''A különálló hangkártyák piacán a Creative igencsak komoly szereplő, gyakorlatilag a többiek mennek az általa kijelölt irányba.''
Hat, lassuk azt a rettenetes innovaciot:
Az elso sikeres modelljuk a Sound Blaster volt ('89-ben), ami gyakorlatilag az Adlib + DAC + ADC recept alapjan keszult.
Aztan itt egy nagy szunet kovetkezik, a DAC-ot cserelgettek, kb ennyi - vege az elso resznek.
A masodik resz azzal kezdodik, hogy felvasaroltak az EMU-t, es '94-ben az EMU8000 chipre felepitettek az elso wavetable kartyajukat, az AWE32-t - alig egy evtizeddel az Amiga megjelenese utan (meg persze kozben azert ott volt a Roland MT32 ('87) meg a GUS is ('92(?)), szinten evekkel elobb).
A harmadik resz '98-ban kezdodik, akkor jott ki az EAX1.0 a Live-val, ami hatarozottan komolytalan dolog volt, egyszeruen reverbet adott a hangokhoz - ehhez kepest az A3D a hangok visszaverodeset szamolta, affele audio-raytracingkent.
Hat, ennyi 16 ev termese. Tenyleg nem tudom, hogy hol lennenk a Creative nelkul ![;]](/dl/s/v1.gif)
A CL-nek egyetlen egy dolog sikerult jol, a brand recognition: ha megkerdezed itt egy topikban, hogy milyen hangkartyat, azonnal harminc lelkes ujonc ugrik, es ajanl vmilyen Creative cuccot - mert azt ismerik.
A CS az a Cirrus Logic, eleg sok kartya epul az o chipjeikre, pl a Terratecnek, a Herculesnek meg az MAudionak is van CS chipes kartyaja (ezek tipikusan kozepkatogrias dolgok - az olcsobb cuccokba ok is hajlamosak CMI8738-at rakni)).
''Amúgy a C-Media hangja kifejezetten tetszett nekem, csak ne lett volna a recsegés, stb néha''
Kevered a chipet az analog koritessel. A chipnek nincs semmilyen ''hangja'', meg nem recseg, azt az analog resz csinalja (en a magam reszerol SPDIF-en kotottem ossze az erositovel - es a legjobban az tetszett, hogy egy ilyen kartya optikai meg koaxialis ki- es bemenetekkel kijon 300 penz tajan, hangminosegben meg lenyomja az Audigyket, mert ott elkovettek azt a butasagot, hogy minden hangot eloszor 48 kHz-re upsample-ezik, ami nem tesz tul jot a 44.1kHz-es dolgoknak).
Falsus in uno, falsus in omnibus.