Hát így dióhéjban:
A Canon CMOS-e zajtalanabb, valóban, valamint ISO100-ról indul, míg a Pentaxba szerelt Sony CCD ISO200-ról, ami alapjáraton nem lenne baj, csak így a legalacsonyabb ISO értéken vett dinamika-átfogásban a Canon jobb. Ezen kívül Canon mellett szól, hogy a jpg feldolgozási algoritmusa jobb, így ha jpg-ben lövöldözöl jobb képeket fogsz kapni. Bár szerintem egy DSLR-t nem illik jpg-ben használni, a RAW minden téren jóval nagyobb szabadságot kínál.
A Pentax mellett szól az átalakítózásózás-nélküli teljes K bajonettes obikompatibilitás, valamint a nagyobb méretű keresőkép, pentatükrösök között talán a legnagyobb keresőképe van, ha nem tévedek. Ezen kívül ott van a képstabilizátor, ami igen jól tud jönni. Igaz hatékonyságban elmarad egy VR-es Nikon, vagy IS-es Canon optika képstabilizátorától, de azok a lencsék nem épp olcsók szóval a CCD eltoláson alapuló stabi egy jó pont a Pentaxnak.
Apropó obi és kompatibilitás:
Valóban 350D-hez könyebben lehet szerezni új, vagy nem túl régi használt kiegészítőket, cuccokat, de a Pentax nyújtja a legjobb visszafelé-kompatibilitást, és rengeteg K-bajonettes cuccot lehet találni, na meg Pentaxra is van M42-es átalakító, szóval olyan obit is lehet feltenni. Összességében manuális obik terén valamivel jobban áll a Pentax így, egyébként meg persze, ha új(abb) cuccokra vágy, egyértelműen könyebb szinte bármit találni Canonra és a választék is jelentősen nagyobb. De itt azt is figyelembe kell venned, hogy ezek a kiegészítők nem éppen olcsók, így ha nem kívánsz a jövőben újabb százezreket költeni, akkor ezek a szempontok sokkal kevésbé fontosak, mint egyébként lennének.
A Pentax mellett szól még az, hogy a Pentax kitobija jobb, mint a Canoné. Ezen kívül ott van a fogás. Mindkettő gép a DSLR-ek között igen kicsi, de a 350D-nek - nekem és sok másik embernek - igen kényelmetlen, rossz fogása és játékgép-érzete van. Ez persze szubjektív dolog, így meg kell mindkettőt fogni, bele kell nézni mindkettő keresőjébe, és egyből tisztább lesz a kép.
(engedelmetekkel néhol idéztem saját edigitalos hozzászólásomból, de jobb pro-kontra érveket azóta sem találtam)
[Szerkesztve]
"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"