Panasonic LS85 (ára jelenleg 25eFt). Első benyomások:
1. Egyszerű a menüje, mégsem hiányolok belőle semmit sem. Nagyon jól kezelhető, kb. ugyanaz mint az FX37-é, csak kicsit kevesebb.
2. Kicsit kevésbé kiforrott formába öntötték mint a jóval drágább FX37-et. Nem tudom másképp mondani: az kiforrottabb. Nem csak hogy műanyag helyett fémházban van (ez a műanyag jobb minőségű az átlagnál, tudom, mert Media Marktban volt a kezemben jó pár olcsó kis műanyag gép), hanem jobb minőségűek a gombjai (de ennek is teljesen jók!), jobban oldották meg a kis ajtaját ami a mini USB csatlakozót rejti, jobban oldották meg az aksitartó ajtaját is. De hangsúlyozom, hogy ebben sem találtam semmi zavarót, csak egyszerűen a másik gép még jobb.
3. Meglepően jó képminőség! Odakint tök szürkeség volt egész nap, sehol egy napsugár, mindent hó lepett. És kifejezetten tetszenek az ekkor készített képek! Mondjuk nem iA módban készültek, hanem sima fényképezéssel ISO 200-ra lekorlátozva, vagy Havas táj motívummal. Őszintén szólva a több mint dupla ilyen drága FX37 sem csinál semmivel sem jobb képeket. (ISO 800-on éjszaka viszont már tök zajos képek is készültek, pedig vakuzott is közben. De ugyanilyen körülmények között teljesen elfogadható képeket is csinál gyorsan mozgó dolgokról; ezt még nem tudom min múlik. Talán a téma a vaku hatótávon túl volt és azért lett olyan zajos?)
4. Videó közben itt sincs zoom, de amúgy teljesen jó minőségű a videó (szaladó kutyát jól leköveti, szép éles minden, nem zajos, nem zavarja a szürke időjárás). Teljesíti az elvárásokat, nem okoz csalódást.
5. Egy dolog, ami nagyon nem tetszett benne: vakuzás után gyakran 1-2 másodpercet is igénybe vesz a vaku "újratöltése". Ez alatt az idő alatt fekete a kijelzője és gyakorlatilag semmit sem lehet kezdeni a géppel. (Az FX37-et nem lassítja be a vakuzás.)
6. Linuxra rádugva simán megjelenik a meghajtó, átmásolhatóak róla a képek a gépre. Nem kell semmit sem "varázsolni".
7. Meglepett, hogy ebben a szürke időben hiába volt automatára állítva a vakukezelése, nem vakuzott. És jók lettek a képek a kézzel beállított ISO 200 érzékenységgel!
Összességében: az árkategóriában fényképezőgépet keresve ezt venném magamnak is. Nem próbálnék más márkát, nem keresnék tovább. Az első benyomásaim alapján tényleg nagyon szuper gép, és - bár ez csak feltételezés - úgy érzem más 25e Ft-os gépről rosszabbak lennének az első tapasztalataim. Kritikus vagyok, de ez tetszik.
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu