Én csak kérdezek és kételkedek. Nem, nem hihetetlen... vagyis részben. Csak azt furcsállom, hogy ekkora különbség van 2 opamp között egy kapcsolásban, és hogy ez tök normális dolog.
Két erősítő között nagy különbség van, ezt jelen pillanatban is tapasztalom.
Más a kapcsolás, más az elv, más opamp és más kimeneti impedancia stb. - de ehhez kell egy olyan fejes is, ami megmutatja.
Én még nem cseréltem semmiben opampot, mert nem volt kedvem foglalkozni ilyenekkel és úgy gondoltam, hogy egy drágább erősítőben már szántak annyi figyelmet a mérnökök a tervezésre, hogy a kapcsolás minden alkatrészét annak az opampnak a kiszolgálására hangolták.
Én se rakok 40mm-es betonacélt egy válaszfalba, pedig jobban állna tőle a fal és nem raknak Trabantba se Ferrari motort, mert ugyan egyenesben marha jól menne, de gyorsan instabillá válna, a kasztni rezonálna, szétszakadna és kanyar előtt meg kevés lenne a fék hozzá.
Mielőtt valaki széjjelszedné az analógiát, vagy elkezdene gyomorból induló felhördülést produkálni, már ülök is a ló másik oldalára ----> Hozzám is közelebb áll az objektív megközelítés, ugyanakkor tudom, hogy ez ugyanolyan rossz, mint a szubjektív oldal. A kettőt viszont nehéz ötvözni és egyensúlyozni közöttük.
Ha egy kártya úgy van megépítve, hogy gyakorlatilag mindent szabad benne és ekkora változásokat okoz, az ahogy Shufny is írta, nem túl 'bizalomgerjesztő' dolog.
Egy opampról nem gondoltam és nem is gondolnám, hogy ilyen szélsőséges változásokat kellene hoznia, vagy ha hoz, annak mindneképpen jobbnak kellene lennie.
A szerelésre visszatérve: könnyen hajtható fejhallgatóimmal erősítők között nem érzek sok különbséget. Gyakorlatilag elenyésző. A DT880 például más tészta teljesen, azzal nagy különbségek vannak az erősítők között is.
Ha pl. a Gradommal vakteszten az erősítőim megkülönböztetése lenne a feladat. A teszt pedig úgy zajlana, hogy minden meghallgatás után el kellene telnie 5 percnek (ez a szerelés) és ezalatt csavarokat kellene ki be csavargatnom miközben mondjuk felolvasok egy könyvből ezután kizárt, hogy megmondjam melyik erősítőt hallom éppen. A 4. után meg már valószínűleg azt mondanám legjobbnak, amelyiket utolsónak hallottam.
Nem is próbálom ki, mert tudom, hogy nem menne.
Ezután furcsának érzem azt, hogy csupán egy opamp cserétől aztak*rva, sokkal jobb lett / jajj, de rossz lett, kibírhatatlan élményekkel gazdagodjak.
Persze megnyugtatásképpen ez a gondolatom ugyancsak semmis, hiszen nem áll mögötte tapasztalat.
Én megnézném a méréseket kíváncsiságból, hogy a "jobb" opamp, valójában mit jelent. Nem e valami fantasztikus torzítást, vagy bicsaklást, nagy zavart a frekimenetben, amitől éppenséggel tök máshogy szólnak a fejesek és mindneki ezt hallotta <--- véletlenül lehet "jobb" is egyes környezetben!
Nem ugyanazt a placebot szedi. Ugyanazt a torzítást hallja
.
[ Szerkesztve ]