2013. május 24., péntek

(#1) noxwill

noxwill
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hasznos egy cikk gratula :R

Nekem is vannak gondjaim sajna, amik szerintem a HDD-re vezethető vissza. A folyamatos konzisztencia ellenőrzésem már nem is pislogok de már 2 héten belül ez 2x is előfordult az hogy benyomom a gépet, eljut Windows betöltő képernyőig aztán újraindul a cucc. Aztán a Windows veszi a lapot hogy vmi gebasz van, szal elkezd vmit javítgatni aztán jó. De naponta már lassan elmondok 5 miatyánkot hogy "Nemost, nemost, nemost" mert a jelenlegi HDD árakat nézve nem lesz olcsó mulatság. SSD nekem meg nem játszik mert alapból annyi dolgot tárolok a HDD-men hogy nem lenne elég....

A reményhal megdöglött, az új házikedvencem a szarok rája...

(#2) (ÉN)közPONT válasza noxwill (#1) üzenetére

(ÉN)közPONT
(őstag)

1x valahogy én is kipróbálom ,hogy Raid0 ba milyen egy XP start :DDD .....A win7 start mitmondjak elég gyors .....hát látványos lenne az egyszer biztos :)

Iam Ordinary Shopkeeper , ( Rocker ! ) DeathStars !!! Dinnyebogár Gateways ! :) , LesPaul Randy Rhoads .Orange TH30 , Eladó gyári BluRay filmek Teszkós árakon!

(#3) gabe_

gabe_
(senior tag)
LOGOUT blog

Jó cikk lett, bár én kicsit hiányolom, hogy nem állítottad be (vagy legalábbis nem írtál róla) az ssd-xp kombónál szokásos böngészők gyorsítótárazását, a lapozófájlt, amiket szoktak ajánlani ssd használatakor.

Sovány szakácsban sose bízz!

(#4) tiborandras

tiborandras
(őstag)
LOGOUT blog

"Amióta átcseréltem a két hardvert, folyamatosan „soha többet HDD-t” érzésem van, szerintem ilyen gyorsulást semmilyen komolyabb processzorcsere sem tudott volna produkálni"

nagyon sokan ezt az egyszeru dolgot nem kepesek felfogni :(

koszonet az irasert! :R

4 sale http://tiny.cc/aprok

(#5) iMaverick

iMaverick
(őstag)
LOGOUT blog

Jó kis cikk, nem is gondoltam volna hogy ekkora szívás átpakolni az SSD-re az oprendszert...

Amikor megvettem a Corsair 120-as SSD-met, a Win7-et azonnal újrahúztam. Egyszerűen nem mertem bevállalni a klónozást... (A fene tudta, hogy hol-mit kellene beálíltani a Win7-nek, hogy ne sima HDD-ként kezelje az SSD-t. Így "egyszerűbbnek" tűnt az újrahúzás! :O )

Amikor Bruce Banner bepöccen, átalakul Hulk-ká. Amikor Hulk bepöccen, átalakul Chuck Norris-szá.

(#6) GrandeP

GrandeP
(PH! addikt)

Nyílván én leszek a Troll... de ezerszer jobban jártál volna egy friss telepítéssel, és csak könyvjelzők, beállítások átmentésével.... pláne xp-nél. :B

NEMMEGY! Értem, de mi nem megy? EZ! De mi? EZ NEMMEGY?!

(#7) Youri válasza iMaverick (#5) üzenetére

Youri
(PH! kedvence)

XP esetében szívás, a 7 az már SSD barát

Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Justin Bieber ☐

(#8) Narasim válasza noxwill (#1) üzenetére

Narasim
(fanatikus tag)

érdemes lehet megnézni az alaplapon a kondenzátorokat, esetleg táp hibája is lehet ez. továbbá live linux boot alól memtest-et lefuttatni+hd sentinel progival megnézni, hogy a vinyó jó-e.
nemrég egy régi abit bd7-II alaplappal volt ugyan ilyen gond. az ide csatlakozók mellett 2 kondenzátor ki volt folyva. átforrasztottam és azóta nem akar minden induláskor konzisztenciát ellenőrizni. persze lehet, hogy újra kell rakni az xp-t, de nem mindig muszáj.

(#9) madboy74

madboy74
(újonc)

Régebben rendeltem Intel SSD-t, de a boltba csak ADATA jött. Mivel egy SSD elég drága dolog, egy relatíve noname márkát nem szívesen vállaltam be. Ennek ellenére megvettem, de sajnos bejött az, amitől tartottam. Két hét után szállt el, de úgy, hogy a laptopomat csak teljes áramtalanítással tudtam megállítani. Néztem azt a típust a fórumokon és teszteken, de nagyon lehúzták. Ezek után mondanom se kell, hogy ADATA terméket egyáltalán nem vásárolok.

(#10) GrandeP válasza madboy74 (#9) üzenetére

GrandeP
(PH! addikt)

Az Adata neked noname? :DDD

NEMMEGY! Értem, de mi nem megy? EZ! De mi? EZ NEMMEGY?!

(#11) noxwill válasza Narasim (#8) üzenetére

noxwill
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szerintem nem a táp hibája, hiszen novemberben vettem. De köszi a tippet.

A reményhal megdöglött, az új házikedvencem a szarok rája...

(#12) gtasystem válasza gabe_ (#3) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

a végén akartam betenni a linkeket róla, mert van erről is leírás,(indexelés, rendszervisszaállítás stb.) de aztán végül lemaradt..majd lehet hogy beteszem a linkeket a végére..
egyébként a browser cache és a lapozófájl áthelyezését sosem értettem igazán hogy miért jó az ha átteszem a lassú hdd-re.. :U én ezeket nem is raktam át..a lapozófájl vettem csak kisebbre..
ssd-ről szerintem felesleges ezeket áttenni, így is sokkal gyorsabb lett az összes böngészőm.. :)
maximum helyspórolás miatt látnám értelmét..

GrandeP: nem csak játékra használom a gépet sok program is van, úgyhogy nálam ez nem játszik.. :)

madboy74: szerintem ott csak ráfaragtál valamiért, én nagyon jó teszteket olvastam róla, úgyhogy nem tudom te hol nézted..én inkább az OCZ első szériáiról olvastam rossz tapasztalatokat Adatáról nem..

[ Szerkesztve ]

Pogácsa for president!

(#13) jeff_lynn válasza GrandeP (#6) üzenetére

jeff_lynn
(újonc)

Nem hiszem hogy jobban járt volna, nálam pl. egy teljes újratelepítés kb 3 nap volt, mire minden beállt használható állapotba, míg az SSD-re költözést pár hónappal korábban egy óra alatt megoldottam.

(#14) InfiniteReality

InfiniteReality
(őstag)

Jó cikk. De ha már az eltolást megoldotta a kedves író, az natív ide módot is átkapcsolhatta volna AHCI-re, nem csak azért mert gyorsabb, hanem mert a TRIM csak akkor működik...

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#15) gtasystem válasza InfiniteReality (#14) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

Xp-n nincs TRIM.. ;)

[ Szerkesztve ]

Pogácsa for president!

(#16) alexan válasza gtasystem (#15) üzenetére

alexan
(senior tag)
LOGOUT blog

de igen, van trim XP alatt is.

valamint azért érdemes a lapozót meg a cache-et átrakni a HDD-re, mert szét fogja írni az SSD-det. amíg magam sem pakoltam át, addig 10 perc alatt csinált nekem 10GB írást. azóta átpakoltam, naponta van 1-2GB írásom az SSD-re.

http://tortenetekametrobol.blogspot.hu/

(#17) gtasystem válasza alexan (#16) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

hol látsz te ott olyat hogy az XP támogatja a TRIM-et? :U
az AHCI átállításról van ott szó..
egyébként AHCI-re át lehetne tenni, de nekem nem abban lett telepítve, és úgy tudom hogy az utólagos átállítás elvileg instabilitást okozhat..
valamint teljesen jól működik így is, fölöslegesen pedig nem variálok vele.. ;)

[link]
első bekezdést olvasd el..

[ Szerkesztve ]

Pogácsa for president!

(#19) alexan válasza gtasystem (#17) üzenetére

alexan
(senior tag)
LOGOUT blog

ok igazad van, még reggel van, kávémat is csak most ittam meg. :D

nem a trim-re gondoltam, hanem ahelyett XP-re megcsinált garbage collection-re, stb amit a gyártók adnak az SSD-k mellé, ami kb helyettesíti a trim-et XP-re (aztán lehet, hogy már nem csinálnak egy 10éves oprendszerre ilyesmit, pár éve még volt.) .

bár azt magam sem értem, hogy miért szendvedtél az átköltöztetéssel, amikor egy új XP telepítés kb 1 óra lett volna, egy új win 7 telepítés 13 perc + programok telepítése (cirka 1 óra alatt megvan mindkettő win 7 esetén).

amúgy a cikkhez meg grat, jó lett. :K

szerk: (#18) tiborandras megelőztél. :P

[ Szerkesztve ]

(#20) gtasystem válasza alexan (#19) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

már leírtam az előbb valamelyik hsz-re..sok programom van elég sok módosítással tehát nekem nem 1 óra lenne hanem minimum két nap.. ;)
nem érné meg az egész..ha csak így újratelepíthetnék eleve nem is ekkora SSD-t vettem volna hanem kisebbet..az XP-m csak 5,6Gb..16-os SSD is elég lett volna simán..

garbage collection az van, mondjuk az igaz hogy nem tudom működik-e de valószínű.. :D

[ Szerkesztve ]

Pogácsa for president!

(#22) InfiniteReality válasza gtasystem (#17) üzenetére

InfiniteReality
(őstag)

Az utólagos AHCI átállítás semmiféle instabilitást nem okoz egy működő rendszeren (feltéve persze hogy maga az AHCI driver jó). Saját tapasztalat több száz gép alapján.

(#23) ViZion válasza alexan (#19) üzenetére

ViZion
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

XP-t gyorsabb klónozni, bár reinstallal gyorsabb a rendszer. Ha nincs slipstream telepítő, akkor a frissítések vagy fél napig tartanak, annyiszor újraindul... :)
Amúgy sztem egy jó Ubuntut rakni rá (van trim meg minden fincsi), és egy virtuális gépbe belehajítani a vírusmágnes XP-t, kész. :D

Powered by Fedora Linux • Photoshop kezdőknek: http://tinyurl.com/PSalapok • „Nem variál! Arial!” – a lusta tördelőszerkesztők mottója.

(#24) PH-User válasza InfiniteReality (#22) üzenetére

PH-User
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nálam ahány gép volt, annyiszor fosta magát össze, miután AHCI nélkül telepített gépen bekapcsoltam.. :DDD

Kezd felhigulni a PH! - Agyrákot kapok...

(#25) gtasystem válasza InfiniteReality (#22) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

ezt mondod te van aki meg mást mond.. :U
egyszerűen nekem nem éri meg vele szórakozni..
mennyit nyernék vele? 0,01 százalékot? :U

egyébként van erről egy írás itt a Logout-on és meg is csináltam még régebben tehát van valahol egy CD-m Ahci-s Xp-vel de azzal megint újra kellene telepítenem.. akkor ugyanott vagyok megint..

[ Szerkesztve ]

Pogácsa for president!

(#26) alexan válasza gtasystem (#20) üzenetére

alexan
(senior tag)
LOGOUT blog

ha a régi registryról csinálsz egy másolatot, és hozzáadod az új rendszerhez, az nem lett volna jó? docs és settings mappát 1/1ben átmásolod, ott meg is vannak a beállítások, prog files-ban a programok.

esetleg csak a steam-en húzol le újból mindent, de akkor a felhőben tárolt játékaid, azokhoz tartozó profilok egyből megvannak.

win 7 esetében megértem, hogy miért nem akartad feltenni, mert így tényleg necces és hosszadalmas a dolog, hogy mindent újra beállítasz a programjaidban. :K
(btw azt is csak egyszer kell megcsinálni, utána a hdd-re helyezett cache és settings fájlok megmaradnak és minden rendszer újrahúzás után csak a programoknak meg kell adni azt a könyvtárat, és egyből megvan minden beállítás :) )

(#27) gtasystem válasza alexan (#26) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

szerintem ennél az én módszerem egyszerűbb.. :)

Pogácsa for president!

(#28) alexan válasza gtasystem (#27) üzenetére

alexan
(senior tag)
LOGOUT blog

lehetséges, de az én szívemet mindig egy jó újrarakás/szűz telepítés melengeti meg igazán. olyankor mindig olyan érzésem van, mintha gyorsabb lenne kicsit a rendszer. :D

(#29) gtasystem válasza alexan (#28) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

ha nem volt karbantartva akkor gyorsabb is.. ;)

Pogácsa for president!

(#30) InfiniteReality válasza PH-User (#24) üzenetére

InfiniteReality
(őstag)

Mert először felül kell írni kézzel a megfelelő vezérlő driverét a megfelelő AHCI driverrel (eszközkezelőben jobbgomb, frissítés, saját lemez, kitallózni stb), közli a Win hogy nem lesz jó, ráerőszakolod, restart, rögtön belépsz a biosba, átállítod AHCI-re és nem fogja összefosni magát ha a megfelelő vezérlőre a megfelelő drivert toltad fel. Felismer pár dolgot és 1-2 alkalommal még újraindul.

(#31) ezsolti válasza gtasystem (#20) üzenetére

ezsolti
(tag)

USB-s klónozáson kívül megoldható lett volna úgy is a költözés, hogy sata csatlakozóra rakod?

MSI GT780DX-406US, Intel Core i7-2960XM / nVidia GeForce GTX 580M 2GB GDDR5 VRAM /16GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz / SSD Samsung 470 256GB / 1st HDD 750GB 7200rpm SATA II 16MB / 2nd HDD: 750GB 7200rpm SATA II 16MB (in a HDD caddy)

(#32) bagaroller válasza GrandeP (#6) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Csatlakozok a véleményedhez, szerintem is a "szűz" telepítés az igazi. Az én SSD-mhez pedig kaptam "költöztető" gyári szoftvert.
Így csináltam (végül is) én is. Adatok lementése a HDD-ről, és vadi új telepítés.
Gyors, biztonságos.
(Kingston, SSDnow V series, 30GB)

A helyes alignálás nekem egyenlőre nem megoldott, de ettől függetlenül, 5. hónapja nyúzom, megelégedéssel.

[ Szerkesztve ]

Apu, tudtad, hogy a mágnes nem vonzza a floppy-jaidat?

(#33) Immy válasza gtasystem (#29) üzenetére

Immy
(senior tag)

Mennyire érzed "lassúnak" az SSD-t a 60MB/sec-es írási sebesség miatt?

Mail!

(#34) bagaroller válasza bagaroller (#32) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Helyesbítek: időközben megoldva a helyes alignáció is.

Alignment Tool 2.0 letölt [link], ISO kiírása egy CD-re.
Erről a lemezről indítva, Partition boot record opció indítása.
Gép újraindul, röptében javít (a partíció kezdetének eltolását).
Restart, boot sorrend visszaállítása az SSD-re. Nézzük...

Partíció kezdetének eltolása: 1 048 576 : 4096 = 256, tehát egész szám. OK.
(ha nem egész szám az eredmény, akkor nem jó az alignálás)

(ha ráérek, megnézem mit/mennyit változott a szekvenciális írás/olvasás sebesség).

(#35) janos1988

janos1988
(őstag)

Windows 8-hoz nagyon kicsi lesz ez az ssd.

(#36) tvamos

tvamos
(őstag)

Nagyon jo cikk, koszi!
Hasonlo gyorsulast ereztem, amikor a 64-bites W7 alatt micsereltem a 2G RAM-ot 8-ra, es kikapcsoltam a gyorsitotarazast. Ne buzeralja a HDD-t, ha van 5G szabad RAM.

Tomi - "Az alkohol nem megoldas, de a tej sem az!" - (altalam) ismeretlen szerzo / Minden, amit leirtam, csak a szubjektiv velemenyem, a valosaggal valo barmi nemu egyezes csak a veletlen muve!

(#37) ^Clown válasza janos1988 (#35) üzenetére

^Clown
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az attól függ, ha rátesz még egy Office-t meg az alap dolgokat (flash, böngésző, kodecpack, stb.), megáll 26-27Gb környékén. Szóval elfér rajta, a 10% ajánlott szabad hely is megmarad.

ZTE Grand X IN és Alcatel OT-995 / Telenor One Touch S Nillkin tok ELADÓ -> http://bit.ly/eLWpUo

(#38) gtasystem válasza ezsolti (#31) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

persze..utána már úgy csináltam, és csak a bootsorrendet változtattam amikor egyikről a másikra váltottam..

Immy: semennyire.. :D szerintem a legszarabb SSD-is sokkal jobb mint bármelyik HDD..a lényeg az elérési idő a napi használatban..ha nem XP-ről lett volna szó akkor én is valami legolcsóbb OCZ-t vettem volna..

janos1988: úgy tudom 16gb lesz a 32 bites és 20gb a 64 bites..úgyhogy bőven elég lesz neki.. szerintem a Vistával kevered.. ;)

Pogácsa for president!

(#39) bagaroller válasza bagaroller (#34) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Nos..

Az alignálás (helyes) beállítása nekem alig (de inkább semmit) nem javított a szekvenciális írás/olvasás sebességén.
No problem.. Ugyanis előtte is jól mozgott az SSD (a vas, az op. rendszer ismeretében).

A témaindító cikk jó, aktuális. A jövő az SSD-é.

Szerk: elnézést kérek, új vagyok itt, meg kell szoknom, mekkora a helyes (linkelt) képek felbontása. A lényeg (az összehasonlítás) lemaradt. Elnézést..

[ Szerkesztve ]

(#40) janos1988 válasza ^Clown (#37) üzenetére

janos1988
(őstag)

De a Winsx könyvtár elég hamar elhízik. Nem beszélve a sok programról amiket felpakolgat és olyan dolgokról, mint a swap file és hibernálási fájl, búcsút kell venni. Hamar szűkössé válik/válhat. Persze Xp-vel simán el lehet lenni vele.

(#41) bagaroller válasza bagaroller (#39) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Segítene valaki?

Mekkora az optimális felbontás a linkelt képekre nézve, ezen a site-on? (köszönöm)

[ Szerkesztve ]

(#42) gtasystem válasza bagaroller (#41) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

van egy csomó képernyőfotó készítő program..
én most speciel ezt használom de van még sokféle..

Pogácsa for president!

(#43) bagaroller válasza gtasystem (#42) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Félreértettél (de azért köszönöm). Megvannak a jól belakott szoftvereim.

(#44) gtasystem válasza bagaroller (#43) üzenetére

gtasystem
(őstag)
LOGOUT blog

hát akkor állíts rajtuk hogy ne ilyen batár képeket tölts fel.. ;)

Pogácsa for president!

(#45) Cucuska2 válasza bagaroller (#41) üzenetére

Cucuska2
(őstag)
LOGOUT blog

550px széles képek.

Nyílik-a nyílik a csillagkapu, Teal'c-Teal'c-Teal'c. Hajlik-a hajlik a féregjárat féregjárat, Teal'c Teal'c Teal'c. A babámba bemászott a Goa'uld, azóta már leigázta a falut, bár lehoztam nekik a csillagkaput, de Teal'c Teal'c Teal'c.

(#46) kiskaktusz

kiskaktusz
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jó cikk lett! :) Én még távol járok az ssd vásárlástól.. :)

[ Szerkesztve ]

A kenyér az élet megtestesülése, a sör pedig maga az élet.

(#47) gabe_ válasza tvamos (#36) üzenetére

gabe_
(senior tag)
LOGOUT blog

alapvetően nincs bajom a gépem sebességével,ee ezt azthiszem,én is meglépem majd.a jelenlegi 4gb mellé veszek még 4-et.a mostani árakkal olcsóbban kijövök,a ram meg mindig elkél a gépben...

Sovány szakácsban sose bízz!

(#48) InfiniteReality válasza bagaroller (#39) üzenetére

InfiniteReality
(őstag)

Az alignálás szerintem sokkalinkább azon segít, hogy kevesebb felesleges írás legyen, tehát növeli az élettartamot.

(#49) bagaroller válasza InfiniteReality (#48) üzenetére

bagaroller
(kvázi-tag)

Igen, igazad lehet. Az Írási/olvasási sebességen nem változtat.

(#50) alexan válasza InfiniteReality (#48) üzenetére

alexan
(senior tag)
LOGOUT blog

nem csak szerinted, hanem a gyártók és mindenki szerint is. nem csak igazad lehet, hanem igazad is van.

röviden: amiatt kell jól beállítani a partíció elhelyezkedését jól, hogy a paríción lévő 4kb-os "elméleti" szektorok a valós, fizikailag az ssd-n lévő 4k-s blokkokba, szektorokba kerüljenek.

mert ha nem ott van, akkor egy 4kb-os rész írásakor két fizikai SSD szektort fog írni az SSD, és nem csak egyet -> felesleges írási műveletet produkál, hamarabb tönkremegy (ugyebár csak korlátozott mennyiségű írást képesek elviselni a memória chipek -> 2x-es igénybevételnél hamarabb, akár fele idő alatt tönkremegy azt SSD) :)

tehát még rövidebben: technológiai okai vannak, csináld meg ész kész. ;]

[ Szerkesztve ]

Hirdetés

Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.