2013. május 20., hétfő

(#1) GoodSpeed

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Kellemes olvasgatást, és sok sikert a szoftver használatához ;)

I.G. : Windows 8 PRO with Media Center 64-bit Norton 360 & Malwarebytes' Anti-Malware PRO user II. g. : W7 HP 64-bit (OEM) Norton Antivirus & Agnitum Outpost Firewall PRO (Lifetime); Vista HP OEM Norton 360

(#2) Apone33

Apone33
(őstag)
LOGOUT blog

Grat a teszthez. Eddig nem nagyon vágtam ezeket a dolgokat win 7alatt de hála neked most ki is tudom próbálni, nagy segítség ez nekem. :R

Play Hard!!!

(#3) moonman

moonman
(Jómunkásember)

nálam a SyncToy dolgozik, ha ráteszem a dokkolóra, akkor ütemezve lefut és különbözeti szinkronizációt csinál. Windows Backup-ot csak recovery image készítésére használom úgy háromhavonta.

Sent from my Windows Phone

(#4) Magnat

Magnat
(őstag)

"Sokan nem érti, hogy minek egy embernek két gép, nos ki van használva mind a kettő :) " - Nálam asztali (game) gép + noti + htpc... és még gondolkozom egy kisfogyasztású letöltőn is, de azt valszeg megoldom a routerrel :-)

Amúgy jó cikk!

Egy másik jó kis free backup progi: Cobian Backup

Az élet drága dolog, de az árban benne foglaltatik az évenkénti egyszeri Nap körüli utazás is.

(#5) joghurt

joghurt
(őstag)
LOGOUT blog

A Windowsban régebben is volt beépített mentési lehetőség (ld. ntbackup).
Sajnos a Windows 7 ill. Server 2008-ban ezt megújították. Régebben egy file-ba lehetett menteni (bárhová), az új verzió egy gusztustalan könyvtárszerkezetet hány a mentésre kijelölt meghajtó gyökerébe.

Ja, a cikkhez: Sokaknak van egy laptopjuk, és egy asztali gépük. Az egyik irányba rendben van a backup, de egy laptopban ritkán van akkora vinyó, amire az asztali gép menthető.

[ Szerkesztve ]

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Narxis

Narxis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Drive Snapshot

Én ezt használom egy külső HDD-re csinálok komplett mentést. Rengeteg backup programot kipróbáltam(Macrium, Acronis, Paragon) de rengeteg olyan funkcióval rendelkeztek amire nem volt szükségem, pl. Acronis is futtatott a háttérben 2-3 processt, ez egy laptopnál nem jó ha akuról működik, de pl. a folyamatos mentésre sincs szükségem, én futtatom a backupot amikor jónak tartom.

Hard Drive Inspector ezzel a programmal pedig hetente egyszer megnézem a HDD-ket, futhatna végülis folyamatosan is, de nem szükséges.

Am. grat, jó lett a cikk. :)

(#7) GoodSpeed válasza Narxis (#6) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Köszi szépen :R Ezt a Drive Snapshotot megnézem :) A HDI-ről most hallottam először, de sajnos úgy látom, nem ingyenes.

[ Szerkesztve ]

I.G. : Windows 8 PRO with Media Center 64-bit Norton 360 & Malwarebytes' Anti-Malware PRO user II. g. : W7 HP 64-bit (OEM) Norton Antivirus & Agnitum Outpost Firewall PRO (Lifetime); Vista HP OEM Norton 360

(#8) 8zabi

8zabi
(senior tag)
LOGOUT blog

az általad emlegetett játékokat teljesen felesleges archiválni, bármikor, bárhonnan letöltheted újra az összeset, csak felesleges munkát csinálsz a magadnak és a gépednek is

sőt, a steam-et újratelepített windows-on elég elindítani és bejelentkezni, telepíteni sem kell

ráadásul pont ezekben a játékokban nincs semmiféle komoly drm / védelem, ha rajta van az account-odon játszhatsz vele, ha nincs akkor nem

(#9) GoodSpeed válasza 8zabi (#8) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Vannak olyan játékok, amelyek külső védelmet használnak pl Crysis. Egyébként igen bármikor letölthetem, viszont 10 Mbit-tel, ekkora több száz GB-ot elég komoly meló :D

260 GB körülire saccolom a jelenlegi méretet. Nem írtam bele a cikkbe, de sem az egyes gépen, sem a kettesen nincsenek a Steames játékok semmilyen formában a Windows biztonsági mentésével le backupolva. A cél meghajtón vannak ugyanis a Steames játékaim, ezt a meghajtót pedig alapból nem veszi bele a backupba.

(#10) GoodSpeed válasza Magnat (#4) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Köszi, anno XP-n néztem, mert a szomszédnak kellett egy hatékony biztonsági mentés progi XP környezetere, de egy idő után megvált a Cobiantól. A pontos okra már nem emlékszem.

(#11) GoodSpeed válasza joghurt (#5) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

A Laptopokhoz, ezért ideális megoldás venne külső merevlemezt, korszerű laptopokon esetleg lehet eSATA, vagy majd most megfog várhatóan -igaz a felső árkategóriában - jelenni rajtuk az USB 3.0. USB 2.0-val is szépen lehet egyébként backupolni.

Esetleg ha vaalkinek van otthon egy méretes merevlemeze, és csak keretre van szüksége , vásárolhat magának pár ezer Ft-ért egy ehhez hasonlót :
DeLOCK Külső Alumínium HDD Keret 3.5“

(#12) 8zabi válasza GoodSpeed (#9) üzenetére

8zabi
(senior tag)
LOGOUT blog

tudom, sok játékod van, de mindegyikkel játszol egyszerre? ;]
csak azt akartam mondani, hogy felesleges mindnek a vinyón lenni, azt kell letölteni amit használsz

(#13) Narxis válasza GoodSpeed (#11) üzenetére

Narxis
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Én ezt tettem, kicseréltem laptopban a vinyót egy nagyobbra és a gyárihoz vettem egy ilyen külső cuccot, arra megy a laptop backupja. :)

(#14) szunya1

szunya1
(senior tag)
LOGOUT blog

Nekem egy merevlemez két partíció leosztásnál nem választható a hdd-re való mentés,csak a dvd rw opció.Maradok az Acronisnál backup ügyileg az nem ilyen finnyás :K

(#15) moonman válasza joghurt (#5) üzenetére

moonman
(Jómunkásember)

nincs azzal a könyvtárszerkezettel semmi gond, nem fájlrendszer-szinten kell benne turkálni, hanem a Backup-ból. dátum szerint nézegetheted őket, kereshetsz mappára vagy akár fájlra is, sokkal kényelmesebb, mint kézzel kitallózni.

a sajnos a Vista volt, túlságosan lebutították, Win7-re megint rendbetették.

(#16) GoodSpeed válasza moonman (#15) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Ja , szomszédom huszonéves fia vett egy belepőszintű laptopot 2007 vagy 2008 vége felé, adták hozzá a Vista Home Basic-et. Beakarták rajta állítani a gyári biztonsági mentést, és hát írta Gtalkon, hogy nem megy az úgy ahogy én mondtam. Nem néztem előtte utána nekem meg Home Premium volt a Vistából is, aztán átmentem megnéztem, és ott szembesültem azzal, hogy kézzel kellett elindítani, vagy a feladatütemezőben felvenni, hogy hetente egyszer fusson le. Így aztán le is mondtak róla. Igaz azon a nem túl nagy merevlemezen egyébként sem volt sok értelme, mert külső merevlemezük meg nem volt hozzá.

Szerk : a könyvtárszerkezetével nekem sincs gondom, úgyis a programból böngészgetek :)

[ Szerkesztve ]

(#17) GoodSpeed válasza szunya1 (#14) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Érdekes, miért nem engedi vajon ? Lehet méretkorlát van ? Nálam az egy merevlemezes gépnél is megy , igaz ahogy az ábra is látszik, szól , hogy hát ez nem túl egészséges megoldás :D

(#18) GoodSpeed válasza Narxis (#13) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Ez egy kiváló megoldás, keveseknek jut eszébe laptop esetében, hogy a gyárit kivegyék, és backupnak használják, egy nagyot pedig betegyenek. Pedig nagyon praktikus főleg ha azt nézzük, hogy az igazán nagy tárhellyel rendelkező laptopok a felsőkategóriában helyezkednek el. Így pedig egy olcsóbb laptopot szintre lehet hozni, jó áron , legalábbis merevlemez szempontjából.

(#19) szunya1 válasza GoodSpeed (#17) üzenetére

szunya1
(senior tag)
LOGOUT blog

500-as hdd 50/450-es bontással, 300GB szabad hellyel.Én sem értem miért nem engedi.Talán mert AHCI módban megy,de ez csak találgatás.

(#20) GoodSpeed válasza szunya1 (#19) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Az lehetséges, mert nálam a kisebbik gép ASUS A8N-SLI-s lapja nem ismeri az AHCI-t, csak a nagyobbik gépben van bekapcsolva, mert az ASUS M4A785D-M PRO már ismeri.

(#21) molnarpeter

molnarpeter
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hibácska: "Back OPS" --> Black ;)
Egyébként jó lett, gratula :)) Ha meglesz az új vinyóm, akkor már én is fogok menteni, mivel itthon 2 gép van, egyikben 80-as, a másikban 160-as HDD... Nekem is van Steam-em, és tényleg többször le lehet tölteni a játékokat...

[ Szerkesztve ]

Eladó 320GB 2,5" vinyó, OTG USB kábel, Child of Eden X360, X360 Fat alkatrészek - goo.gl/jWYrq |Minden telefonhoz fóliák, tokok nálam! Bizonyos készülékekhez hátlapok beszerzése is! Érdeklődni PÜ-ben ;)

(#22) GoodSpeed válasza 8zabi (#12) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Adós maradtam a válasszal . Tulajdonképpen igazad van :)

(#23) GoodSpeed válasza molnarpeter (#21) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Javítottam köszi :R

(#24) pechman8

pechman8
(tag)
LOGOUT blog

A cikk egy lényeges része szerintem hiányzik! Ezért egy gyenge 3-ra értékelem. Ami hiányzik az maga a biztonsági mentésből teljes rendszer visszaállítás leirása. Ez így csak fél információ!
Mert renben, hogy van mentésem, de egy halott (nem bootoló) rendszer helyreállítása a mentésből, ennek leírása talán még fontosabb...
Inkább erről kellett volna írni az helyett, hogy a ragyogó anyagi helyezetedet ecseteled és a rendelkezésedre álló hardverhegyeket . Ez a rész biztosan sokakban kelt visszatetszést rajtam kívül...

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#25) echterion

echterion
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hm, grat a cikkhez. Akkor ezek szerint ezzel meg tudom azt oldani, hogy csinálok egy rendszerképet a frissen telepített windows-ról, majd bármikor visszapakolom, és friss Win7-em lesz (a la Norton Ghost)? Win7 Home Premium 32bit az oprendszerem.

"... az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej..."

(#26) Nordic

Nordic
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Most lehet hogy hülyeséget kérdezek, de ez akkor kiválthatja nálam a Norton Ghost-ot? Csak mert annak a beszerzésén gondolkodom egy ideje. Ha kiváltja, akkor egy kis pénz megmarad a zsebemben:)

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{}

(#27) Boxi88

Boxi88
(őstag)

Hiánypótló cikk, legalábbis én még ilyen részletes leírást, tele képekkel nem találtam, jól sikerült nagyon! Köszi, biztos hogy hasznát fogom venni! :R

(#28) GoodSpeed válasza Nordic (#26) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Nos nem ismerem a Ghostot - csak névről és nagyjából tudom mire való - , de az alapvető dolgokra, szerintem a Windows 7 lemezkép kezelője is elengedő lehet ;) Még nem kellett visszaállítani róla a komplett rendszert mióta használom ;)

(#29) GoodSpeed válasza Boxi88 (#27) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Köszönöm szépen :R

(#30) LamerGyuri

LamerGyuri
(fanatikus tag)

pechman8-nak igaza van; fasza hardverek hegyekben, de mit csináljon az, akinek csak 1 gépe van otthon?
Ráadásul szunya1 kolléga említett problémájával már több gépnél is találkoztam: nem engedi ugyanarra a vinyóra menteni, csak DVD-re! Ez nemegy újonnan vásárolt asztali és lapossal előfordult.
Új gép-eredeti oprendszer-hurrá, mentsük! Na de vinyóra nem engedi; akkor DVD. 1DVD...2DVD...3DVD...4DVD...na végre... Kimaradt annak kihangsúlyozása, hogy néhány külső programmal ellentétben k..va sok hely és k..va sok idő!,ergo órák kellenek ahhoz, hogy lefusson a mentés. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos, mindenki számára elérhető /két magos CPU, némi RAM, alap játékokra elegendő VGA/ számítógépen semmit nem tudsz közben csinálni, még böngészni sem, annyira megfogja a gépet a folyamat.
Az pedig valóban hiányzik a cikkből, hogy mit is kezdjen a felhasználó a marék DVD-vel vagy másik vinyón levő mentéssel, ha ténylegesen összeomlik a jelenleg működő oprendszere.
Egyébként szép munka, hiánypótló cikk...lehetne, ha kiegészítenéd néhány dologgal.

[ Szerkesztve ]

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#31) ClioRS

ClioRS
(senior tag)

Hasznos írás, már egy ideje eldöntöttem, hogy átköltözök másik vinyóra, de nem mertem nekiállni. Ugyanis van egy Xp-m a Win7 mellett, és félek, hogy nem tudná rendesen lementeni magát a rendszer. Esetleg erre tudtok valami okosat mondani? :U

Akinek privit írok az tiszteljen meg annyival, hogy visszaír!

(#32) Syl

Syl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jól működik ez a rendszer. Már elég rég óta használom, és egyszer végeztem teljes rendszer-visszaállítást is.
30-32 gigányi a teljes C meghajtóm (SSD), hozzácsapva a D-n található dokumentumok mappát (17 GB) szinte észrevétlenül végzi a gép a mentést minden vasárnap este. Lefut kb 15 perc alatt, és közben a CPU használat alig éri el a 10%-ot.
Visszaállításnál csak bebootolsz a Recovery DVD-ről, kiválasztod hogy melyik partícióra tegye vissza a rendszert és kész.

A test halálánál rosszabb a remény, az álmok halála.

(#33) GoodSpeed válasza Syl (#32) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

A Recovery DVD-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem : Mind a két gépemen 7 -es Home Premium van, azonban az egyik Dobozos verzió a másik pedig OEM. A Dobozos verzióval készítettem Recovery DVD-t, de az OEM-essel nem. A kérdésem az lenne, hogy elég ez az egy Recovery DVD mind a két géphez, vagy külön külön kell megcsinálni ?

(#34) GoodSpeed válasza LamerGyuri (#30) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Ha minden jól megy, és lesz megint egy kis tárhelyem a napokban illetve a 33-as kérdésemre is megjön a válasz, akkor terveimben van lefényképezni egy recovery folyamatot, és a cikket azzal is bővíteni :R

(#35) Syl válasza GoodSpeed (#33) üzenetére

Syl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szerintem elég egy DVD (Nálam is két gépen van Win7 - az enyémen angol OEM Ultimate, a lányomén magyar dobozos Ultimate) de majd moonman megmondja :)

(#36) GoodSpeed válasza Syl (#35) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Köszi, én is így tippelem, de rákérdeztem még itt is :R

(#37) AtHoS válasza Syl (#32) üzenetére

AtHoS
(PH! kedvence)

A mentendő adatokon tömörít is valamit vagy csak szépen elpakolja a megadott helyre?

Nekem is folyton jelezi az Action center, hogy menteni kellene, de valahogy még nem jött meg a kedvem hozzá. GoodSpeed ismertetőjének átolvasása után olyan érzés tört fel bennem, hogy talán mégis ki kellene próbálni. Csak most én is helyhiánnyal küszködöm, de már "úton" a megoldás :B

Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy van-e lehetőség olyan mentés menedzsmentre, hogy az utolsó x darab mentés maradjon meg és a régebbieket törölje? Egész jó lenne, ha heti rendszerességgel mentene és az utolsó 4-et tárolná csak. Ezzel kb. egy hónapot is vissza lehetne lépni, de mégis méretkorlátok közé lenne szorítva.

System restore-ral kombinálva egész jó biztonsági mentés rendszert lehet kialakítani

ui. GoodSpeed majd elfelejtem (de bunkó is vagyok :B ) gratula az íráshoz :C

[ Szerkesztve ]

Vistaboy: "Nem kell, ugyanis nem lesz DNF-em. A demó alapján felejtős" válasz rá KKaresz45-től: "Ez van, ha gyorsan összecsapnak valamit"

(#38) Syl válasza AtHoS (#37) üzenetére

Syl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ez a backup semmit nem tömörít, ugyanis szabványos VHD állományt készít, ami a számítógép-kezelővel felcsatolható a meglévő partíciók közé, de akár a fizikai gépet is lehet róla bootolni.

(#39) moonman válasza AtHoS (#37) üzenetére

moonman
(Jómunkásember)

azt tudod megadni, hogy mennyi helyet fogyaszthat, így korlátozhatod a mentések számát.

(#40) GoodSpeed válasza AtHoS (#37) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Köszönöm szépen :R

(#41) biker

biker
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

win saját backupja? :(
szerintem bármi jobb!

A Monnman által ajánlott synctoy nagyon jó, gyors, pontos, okos, de ez a beépített vacak! moonman emlékszik, hogy kifakadtam rá. csak a home mappát kell mentse, 3-4GB-ot másol 50-60 percig egy netbookon. horror, és mindig újat, és csak fogy a hely, ha lemezképet is kérek mellé (ezt már kilőttem) akkor már 50GB-nál járt 1 hónap alatt.

Comodo, király, Synctoy is, de ez a beépített......
ja, és hazavágja az atom procit backup közben, constans 90-95% terheléssel :(

arra jó, ha valakinek van egy jó erős gépe, és nem akar foglalkozni semmivel, beállítja, halleluja, de amúgy gáz. ha nem változik csak 3 email egy hét alatt, akkor is újra teljes 3GB-ot másol, félelmetes... havonta töröltem a fölös backupokat sorban

Telekom-adó mentesen keress Skype-on vagy Viber-en! --- www.e-szakuzlet.hu | www.gerisoft.hu | www.szeged-klima.hu

(#42) biker válasza biker (#41) üzenetére

biker
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

illetve elnézést, a thinkpad Rescue and Recovery még sokkal rosszabb mindennél :(

Telekom-adó mentesen keress Skype-on vagy Viber-en! --- www.e-szakuzlet.hu | www.gerisoft.hu | www.szeged-klima.hu

(#43) joghurt válasza moonman (#15) üzenetére

joghurt
(őstag)
LOGOUT blog

Vannak emberek, akiket nem zavar a gyökérkönyvtárba odahányt újabb könyvtár. Persze olyanok is vannak, akik számára nem létezik világ a My Documentsen kívül. :P
Kicsit úgy beszélsz, mintha még nem láttál volna más backup programot.

A tej élet, erő, egészség.

(#44) GoodSpeed

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

Nos a boot lemezről így indult a dolog, és ha szükséges lett volna nyilván helyre is vágta volna a rendszert, de mivel most minden jól működik, nem mertem tovább menni, ez így viszont kevés hogy belepakoljam a cikkbe, azt viszont megígérhetem, hogy ha szükség lesz a rendszerhelyreállításra, akkor majd lefényképezem gondosan a folyamatot, és természetesen, ezt a cikket bővíteni fogom vele ;)

(#45) AtHoS válasza Syl (#38) üzenetére

AtHoS
(PH! kedvence)

Most akkor, ha egyetlen VHD-t készít, akkor milyen "gusztustalan könyvtárszerkezet" van megemlítve az #5. hsz-ban?

Vagy lehet én vagyok eltévelyedve, hogy azt hiszem a "szabványos VHD állomány" egyetlen nagy fájlból áll? Bevallom még nem találkoztam ilyen állománnyal és nem is olvastam utána hogyan épül fel. Bár mondjuk az sem tudom, hogy W7HP esetén egyáltalán van-e lehetőség ilyen állományt felcsatolgatni vagy bootolni róla.

moonman
Akkor az első pár mentést követően belőhető, hogy mekkora hely kell átlagban egy mentésnek, így kiszámolható, hogy a kívánt számú mentésnek mennyi helyet kell hagyni. Végül is ez is egy megoldás arra amit kigondoltam :)

Vistaboy: "Nem kell, ugyanis nem lesz DNF-em. A demó alapján felejtős" válasz rá KKaresz45-től: "Ez van, ha gyorsan összecsapnak valamit"

(#46) Syl válasza AtHoS (#45) üzenetére

Syl
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Én nem nevezném gusztustalan könyvtárszerkezetnek. Inkább az lehet a probléma, hogy a backup program "kimenetét" nem lehet mappába irányítani. Kiválasztod hogy melyik vinyóra/partícióra tegye és ott létrehoz egy mappát. Azon belül van még pár mappa, tucatnyi fájl. Adatmentésnél a mappa neve megegyezik a gép hálózati nevével, az image fájlt pedig egy WindowsImageBackup mappába rakja.

A VHD állomány a Virtual PC és az XP-Mode lemezformátuma.

(#47) pechman8 válasza GoodSpeed (#44) üzenetére

pechman8
(tag)
LOGOUT blog

Így kerek, köszönjük!

Minden tiszteletem a nálam okosabbaké!

(#48) GoodSpeed válasza pechman8 (#47) üzenetére

GoodSpeed
(Szakértő)
LOGOUT blog

:R

(#49) Jakuu válasza Narxis (#6) üzenetére

Jakuu
(senior tag)

En az Acronis True imaget hasznalom, szerintem az a legjobb jelenleg.
Egy par szaz kilobajtos fajlokbol allo boot es alkalmazas csomagot letrehoztam vele az USBs pendrivemen a *.tib image filet meg az egyik meghajton tarolom.

Kenyelmes az egesz ,mert ha valami gaz van csak bebootolok a pendriverol, amin elindul a program core es mar onnan latom a merevlemezeket, amik a gepen vannak.
Csak kivalasztom az imaget es par perc alatt visszamasolom a particiot.
Rendelkezik beepitett utemezovel stb, ami folyamatosan frissitti a valtozo adatokat,, vagy meglehet adni, hogy csak bizonyos idokozonkent csinalja meg a backupot.

Szerintem sokkal jobb mint a windows sajat backup keszito belso szoftvere es sokkal tobb funkciot tud.

(#50) DJ WOKKY

DJ WOKKY
(PH! addikt)
LOGOUT blog

köszönjük a cikket.

▏▎▍▋▊▉ http://fbl.me/Betstorming ▉ ▊▋▍▎▏

Hirdetés

Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.