2013. május 22., szerda

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  PHP kérdések (kiemelt téma)

(#13451) Sk8erPeter válasza Athlon64+ (#13450) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

De nem értem, ez most javaslat akart lenni, hogy használja azt? :F
Mert akkor tényleg nem értem még mindig, miért lenne az neki jó... :N

Sk8erPeter

(#13452) Speeedfire válasza Sk8erPeter (#13434) üzenetére

Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

De ha nincs meg hozzá minden támogatás?
pl tök jó dolog a varchar2, akármekkora lehet és a mérete is dinamikus. De a php honnan tudja, hogy most le kell-e foglalni kiolvasáskor az egészet a memóriában vagy sem? Tudom hülye példa, de zavaró.

Oci alatt, minden f*sza, de pl ha pdo-t akarok használni akkor már gázos.

[ Szerkesztve ]

Weblapom http://goo.gl/q0VKN || Linkkatalógusom http://goo.gl/91Qs4

(#13453) Sk8erPeter válasza Speeedfire (#13452) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Hát most ebben a kérdésben nem tudok igazságot tenni. :DDD

Sk8erPeter

(#13454) sztanozs válasza Athlon64+ (#13447) üzenetére

sztanozs
(senior tag)
LOGOUT blog

Csak, hogy a topicból idézzek :DDD

Mindig alá akarom írni... :(

(#13455) DNReNTi válasza sztanozs (#13454) üzenetére

DNReNTi
(kvázi-tag)

Ez hatalmas. :D :C

én rajzolom az internetet

(#13456) spammer

spammer
(PH! addikt)

Hogyan tudnék egy keresés után úgy listázni eredményeket, hogy a megtalált kulcsszót tartalmazó bekezdést mutassa, és többit ne. Vagy a megtalált kulcsszót és az előtte és utána lévő X karaktert, de úgy, hogy ne vágja szét a szavakat. Nem találok normálisan működőt :(

Ez nem jó, mert szétvágja a szavakat:

$sp = strpos($needle,$text);
$t = substr($text,$sp-200,(200+strlen($needle)));

Ez sem, mert ez nem a kulcsszóra pozicionál, hanem simán csak mutatja a legelső bekezdést, holott a kulcsszó lehet, hogy az 5. bekezdésben szerepel:

$t = strip_tags(stripslashes($text)); // convert to plaintext
$match = substr($t, 0, strpos(wordwrap($t, 200), "\n"));

Értelemszerűen a $text amit adatbázisból olvasok ki, $needle meg a kulcsszó.

Próbáltam a fenti kettőt kombinálni, de nem jött össze.

[ Szerkesztve ]

"I didn't say you needed to be better than everyone else. But you gotta try. That's what character is. It's in the try." - Coach Taylor | "Ezt a FA márkát már valaki használta, kóstolta? Mert tusfürdőben is szar, nemhogy protein" - Dani82

(#13457) DNReNTi válasza spammer (#13456) üzenetére

DNReNTi
(kvázi-tag)

Hali,
Ezt most gyorsan összedobtam, lehet kókány és egyszerűbben is menne, de az első találatra kitűnően működik:
$text = 'az összes szöveg.';
$needle = 'keresőszó';
$result = '';
$difference = 100;

$needle_length = strlen($needle);
$needle_position = stripos($text, $needle);

$text_tmp = substr($text, 0, $needle_position);
$text_tmp = substr($text_tmp, -$difference);
$space_position = strpos($text_tmp, ' ');
$text_tmp = substr($text_tmp, $space_position+1);

$result = $text_tmp;

$text_tmp = substr($text, $needle_position, ($needle_position+$needle_length+$difference));
$space_position = strpos($text_tmp, ' ', $difference);
$text_tmp = substr($text_tmp, 0, $space_position);

$result = '...' . $result . $text_tmp . '...';
echo $result;

update:
a keresőszó helyének meghatározásakor az stripos($text, $needle); megoldjá jobb mert így nem case-sensitive. ;)

[ Szerkesztve ]

(#13458) DNReNTi válasza spammer (#13456) üzenetére

DNReNTi
(kvázi-tag)

Sajnos már nem tudom szerkeszteni amit írtam... megcsináltam függvénynek és kicsit tuningoltam rajta, így még jobb és könnyebb használni:

function cutText($text, $needle) {
$result = '';
$difference = 100;
$needle_length = strlen($needle);
$needle_position = stripos($text, $needle);
if ($needle_position){
$text_tmp = substr($text, 0, $needle_position);
if (strlen($text_tmp) > $difference) {
$text_tmp = substr($text_tmp, -$difference);
$space_position = strpos($text_tmp, ' ');
$text_tmp = '...' . substr($text_tmp, $space_position+1);
}
$result = $text_tmp;

$text_tmp = substr($text, $needle_position, ($needle_position+$needle_length+$difference));
if (strlen($text_tmp) > $difference) {
$space_position = strpos($text_tmp, ' ', $difference);
$text_tmp = substr($text_tmp, 0, $space_position) . '...';
}
$result = $result . $text_tmp;
} else {
$result = 'A keresés nem hozott eredményt!';
}
return $result;
}

Használata egyszerűen csak:
echo cutText($text, $needle);

:))

(#13459) spammer válasza DNReNTi (#13458) üzenetére

spammer
(PH! addikt)

Fúú, nagyon szépen köszi, eddig úgy tűnik, hogy ez tökéletes lesz! :C :R

"I didn't say you needed to be better than everyone else. But you gotta try. That's what character is. It's in the try." - Coach Taylor | "Ezt a FA márkát már valaki használta, kóstolta? Mert tusfürdőben is szar, nemhogy protein" - Dani82

(#13460) DNReNTi válasza spammer (#13459) üzenetére

DNReNTi
(kvázi-tag)

Megteszteltem oda-vissza, nem találtam benne hibát, ha esetleg mégis bakizik, dobj egy privátot és kijavítom, el is mentettem a saját kis függvénytáramba. Hátha egyszer nekem is kell. :D
Még annyit lehet célszerű módosítani hogy a $difference is felkerülne paraméternek, így az is megadható a függvény meghívásakor.. részletkérdés. :D
Használd egészséggel ;)

[ Szerkesztve ]

(#13461) Speeedfire válasza Sk8erPeter (#13453) üzenetére

Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem is kell! :)
Egyszerűen próbálok alkalmazkodni az oracle-höz, mert amúgy nagyon jó db szerintem, több 100 milliós rekordokhoz.

[ Szerkesztve ]

(#13462) Blue@X

Blue@X
(senior tag)
LOGOUT blog

Sziasztok,

Az alábbi dolgot akarom megoldani, régebben megoldottam de mára már elfelejtettem, így a ti segítségeteket kérném:

Egyik php oldalról szeretném átvinni a másikra egy combobox kiválasztott opcióját, mely alapján akarok sql-ből lekérdezni. A kérdés, hogy tudom átvinni a submit gomb megnyomásával ezt az értéket? session_start(); megcsinálva... Rémlik régebbről valami hogy az url címben vittük talán (.php után, talán form-al?) de egyszerűen nem ugrik be... Vagy valamilyen módon a $_GET-el kell? Vagy hogy tudnám menteni $_SESSION-el? Köszönet a zavaros leírásom után annak aki válaszol ;)

"It's not enough to have talent you also have to be hungarian" - R. C.

(#13463) Sk8erPeter válasza Blue@X (#13462) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Attól függ, az adott űrlapnál neked GET- vagy POST-metódusra van szükséged, mindkettővel átmegy az adat... a szervered meg egyébként csak megkapja az adatokat, a kliensed "viszi át", de inkább küldi el a szervernek a megfelelő adatokat a megfelelő metódussal a HTTP-protokoll használatával. Tehát inkább az a kérdés, hogy a szervered hogyan kapja meg az adatokat, és az melyik tömbből elérhető: ha GET-metódust használsz a formnál, akkor a $_GET tömbből, ha POST-metódust használsz, akkor a $_POST tömbből. A $_SESSION-nek itt még ebben nincs szerepe, az más tészta (pl. adott munkamenet erejéig tárolni akarsz valamilyen adatokat a kliensről).

Sk8erPeter

(#13464) Blue@X válasza Sk8erPeter (#13463) üzenetére

Blue@X
(senior tag)
LOGOUT blog

A formomban post metódust adtam meg, ez alapján hogy tudom lekérni az átirányított php oldalon az előző oldalon megadott combobox értéket?

(#13465) fordfairlane válasza Blue@X (#13464) üzenetére

fordfairlane
(PH! addikt)

Ha post metódust használsz, akkor a $_POST-ban kapod a paramétereket.

(#13466) Sk8erPeter válasza Blue@X (#13464) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Épp ezt írtam:
"Tehát inkább az a kérdés, hogy a szervered hogyan kapja meg az adatokat, és az melyik tömbből elérhető: ha GET-metódust használsz a formnál, akkor a $_GET tömbből, ha POST-metódust használsz, akkor a $_POST tömbből."
:)

Sk8erPeter

(#13467) spammer válasza Blue@X (#13464) üzenetére

spammer
(PH! addikt)

Ezzel kapod meg:

$_POST['combobox'];

combobox nevet nyilván azzal helyettesíted, aminek a tartalmát éppen le akarod kérni.

csinálhatsz rá változót is, azzal könnyebb dolgozni:

$combobox = $_POST['combobox'];

(#13468) Sk8erPeter válasza spammer (#13467) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

nem is csak könnyebb, de nem is érdemes közvetlenül a $_GET, $_POST tömbökkel dolgozni végig a validálás, feldolgozás során.

Sk8erPeter

(#13469) Blue@X válasza Sk8erPeter (#13468) üzenetére

Blue@X
(senior tag)
LOGOUT blog

Okés, köszönöm szépen a segítséget mindnyájatoknak :R

(#13470) PeachMan

PeachMan
(őstag)

Üdv Urak. Win7 alatt szükségem volna rá, hogy egy localhost-on lévő weboldalt lefuttassak kb. 5 percenként. A nyitok egy böngészőt és refresh-elem technikánál volna valami elegánsabb. Esetleg háttérben futtatni a php-t? Ugyanis nem kell semmit küldeni a böngészőnek, csupán log és hiba esetén e-mail menne.

Egy programozó a mondat végére pontosvesszőt tesz; Vagy !nem?

(#13471) Tele von Zsinór válasza PeachMan (#13470) üzenetére

Tele von Zsinór
(őstag)
LOGOUT blog

XP alatt biztosan volt lehetőség ütemezett feladatok futtatására, szerintem 7-ben is ott kéne ennek lenni. Létrehozol egy ilyet, és a futtatandó parancsként megadod a php.exe-t, paraméterben átadva a php script teljes elérési útvonalát. Így futó webszerverre sem lesz szükséged.

http://maerlyn.eu/ | Dropbox referral: http://db.tt/EmAcnLYD

(#13472) Athlon64+ válasza Tele von Zsinór (#13471) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

Ha a kódnak erős függése van raa, hogy webszerveren fusson, akkor nem fog működni alapból. Kell egy proxy script, ami pl. cURL-lel meghívja az adott URL-t, és ebben az esetben ezt kell futtatni a megadott módon.

MCTS: .NET Framework 4, Web applications | <?php die('hard'); ?>

(#13473) Tele von Zsinór válasza Athlon64+ (#13472) üzenetére

Tele von Zsinór
(őstag)
LOGOUT blog

Ez így nem igaz, mert mondjuk elég a wget http://localhost/foobar.php parancs (nyilván a wget path alá másolása után).

Ütemezésre szánt scriptet pedig érdemes úgy megírni, hogy véletlen se kelljen szerveren keresztül futtatni.

(#13474) Speeedfire

Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Windows környezetre hasonló tudású lehetőleg ingyenes IDE mint a netbeans? Megzabálja a laposomat a netbeans és valami kevésé erőforrásigényest keresnék php, html és js fejlesztésre.

(#13475) Sk8erPeter válasza Tele von Zsinór (#13471) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Nyilván van Task Scheduler Windows 7 alatt is (és feljebb is lesz), miért szedték volna már ki? :)

"Így futó webszerverre sem lesz szükséged."
Ez így oké, de később azt írod, wget http://localhost/foobar.php-vel kéne ütemezni; most lehet, hogy félreértem, amit írsz, de ez hogy működne futó webszerver nélkül?
Vagy azt ettől függetlenül írtad, hogy arra rávilágítva, hogy nem feltétlenül kell proxy script?

Sk8erPeter

(#13476) Tele von Zsinór válasza Sk8erPeter (#13475) üzenetére

Tele von Zsinór
(őstag)
LOGOUT blog

Nem használtam még win7-et, de tudom, hogy a telnetet pl. kiszedték, innentől bármit kinézek belőlük :D

Igen, a wgetes azért, hogy nem feltétlen kell proxy script. Eredeti megoldásom nekem is a php.exe [útvonal] volt.

(#13477) Soak válasza Speeedfire (#13474) üzenetére

Soak
(PH! nagyúr)

Eclipse, bar ez is szeret terpeszkedni de tudod kobfigolnni ha alapbol sokat eszik.

(#13478) Sk8erPeter válasza Tele von Zsinór (#13476) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Nem szedték ki. :N
http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/910.how-to-enable-telnet-client-in-windows-7.aspx
Nálam nincs engedélyezve, de lehetne:
Windows 7 - Telnet Client, Telnet Server

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13479) Sk8erPeter válasza Speeedfire (#13474) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

NetBeans memóriaigényét is tudod korlátozni:
http://stackoverflow.com/questions/1557883/how-to-reduce-netbeans-memory-usage

Sk8erPeter

(#13480) Speeedfire válasza Sk8erPeter (#13479) üzenetére

Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem csak a memória vele a gond, mert az még csak-csak 400MB ram..viszont folyamatosan használja a hdd-t, ha nem dolgozok vele akkor is. :(((

(#13481) Tele von Zsinór válasza Speeedfire (#13480) üzenetére

Tele von Zsinór
(őstag)
LOGOUT blog

Ez mondjuk fura, nekem csak induláskor ette, amíg beindexelt mindent.

Én kb. decemberben átálltam a phpstorm-ra, ez fizetős, de elég sűrűn jön EAP build (ez kb. ahogy épp áll a verziókövetőben a kód), ami jól használható, és harmincnapos kulcs jár hozzá.

Sk8erPeter: én csak azzal találkoztam, hogy próbáltam kapcsolódni valahova, és nem volt telnet.exe. Nem jártam utána, megoldottam putty-al.

[ Szerkesztve ]

(#13482) Zedz

Zedz
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Ezzel szeretném annak a gépnek az IP címét megkapni, amivel küldtek egy formot: $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

Viszont csak ennyit kap az adatbázis (kiírattam echo-val is, arra is ez jött ki), hogy ::1.
Mi lehet a baja? :F

Dear Nasa. Your mom thought I was big enough. Love, Pluto. #Lumia620

(#13483) PeachMan válasza Tele von Zsinór (#13471) üzenetére

PeachMan
(őstag)

Php.exe-t futtatva hiányzik neki a php_mbstring.dll, pedig az ext könyvtárban ott van.

Egy programozó a mondat végére pontosvesszőt tesz; Vagy !nem?

(#13484) CSorBA válasza Zedz (#13482) üzenetére

CSorBA
(őstag)
LOGOUT blog

Valószínűleg a mező típusa lesz a rossz. Nézd meg mi :)

LEMONS. Perfect for orangejuice.

(#13485) Zedz válasza CSorBA (#13484) üzenetére

Zedz
(fanatikus tag)

Varchar. Amúgy lehet azért ::1 mert localhostról küldtem a formot nem?

(#13486) CSorBA válasza Zedz (#13485) üzenetére

CSorBA
(őstag)
LOGOUT blog

Persze, ezt elfelejtetted mondani, először fel sem tűnt a dupla kettőspont az elején. :) Azért: [link]

::1 is the IPv6 equivalent of IPv4 127.0.0.1 address.

[ Szerkesztve ]

LEMONS. Perfect for orangejuice.

(#13487) Zedz válasza CSorBA (#13486) üzenetére

Zedz
(fanatikus tag)

Kezdő vagyok még nagyon és először ez eszembe sem jutott :D

(#13488) PonPon

PonPon
(senior tag)

Sziasztok! Vállal közületek valaki honlap készítést?
Egy belvárosi ~40 szobás panzió számára kellene elkészíteni a netes tartalmakat. Foglalási rendszer, google optimalizáció, facebook integráció, mobil optimalizáció...reszponzív design.
Valamiféle CMS rendszerre gondoltunk, talán wordpress...

Ha valaki foglakozik ilyesmivel, esetleg tud ajánlani valakit az megköszönném :R

(#13489) Athlon64+ válasza PonPon (#13488) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

Van rá 2 misi nettó?

(#13490) DeltaPower válasza Athlon64+ (#13489) üzenetére

DeltaPower
(őstag)

Minimum 2.

Gyógyíthatatlan betegség: a "duál kór" -- Sas húsz, foksz kettő!

(#13491) Sk8erPeter válasza Athlon64+ (#13489) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

Azért egy CMS esetén talán ennél olcsóbban is ki lehet hozni, vannak foglalós modulok, meg reszponzív sminkek, meg mobilra optimalizáltak is; bár igaz, nyilván van egy alapára, de pontos igénytől, specifikációtól függ sztem, valóban 2 misi lesz-e a vége...
De végül is simán el lehet menni odáig is.

Erről most az jutott eszembe, hogy egyszer egy volt főnökömhöz jött valaki, de épp nem volt ott, így addig is velünk beszélte meg, mit szeretne, mondta, hogy árajánlatot szeretne kérni egy ingatlan.com-hoz hasonló oldalra. Lehessen ugyanúgy szépen szűkíteni és rendezni a keresést, legyenek szép galériák, térképbeágyazás, lájkgombok, bejelentkezés, regisztráció, mindenféle adat nyilvántartása, ehhez tartozó komplex admin-felület, lájk-gombok, apjaf@sza. Aztán a legvégén hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy mi itt megoldjuk neki úgy 35 ezer Ft környékén, de max. 40-et szánna rá. :DD :DDD Hát nem bírtuk ki röhögés nélkül. Pont ilyen árakon vesztegetik az ilyen oldalakat... :D

Sk8erPeter

(#13492) Athlon64+ válasza Sk8erPeter (#13491) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

Ehhez nem CMS kell, az a baj.

(#13493) Sk8erPeter válasza Athlon64+ (#13492) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

"Egy belvárosi ~40 szobás panzió számára" miért is nem lehetne megfelelő?
Feltételezem, nem óriási forgalomnak lenne kitéve. Nagy forgalomnál valami nagyon minimál CMS lehet a megfelelő, hogy optimalizálni lehessen, és ne legyen a CMS által kínált sallangokkal annyira terhelve.
Persze az is kérdés, pusztán előítéletből nyilatkozol, vagy használtál is már valami normális CMS-t, igényesen megírt modulokkal.

Sk8erPeter

(#13494) Athlon64+ válasza Sk8erPeter (#13493) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

Egy CMS olyan rugalmas, mint az öntött vas egy saját fejlesztéshez képest.

(#13495) Sk8erPeter válasza Athlon64+ (#13494) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

:D A szokásos jól alátámasztott, rendkívül meggyőző érv. :D

Sk8erPeter

(#13496) Coyot válasza Sk8erPeter (#13495) üzenetére

Coyot
(senior tag)

Pedig az állítás 100%-osan igaz volt. Akkor is ha Drupal szerető vagy. :D

[ Szerkesztve ]

Jáájjj - itteret

(#13497) Sk8erPeter válasza Coyot (#13496) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

* sigh * De jó lenne már végre valami értelmesen alátámasztott érvet is olvasni, nem csak a berögzött klisészerű hülyeségeket. Legalább olyat, amiből az derül ki, hogy az illetőnek volt dolga már ilyennel.
Egészen evidens, hogy egy saját rendszert te formálgatsz, buzerálod, írogatod, szép lassan egyre nagyobbra nő, rájössz, hogy na, most már valami frameworkszerű működést kellene kialakítani, bizonyos keretek közé szorítani, MVC-szerű működést kreálni, lám, egy pár év b@szkurálás után felfedezed a spanyolviaszt, létrehozol valami olyasmit, amit mások már megcsináltak helyetted, csak valószínűleg sokkal jobban. Most a lényeg szempontjából teljesen mindegy, hogy egyelőre egy nagyobb szabadságot adó keretrendszerről vagy egy valamelyest kötöttebb CMS-ről beszélünk. Tök jó, hogy kreáltál egy saját rendszert, de aztán mindenféle plusz módosítás plusz macerát igényel, és nincs egy igen nagy közösség mögötte, akik javítják a hülyeségeidet. Tehát nem vitás, hogy saját rendszert úgy formázol, úgy tákolsz vele, ahogy csak akarsz. De nehogy már a bizonyos szabályok betartását megkövetelő rendszereket azért ne használjuk, mert akkor nekünk márpedig alkalmazkodni kell, vagy külső dokumentációt olvasni. Valóban tragédia. :(
Igen, előnye is van, más nem lát bele a kódodba. Igen, pontosan tudod, hogyan fejlesztetted, a legapróbb részletekig ismered. Kérdés, megtérül-e az a jópár év befektetés, amíg igazán stabillá alakítod a saját rendszeredet.

Na, de még vakerászhatunk oldalakat a szokásos klisékről, de a baj az, hogy a konkrét feladatra egyikőtök sem támasztotta alá normálisan, miért is ne lenne alkalmas egy igényesen létrehozott, pont a foglalás célját betöltő modul. Lehet, hogy ismernetek kellene a kritizált rendszert, és nem csak orrfennhordós módon hozzáállni mindenhez, amit nem ti hoztatok létre. :)

Sk8erPeter

(#13498) Coyot válasza Sk8erPeter (#13497) üzenetére

Coyot
(senior tag)

Szerintem itt nem az én általam írt(amúgy az is MVC alapú csak én azt máshogy értelmezem, de ez az én dolgom :D), hanem arról van szó (szerintem) hogy ilyen feladatra jobb megoldás egy erre a feladatra írt motort használni.

Amúgy pont a napokban kezdtem bele a drupalba, 7.15 ha jól rémlik, de az az admin bar amit oda kirakott, hát elsőre látszik hogy a fejlesztőknek van készítve és nem a végfelhasználónak. Kedves ismerősöm kért meg mert nem sikerült neki kiigazodnia a rendszerben. Nekem amúgy tetszett, de egy ilyen feladat megoldására, mint ami a példa is volt ennél is saját modulokat kell írnod, ami nem teszi épp átláthatóvá a rendszert. Főleg hogy alapban is annyi modul van felrakva, hogy fél órát görgőzöl mire megtalálod amit keresel.

Ismétlem ez nem gond, sőt jó, csak szerintem nem a felhasználóknak van készítve.

[ Szerkesztve ]

Jáájjj - itteret

(#13499) Sk8erPeter válasza Coyot (#13498) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

"egy ilyen feladat megoldására, mint ami a példa is volt ennél is saját modulokat kell írnod, ami nem teszi épp átláthatóvá a rendszert"
Hogy mi van? :) Nem értem az érvet: nem mindegy, hogy a saját rendszeredben írod meg akárhogyan, vagy egy modult készítesz a feladatra? :F (És akkor ez egy "erre a feladatra írt motor" lesz...) Egyébként pont Te magad mondtad most, hogy nincs se rövid, se hosszú távú modulfejlesztési és -felhasználási tapasztalatod Drupallal (és gondolom ugyanígy Athlon64+-nak sincs, de ő szeret amúgy is szélsőségesen nyilatkozni), tehát akkor így nehéz vitába szállni, ha úgy írsz le valamit, hogy még sosem volt vele dolgod.
Modulok szűrésére is van mód. Igen, éles rendszernél sok modulod lesz: épp ezért moduláris a rendszer, ami nem kell, azt ki tudod kapcsolni. Ergo az sem kér erőforrást.
Igen, a Drupal egyébként nem egy két perc alatt megtanulható valami. De nem is csak egy blogolásra kitalált valami.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#13500) Tapsi válasza Sk8erPeter (#13499) üzenetére

Tapsi
(őstag)

Igazándiból ez pont olyan feladat szerintem, ahol a CMS-ek valódi előnyeit csak nagyon minimálisan lehet kihasználni a projekt teljes méretéhez képest. A foglaló rendszer csak egy dolog (az nyilván önálló modul), de ugye ott van a fb. integráció, reszponzív dizájn, mobilos skin, stb. Ezeket úgyis le kell gyártani egyedileg, a foglaló rendszert, a fb. integrációt is. Marad a szöveges tartalomkezelés, és az ügyfélmenedzsment, mint előre beépített elem. Ez a kódbázis viszont már a legtöbb programozónak egyébként is a birtokában van saját fejlesztésként.

Összegezve: persze lehet CMS-t használni a feladatra, de szerintem nem gyorsítja meg látványosan a projekt kivitelezését. És ugye ott vannak a hátrányok is, mint a nagyobb erőforrásigény, és a biztonsági kérdések, csak hogy a legelcsépeltebbeket említsem.

Diák PHP programozót keresünk. Részletek: http://tinyurl.com/phpprogramozo

(#13501) Sk8erPeter válasza Tapsi (#13500) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

De igen, meggyorsítja, csak ismerni kell a megfelelő modulokat. Facebook-integráció miért olyan nagy dolog? Nagyon jó és folyamatosan fejlesztett modulok vannak erre a célra Drupalban. Videótutorialokat is kap az ember, ha akar. :D
A reszponzív dizájn, mobilos skin megint nem értem, miért is lenne ellenérv. Erre pedig normálisan kommentezett, igényes, könnyen átszabható alapsminkek vannak.
Ez pont egy olyan feladat, aminek az összes pontjára alkalmas lehet egy CMS. Mint említettem, csak ismerni kell a rendelkezésre álló eszközöket, és főleg nem ismeretek hiányában (szemellenzősen) nyilatkozni valamiről. :)

Sk8erPeter

(#13502) Coyot válasza Sk8erPeter (#13501) üzenetére

Coyot
(senior tag)

Tudod ez olyan dolog, hogy kinek mi. Te belefeccöltél nem kevés időt a Drupalba, ragaszkodsz is hozzá foggal körömmel :) (legalábbis a hozzászólásaid alapján), megismerted annyira hogy Te ezzel tudnád a legegyszerűbben összerakni a projectet. Én most hogy csak elkezdtem ismerkedni vele, semmiképpen nem állnék neki, már csak abból az okból kifolyólag sem, hogy egyáltalán nem user friendly az adminisztrációs felület (ez amúgy mennyire módosítható van hozzá "faék egyszerűségű" modul?).

Mindenkinek megvan a maga "szent grálja", ismerek olyat aki Joomlával tud nagyon nagyon gyorsan összerakni ilyen jellegű oldalakat, ő arra specializálódott, ismeri az összes ilyen modult vagy nem tudom ott minek nevezik. Más kérdés hogy jön egy exploit hullám és végigcseszik az összes oldalát :D

Valamint én nem szeretem azokat a modulokat sem egy ilyen rendszerben amiket nem én írtam, ha bármi gond lesz (bug, biztonsági rés stb) az ügyfeled megoldást fog várni, nem mondhatod azt neki, hogy várjál majd a közösség megoldja, mert az van mögötte. Jobb esetben türelmes és vár 1 munkanapot rosszabban meg nem, és joggal fog tőled elfordulni. Nekem ez elég ahhoz hogy a saját kis rendszerem tegyem alá, mert abban biztos vagyok.

Na szájtépés OFF, használd a szent grálod, én is azt teszem :)

Jáájjj - itteret

(#13503) Sk8erPeter válasza Coyot (#13502) üzenetére

Sk8erPeter
(PH! nagyúr)

"ragaszkodsz is hozzá foggal körömmel"
Hát pont nem, ne fordítsd már ki a szavamat, ha kérhetem.
Ti kezdtetek el nagyon vicces érveket felhozni amellett, hogy márpedig ez NEM megoldható CMS-sel, és jöttek a gyökérségek, hogy dehát az nem olyan rugalmas, mint a saját ki tudja milyen tákolmányom. Erre reagálva elmondtam, hogy ez nem így van. Nem én ragaszkodom hozzá foggal-körömmel, arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem kell a kérdéshez szemellenzősen állni.
De nyilván mindent ki lehet forgatni.

"egyáltalán nem user friendly az adminisztrációs felület"
Látszik, hogy nem ismered. Olyan felületet tolsz ki a megfelelő jogosultságokkal a júzernek, amilyet akarsz, hogy még a szomszéd Mari néni is megértse. Minden lószarba belenyúlhatsz. (Jó, nyilván korlátokkal.)

"Más kérdés hogy jön egy exploit hullám és végigcseszik az összes oldalát "
Na ez Drupalra pont nem nagyon jellemző: ha megnézed az osztott tárhelyek blogjait, általában a WordPress és Joomla jön ki vesztesen. Ez most nem elfogultság, hanem ez a tendencia.

"az ügyfeled megoldást fog várni, nem mondhatod azt neki, hogy várjál majd a közösség megoldja"
Hát bakker, megoldod te, nagyon nagy rejtély. :DD Pl. csinálsz egy patch-et, amivel megoldottad magadnak, aztán a modul issue queue-jában szépen nyitsz egy új issue-t, ha még nincs megemlítve a szóbanforgó bug, és feltolod a patch-edet, amit ha megfelelően írtál meg, committolnak is. Máris hozzájárultál valamivel az ilyen jellegű közösségi fejlesztésekhez. Ez nem egy magasztos f@szság, hanem működő dolog.

Én nem mondtam egy szóval sem, hogy ne tedd a saját rendszeredet a fejlesztendő rendszer alá, ha jól működik, bevált, bizonyított, akkor tegyed, nyilván. De ne kezdjük már el terjeszteni a hülyeségeket, mert az senkinek sem jó. Főleg ne legyünk szemellenzősek.

Sk8erPeter

(#13504) Coyot válasza Sk8erPeter (#13503) üzenetére

Coyot
(senior tag)

Szerintem egyáltalán nem állok szemellenzősen a dologhoz. A végigcseszik az oldalakat pedig pont egy joomlás példára írtam amúgy. :)

Nekem ahhoz hogy hatékony legyen a Drupalban nagyon sokat kellene tanulnom a működését, jelenleg mivel erre nincs időm, nyilván nem érné meg egy percet sem belefeccölni. Erre mondtam hogy a szentgrálja mindenkinek megvan, neked ez, nekem meg a saját kis szarom.

Viszont ha van egy linked hogy tudok marinéni egszerűségű admint kirakni az jó lenne, legalább segítenék az oldal használatában amiről lejjebb beszéltem:)

"Ti kezdtetek el nagyon vicces érveket felhozni amellett, hogy márpedig ez NEM megoldható CMS-sel, és jöttek a gyökérségek, hogy dehát az nem olyan rugalmas, mint a saját ki tudja milyen tákolmányom."

Szerintem senki nem mondta hogy nem megoldható csak azt hogy lehet egyszerűbb egy direkt erre a célra összerakott rendszer, legalábbis én így értettem. És szerintem a 100%-ban saját kódodat is sokkal könnyebben módosítod, tehát igen rugalmasabb vagy vele mint pl egy modullal amiben ha hiba van először meg kell nézned mi a baja, megismerni hogy működik, aztán javítani, míg saját kódban egyből tudod hol a hiba, gyakorlatilag így az azonnal javítható. Szerintem a többiek is valami hasonló módon közelítik ezt meg.

Jáájjj - itteret

(#13505) Athlon64+ válasza Sk8erPeter (#13497) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

A "már valaki egyszer megcsinálta, csak valószínűleg jobban" érvelés szerinted mennyire jól alátámasztott?
Eleve azt felvetni, hogy a CMS készítők csak azért, mert már feldobtak valamit a netre, bárkinél jobbak lehetnek? Ezt tényként kezelni? Láttad te már a Drupal forrását? A modulokét? Szerinted normális emberek csinálták? #13493; Drupal és az igényesség, mi? :))

Egy Drupal alapú fejlesztést az első problémás, egyedi igény meg tudja ölni, az a baj. Ilyenkor mi történt, történik? Tételezzük fel, hogy a Drupal alap nem teljesen ismeretlen, csak a most szükséges modulokat kell beszerezni (esetleg megvenni, most is találtam, külsőre tiszta jó is volt), az első probléma ott jelentkezik, ha a modulok nem akarnak találkozni. Tételezzük fel, hogy sikerül megoldani idő és némi szenvedés árán, jön egy probléma, amit meg kell oldani, de nincs rá modul. Oké, megtanulunk Drupal modult írni (ha már le lettünk fikázva a kódírási képességeink miatt, akkor vajon a Drupal-hoz írt modulunk az már penge? :F ), ez szintén nem kevés idő, aztán meg vagy működik vagy nem. Jönnek még igények, vagy van modul, vagy nincs, leküzdjük (idő, pénz, sárm), de pl. amikor jönne egy olyan, hogy auditálva kellene minden (mert az egyik alkalmazott csinált valami f.szságot), akkor máris meghaltunk, mert általában ez senkinek sem jut eszébe (modulkészítőknek sem). Ja, igen, riportok is kellenének, legyen benne minden, ami csak elképzelhető, mert XY összefüggést akarom látni. Oké, ott tartunk, hogy kivitelezhetetlen a jelenlegi rendszerrel, újat kell építeni. Mennyibe is kerül ez? Hát nem 2 millióba. Alapból egy nagyon komoly üzleti döntés, de akkor, ha még elegendő pénz sincs, még nagyobb súlyú.

---

Ha nem is a Drupal-t vesszük alapul, láttad már, hogyan épülnek fel a PHP-s keretrendszerek? Én egyelőre a kisebbeket nézegetem, a CakePHP csoda, hogy működik, a Yii pedig tele van olyan dolgokkal, amelyeknek semmi keresnivalója egy ilyen rendszerben (2.0-át hirdetik úgy, hogy nulláról újraírva, pedig egy nagy sz.rt lesz úgy :DDD ). Zend-et még csak karcoltam, mást szerintem még nem néztem.

(#13506) DNReNTi

DNReNTi
(kvázi-tag)

Amúgy most olyan ez a vita mint ha egy galaxy s3 és iphone5 fanboy próbálná meggyőzni a másikat arról h a sajátja jobb. Kábé. :D (off: persze nem kérdés: s3 win :D) Az itt felsorolt lehetőségeknek mindnek van előnye és hátránya azt használjátok amelyik közelebb áll hozzátok. :D

(#13507) PonPon

PonPon
(senior tag)

Jó kis discussion-t sikerült kirobbantani a kérdésemmel:) Élmény volt végigolvasni.
Amit sikerült leszűröm (remélem jól) hogy igazából CMS-el is megvalósítható a dolog, valószínűleg messze nem lesz olyan tökéletes mint a saját fejlesztés, de minden bizonnyal olcsóbban kihozható és ha nincsenek túl nagy elvárások akkor messze minden igényt kielégíthet.

(#13508) DanielK válasza Athlon64+ (#13505) üzenetére

DanielK
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Már bocs, de régen rossz, ha menetközben variálgat a vevő. Kell írni először egy specifikációt neki, amit elfogad. Ez alapján megcsinálni a kért dolgot. Majd ha kell még neki valami, akkor jöhet az újabb szerződés és egy újabb specifikáció. Így egy fejlesztés hónapokig, akár évekig is elhúzódhat, ha állandóan ezt meg azt kér pluszban, vagy variál valamit a vevő. Bár lehet valaki szeret így dolgozni. ;]

Ha már cms: akkor inkább wordpress, és miért? Mert az admin része user friendly. Persze nem egy otp szintű oldal alá kell tolni. :DDD Egy egyszerű szimpla oldalt simán lehet erre rakni.

ilovewp.net // szilvasvaradbob.hu

(#13509) Athlon64+ válasza DanielK (#13508) üzenetére

Athlon64+
(senior tag)
LOGOUT blog

Álmodj, királylány, ha azt hiszed, hogy ez így működik.

Hirdetés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  PHP kérdések (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.