"Még valami: én bevezetném a PET-palackokra a betétdíjat, ami több lenne, mint az üvegé. Hátha átszoknának az emberek. Vagy nagyon gáz ötlet?
"
Csemike: egyáltalán nem gáz ötlet, csak éppen ilyen gazdag országokban, mint magyarország senki nem foglalkozik azzal, hogy a szemét érték, és piszok pénzekbe kerül a hatástalanítása (égető, lerakó, stb). Olyan csóró népek, mint a belgák a németek vagy az osztrákok már régen rájöttek arra, hogy egy rakás csomagolóanyagra simán ki kell vetni horribilis termékdíjat, majd leszokik róla a gyártó és a vevő is (dobozos vs üveges sör, de pl Svájcban egy csomó gépet cuccot hungarocel helyett egyfajta kukorica puffancsba csomagolnak, akár meg is lehet enni -bár azért mocskosnak mocskos- az meg szépen lebomlik két eső után), ahol meg nem tud leszokni róla, ott rászokik arra, hogy visszahordja.
Nálunk viszont az ipari lobbik megfelelően kenegetik a döntéshozás fogaskerekeit, így aztán lehet találkozni olyan szép parlamenti beadványokkal, amit kormánypárti és ellenzéki politikus egyszerre jegyez, és éppen valami durva könnyítést adnak az érintett cégeknek. Jól hangzik, hogy érintett cég befizet X pénzt évente, akkor mentesül ez meg az alól, neked vagy nekem sok pénz néhány 10 millió forint, de gondolj bele, hogy egy cégnek ez milyen piti összeg, sok balga meg elhiszi, hogy most jól megszivatják éppen a vállalatot, mert be kell fizetnie évi 50 millát (a termelt szemét kezelése meg a 10x-esébe kerül).

-

![;]](/dl/s/v1.gif)

nem is vagyok beteges fajta...

Az bizony betétdíj...