt hibásak a 4-pines molexek.

kérdésem/kérésem a következő lenne:
valaki megtudná nekem javítani?

szerintem a venti hőmérséklet szabályzása sem műxik.

esetleg ha valaki közületek meg tudja csinálni, vagy ismeri olyat akinek vannak ehez képességei, az kérem itt, vagy inkább privátban jelezze nekem!

:R

Hirdetéseim => bit.ly/IfUX6G | Megbízhatóságom [PH! TOP100] => bit.ly/JiYCyf

(#2130) Kormi76 válasza Kormi76 (#2123) üzenetére

Kormi76
(fanatikus tag)

Erre senki? :F

(#2131) didyman válasza N_A_S (#2129) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Szerdán, Gugánál tudok vele foglalkozni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#2132) didyman válasza Kormi76 (#2123) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

És miért akarod lecserélni?

(#2133) didyman válasza rudi (#2125) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Mérőt csúnyán megzavarja, ha valami ráül a hálózatra, nagyfrekis jel a közelből. Egy sima, zavarszűrős elosztón keresztül mérve mi a helyzet?

(#2134) didyman válasza Kernel (#2122) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Áramváltóval, vagy sönttel működnek, aminek az eredményét normális esetben egy integrátor szedi össze, de a gagyiban egy csúcsszintmérős egyenirányító van (deprez műszeres vackok). Aktív PFC mellett eléggé elhanyagolható hibaarányt ad (integrátor esetén a passzív/nincs PFC-vel sem lesz semmi gond), de azt tudni kell, hogy az aktív PFC nem arról szól, hogy a jelalak torzítását minimalizálja, elég torz marad így is. A fázistolás, ha belegondolsz, nem lesz akkora gond, meddőt ezek a mérők nem tudnak mérni.

(#2135) didyman válasza Yo-Da (#2126) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Szerverbe fabrikálást nem. Nem éri meg ezen vackolni-spórolni, a szervereket nem csesztetjük ilyesmivel...

(#2136) Kormi76 válasza didyman (#2132) üzenetére

Kormi76
(fanatikus tag)

Hogy mért akarok lecserélni egy 250W-os tápot? Hát a táp már 4 éves és szerintem már biztonsági okokból is ajánlott a cseréje, másrészt szeretném bővitgetni a gépet, és félek hogy nem lesz neki elég egy 4 éves 250w-os táp, aminek még hatásfokát sem tudni, ráadásul szerintem a napjai meg vannak számlálva, a tápegységek sem örök életűek, mert azok állandó használatban vannak. Ezen túl már az alap konfig ki lett bővítve, de eddig működik minden rendesen, csak nemtom meddig. A konfig: P4 (nem cera) 1,5GHZ, 512MB SD-RAM, 1 DVD-RW, 200 GB vinyó, R9600 kari, Audigy2 Zs, USB 2.0 bővítő PCI, webkamera. (Az eredeti: 256mb ram, geforce 2 , cd olvasó, 20gb vinyó, alaplapi hangkari.)
Ezért szeretném lecserélni a tápot. De ha aztmondjátok, hogy ez elég neki, sőt még bővítést is bír, akkor nem erőltetem mennyit fogyaszt most a konfigom? kb?
üdv: kormi

(#2137) N_A_S válasza didyman (#2131) üzenetére

N_A_S
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Teljesen jó. Viszont az h Gugánál nekem így nem sokmindent mond. Pontosan hova vigyem? 4kor érettségi-záráson leszek, 6kor meg van egy találkozóm Borároson. Tehát 4 előtt vagy 6 után lenne nekem jó. Valami közelítő árat tudsz mondani h nagyjából mibe fog ez nekem fájni?

[Szerkesztve]

Hirdetéseim => bit.ly/IfUX6G | Megbízhatóságom [PH! TOP100] => bit.ly/JiYCyf

(#2138) didyman válasza Kormi76 (#2136) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Mi van ráírva? Amit eddig felsoroltál, az 150W-ba is bőven belefér. 4 év nem nagy idő, bele kell nézni, mi a helyzet a kondikkal, mifélék egyáltalán.

(#2139) didyman válasza N_A_S (#2137) üzenetére

didyman
(VIP)
LOGOUT blog

Gizella u. 34 Zuglóban. 4 előtt teljesen jó, olyan 13-14 óra felé ideális, ha tudsz akkor jönni :) . Előre nem tudok mit mondani, 3-5k körül lehet rá számítani, ha ennél több, előtte megbeszéljük.

(#2140) Kormi76 válasza didyman (#2138) üzenetére

Kormi76
(fanatikus tag)

Mit keressek a feliratok között, amiből kiderül valami hasznos? Szerinted mekkora bővítést bírna el? +ram, proci? videókari? esteleg alaplapcsere?

(#2141) Hequila válasza Kormi76 (#2140) üzenetére

Hequila
(őstag)

A márkája lenne lényeges, és hogy a különböző ágakon hány ampert tud leadni.

(#2142) Yo-Da

Yo-Da
(újonc)

egy technikai kérdés:

A tápban a ventilátor az a fém bordákat hűti, vagy a levegőt szívja ki a géb belsejéből?
1 ventilátoros tápról van szó!

(#2143) Hequila válasza Yo-Da (#2142) üzenetére

Hequila
(őstag)

A levegőt szívja ki a gépen kívülre.

(#2144) Lord Dragon

Lord Dragon
(senior tag)

Halika, ritkán szoktam fórumozni, de vki ellátna infóval egy kérdés lenne:

Ha egy tápnak kicsi a hatásfoka, mondjuk 65% csak, az csak annyi számít hogy a konektorból több áramot vesz fel a gép, szoval nagyobb lesz az áramszámla..., de attól még ugyanakkor gépet el tud látni egy 500W-os táp 80% hatásfokkal mitn egy másik 500W-os 65%-al nem? Csak a 65%-ossal picitkét nagyobb lesz az rámszámla.... Javítsatok ki ha nem így van! Előre is köszi!

[Szerkesztve]

"Csak két dolog van ami végtelen, a világűr és az emberi hülyeség.... habár az elsőben nem vagyok biztos!"

(#2145) Termi16 válasza Lord Dragon (#2144) üzenetére

Termi16
(őstag)

Ritkán látni olyan újoncot, aki nem keveri a dolgot :D :C

Úgy van, ahogy leírtad. (az már más kérdés, hogy a mostani minőségi tápok legalább 75% körüli hatásfokkal bírnak, ami ennél gyengébb, az általában nem is túl jó minőségű.)

Telefonszámomat megtalálod az adataimnál!

(#2146) Lord Dragon válasza Termi16 (#2145) üzenetére

Lord Dragon
(senior tag)

Ok, kösy, csak ebben akartam megbizonyosodni, mert hoyg 75 vagy 80% a hatásfok, az gyakorlatilag fel sem tűnik a mosógép meg a mindne más elektromos berendezés mellett... áramszámlában. Amúgy a számadatokat csak példának hoztam föl :R Kösy a választ :R

Üdv! L.D.

"Csak két dolog van ami végtelen, a világűr és az emberi hülyeség.... habár az elsőben nem vagyok biztos!"

(#2147) Lord Dragon válasza Termi16 (#2145) üzenetére

Lord Dragon
(senior tag)

Amúgy egyáltalán nem igaz hog yjó vagyok, de azért nem vagyok olyan újonc hardver területen, cska prohardveren :DDD :R

(#2148) Yo-Da válasza Hequila (#2143) üzenetére

Yo-Da
(újonc)

akkor a tápból kiszedhetem a ventilátort, ha szerelek egy másikat valahova, ami a levegőt szívja kifelé a gépből, és a táp nem fog felrobbanni? kodnik rakétaként kifele repdesni, stb stb ? :F

(#2149) venember83 válasza Yo-Da (#2148) üzenetére

venember83
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Valasz: [link]

Miert kell ezt a topikot is teleszemetelni, el kene olvasni legalabb az elso hsz-t!

The name on the front of the shirt is more important than the one on the back! 6/10 monacói győzelem (sorozatban 5), az F1 királya. Pedal to the metal, McCrash mindörökké! 600+ www.oradeacityrunningday.ro/hu/ http://tiny.cc/iQuZP

(#2150) Yo-Da válasza venember83 (#2149) üzenetére

Yo-Da
(újonc)

Köszönöm! :DD

Hirdetés

Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.