Gyönyörűek. 
Szeretem azt játszani, hogy a többi ember NPC.
Gyönyörűek. 
Szeretem azt játszani, hogy a többi ember NPC.

Megszállottság, és ügyesség, szép képek. 

A Tejút-as képből láttam már szebbet, a Hold-ban pedig semmi pláne sincs...Szerényen megjegyezném, azért az év természetfotóitól többet várnék...
Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...

Ami nem Kínai,az hamisítvány
Az első tetszik a legjobban ezek körül. 
Intergalaktisches protonengetriebenes elektrisches Wackelarmwerbedroid

Nagyon szépek, főleg a szupernóva robbanása.
486 DX

Ha innen a földröl lefényképezném a hold másik oldalát akkor én nyerném a dijat?
Baromi jok ezek a képek!
Aki másnak vermet ás az sirásó!

Az elsőt valami nagylátószögű objektívvel, a többit távcsőre szerelt fényképezővel.

Ha az ember picit hátralép, akkor milyen szép dolgokat láthat ebben a világban.
Fantasztikus 
Szakmai szemmel nem tudom milyenek, nekem nagyon tetszik mindegyik 

Szerényen megjegyezném, azért az év természetfotóitól többet várnék...
Olvasd el még egyszer a címet:
Kiosztották az Év Asztrofotósa díjat

gyönyörű képek. egyedül azt furcsállom kicsit, hogy az overall nyertes végül is egy összerakott fotó lett. külön fotózta a három bolygót és utólag tette egymásra a rétegeket. nem (mindig) szeretem a photoshop-os megoldásokat.
a kedvencem a Tejutas a Cook szigettel és az Orion-köd a a csillagképpel. utóbbin ha jól meregeti az szemét az ember, láthatja a Lófej-ködöt is. fantasztikus, gyönyörű kép.
(#15) TESCO-Zsömle válasza Silentfrog (#10) üzenetére
Már látom is...
Silentfrog lefotózta a hold sötét oldalát. Egy leselejtezett, orosz atombomba villanását használta vakuként, amit a NASA segítségével állított pályára...
Hirdetések: href.hu/x/ie3s - / / - Evidens kérdésekre nem mindig válaszolok.

Általában GoTo-mechanikás tácsövek + CCD (+esetlegesen autoguider)
Nem olcsó mulatság...
ELADÓ: Apple USB Mouse - 2k▐DVI->HDMI - 1k▐CPU-lefogató keretek(S478)▐C=64/II + Floppy 1541/I + magnó + turbótöltő - 8k▐▐HIRDETÉSEIM:http://tiny.cc/a95grw▐▐

Nem csak az egymásra ollózott képek miatt nyert, hanem azért, mert ennyire részletgazdag képet készített. Nézz csak meg más amatőrök által készített Jupiter fotókat mennyire kevés részlet van rajtuk.

nem mondtam, hogy csak az egymásra fotózott képek miatt nyert, egyébként meg igazad van. annyira jók ezek e képek, hogy kiment a fejemből, hogy amatőr fotók. így még nagyobb ámulattal nézem őket.
hogy én mennyire vágyom egy jó kis 200-300-as Celestron Schmidt-Cassegrainre már úgy 15 éve, el nem mondhatom...de ide a városba felesleges is lenne, időm meg egyelőre nincs a hegyekbe meg az Alföldre rohangálni 1-1 éjszakára. de ami késik nem múlik! 
[ Szerkesztve ]

Fantasztikus képek. A Cook-szigeteki számomra különösen szép. 

Nekem is ott porosodik a szüleimnél a 215/4400-as Cassegrain-om.
Majd, ha kiköltözöm vidékre magamhoz veszem. Remélem egyben lesz még addig.
(#21) Silentfrog válasza TESCO-Zsömle (#15) üzenetére

Bár én arra gondoltam,hogy azért lenne különleges ez a foto mert a hold sötét oldala sosem látszik a földről,mert a föld és hold egyszerre "forog"
Igy a földről sosem látszik, még atom vakuval sem.
Aki másnak vermet ás az sirásó!
Vmi iylesmire gondoltam....akkor egy szorakozás gazdagoknak 

Csinálhatsz magadnak is távcsövet.
Ajánlom Kulin György: A távcső világa c. könyvet. ![;]](/dl/s/v1.gif)
[ Szerkesztve ]
Gyönyörű képek, nagyon szeretem az ilyeneket. A Vela szupernóva robbanásának maradványa c. képhez nincs valakinek linkje, amin nagy méretben is meg van?

Van belőle bőven a neten.
Köszönöm, ezeket böngésztem én is, de egyik se tetszett annyira, mint a cikkben lévő kép. Azt kerestem volna nagy(obb) méretben, de nem találtam meg.

Angliában megtalálod. Ki van állítva ![;]](/dl/s/v1.gif)

Vagy a spórolós csillagászoknak, asztrofotósoknak. Egy valamire való szett, mechanikástul, CCD-stül 300k </=.
radi8tor1: GoTo mechanikát, autoguider-t meg CCD-t azért már nem dob össze a sufniban.
A jó távcső része is elég húzós.
Az a könyv nagyon jó. Némi fizikai előképzettség nem árt hozzá.
ELADÓ: Apple USB Mouse - 2k▐DVI->HDMI - 1k▐CPU-lefogató keretek(S478)▐C=64/II + Floppy 1541/I + magnó + turbótöltő - 8k▐▐HIRDETÉSEIM:http://tiny.cc/a95grw▐▐

Ha szól, hogy kiolvasta ajánlom neki a következő könyvet. Van még pár ötletem 
Ha kölcsönzöd 
Egy barátom,napfotózással ,persze mint hobby,foglalkozik.
Nem egy képet készít,hanem olykor 50kép-100képet is elő,amiből egy program segítségével készül 1 db kép(egymásrafotózás)
,ilyenkor olyan részletek is látszódak ,amiket észre sem vesz az ember 1db képen(persze különböző fényszűrök segítségével ,mivel a napot a napkitőréseket)
Én technikai részleteket nem ismerem,de valószínüsítem,nem egy (egyszerü tükrös géppel) készült az itt látható képek töbsége.
itt pl
annon EOS 550D,50D stb.....
Amit láttam kis kamerát ,ami egy 50-100e Ft-os kategóriájú távcsőre felerősíthető azt hiszem sima VGA
felbontást tudott, fekete fehérbe vett fel 100dollártól indult ,egy picit komolyabb már 500dollár.(ezek is már hiper fény érzékenyek)
A versenyen a képek viszont szuperjóminűségüek,amihez jó kis technika ,persze nagy türelm is kell.
Tényleg az első kép fantasztikus! Viszont a szuprnovást érdekelne ,hogy hogyan és mivel készítették,mert az zseniális.
[ Szerkesztve ]

Az is több kép egymáson, valószínű még színszűrőkkel is kombinálva.

Hehe.
Amúgy melyik a legújabb kiadása? Nekem az 1975-ös van meg.
Gondoltam rá, hogy ilyen irányon kéne továbbtanulni. Kiskorom óta baromira érdekel a csillagászat.
Néztem is, fizika alapszak, aztán csillagász szakirány (azon belül csillagászati informatika / csillagászati képfeldolgozás). Mondjuk egy újraérettségi nem ártana matekból és fizikából. Kérdés az, hogy ilyen diplomával mennyire tudnék álláshoz jutni külföldön (elsősorban Japán...)..
Hehe.
"Amúgy melyik a legújabb kiadása? Nekem az 1975-ös van meg!"
Akkor születtem 

Nem tudom, nekem sem volt egyszerű beszereznem egyet abból a könyvből 10 éve.
Én sajnos nem vagyok penge matematikából, úgyhogy maradtam amatőr szinten. Egy fotópályázatot én is nyertem anno.
Ezzel a képpel: [link]

Sajna már én sem vagyok az. Régen igen, de azóta sok év eltelt, az érettségim meg nem lett a legjobb (totál zérus készülés), szóval újra kellene érettségizni matekból, meg fizikából is (már, ha nappali tagozatot akarok). Ahhoz pedig nem ártana készülni, mert e kettőből nagyon elbutultam az évek alatt. Viszont, ha ezzel lehetne japán karrier, szerintem belevágnék, mert amúgy a téma maga nagyon érdekel - viszont túl sok évet elvesztegettem már, hogy nagyon sokáig húzzam.
MZperX75: Ez égi jel. 

Ezek közül szakmai szemmel a Jupiter az ami kimagasló véleményem szerint.
A mély-ég objektumoknál a legnagyobb kihívás, hogy megfelelően hosszan exponáljunk, miközben a föld forgása miatti elmozdulást szögmásodperces pontossággal követni tudjuk. Erre még a több százezer ft-os állványok/mechanikák sem képesek, van egy úgynevezett periodikus hiba. Mindig kicsit elé, vagy mögé "jár" a követés. Az elmozdulás minimális, de a csillagok elnyúlt pacák lesznek éles pöttyök helyett.
Tehát a felszerelés egy optikailag jó távcső, optimális méretben.(ha kicsi, sokáig kell exponálni, ha nagy, még durvább mechanika kell alá).Ár mondjuk 200k. Egy komolyabb állvány alá, kétmotoros vezérléssel mondjuk 200k. adapterekkel, infra szűrőkkel kiegészített tükörreflexes fényképező távkioldóval..200-300k. Emellé vezetéshez(periodikus hiba ellensúlyozása) kistávcső a nagy tetejére, arra nagy érzékenységű kamera nagy nagyítással, vagy autoguider 100k-ért.
Még reggel van, remélem semmi nem hagytam ki. Ez a legalapabb cucc. Természetesen az igazán komoly fotóknál már olyan kellékek is kellenek, mint a kómakorrektor(újabb 100k), hogy a kép szélein lévő csillagok "korongja" ne nyúljon el a látómező széle felé sugárirányban. Simán össze lehet hozni egy új autó árát, és még ez sem garantálja a sikert tudás hiányában. Emellé sok kitartás, ügyesség, és már el is készültek a nyers képek, amit aztán több napos számítógépes utómunkával dolgoznak össze.
Bolygófotózásnál hasonlóak a kihívások, azzal a nagy különbséggel, hogy itt a legnyugodtabb légköri perceket kihasználva kamerával pár perc alatt(a bolygók forognak) több ezer képet lőnek(videó formájában), melyekből a legjobbakat kiválogatva és algoritmusokkal átlagolva élesebb képet kapunk,mint a legélesebb egyetlen nyerskép.
Összetett munka, brutális birkatürelemmel rendelkezőknek, akik nem sajnálnak a teljes felszerelésre 4-5db komolyabb PC árát áldozni a hosszú évek alatt.
A Jupiter fotózáshoz annyi, hogy a kihívás olyan, hogy egy vakítóan világító hangyát kell lefotózni 30m távolságról úgy, hogy minden részlet látszódjon rajta. És közte van még a teljes atmoszféra, ami elkeni a képet. Sok szerencsét a természetfotós kollegának.
[ Szerkesztve ]

lehetetlen, hogy nem látom a linket, segítsen már valaki, hol érhetőek el ezek a fotók?
"Nem az a dicsőség ha jó autóval nyersz, hanem ha a gyengével is ki mersz állni!" -= www.dunacsongor.com =-

igazából kisfilm van, nem fotók.

a holdfotózás után fel is hagytam ezzel, egyszerűen nem bírtam jobb eredményt kihozni magamból. csak egy 120/900 apokromátom volt eq6 pro fejjel és acél háromlábbal. sikerült fillérekért megválnom tőlük 
[ Szerkesztve ]
http://mlzphoto.blog.hu/
ezek úgy néznek ki mintha nem "természetes" úton készültek volna hanem valamilyen segédprogrammal firkantották volna őket vagy besegítettek volna velük (photoshop
)

Komolyan nem nagyíthatóak...?

Itt nagyon sok amatőr kép található, illetve nem kell több százezer forint ahhoz,h egy egyszerűbb cuccot összedobj otthonra...ha rákapsz az ízére már más a helyzet 
[link]
Nekem8
Vajon mennyiszer és mennyi időn keresztül exponált képek?
Mert nem egy kattintással készültek az tuti, és valyon milyen szűrőket használhattak, nagyítás stb?
Egyébként csodás képek. Ha a Jupitert csak fele ilyen jól sikerülne lefotóznom már nagyon boldog lennék
, De a fényképező gép egy vagyon.
Dikk, mikor én nézem nem ilyeneket látok!
Lehet,hogy a másik ablakból...
http://www.adrenalinbase.com/index.php?L=fr&T=videos# -- The need4speed " The art of flight "