Hát ennek a cikknek a írója nem volt épp toppon. SG.hu cikkeket alapból nem olvasok, de ez aztűn űber lett...
Aszondja: "ergonómikus kialakítású" - ez még viccnek is gyenge. Amiben igencsak rossz ez a váz, az pont az ergonómia. De mindegy, a "papír" mindent elbír, le lehet írni ilyesmit is, aztán úgyis lesz aki elhiszi, a lényeg, hogy hangzatos legyen.
"Számos olyan megoldást tartalmaz, amelyek eddig csak a Canon professzionális EOS-1 sorozatú gépeire voltak jellemzők." - Mint például... mert valahogy én egyet sem látok. De ő sem halmoz el minket példával... vajnon miért?
"kereszt típusú középső fókuszponttal" - ez meg pont annyira kereszt tipusú, hogy keresztet vethet az ember rá, ha nincs F/2,8-as vagy fényerősebb obija... és aki 1000D-t vesz annak nagyon nagy valószínűséggel nem lesz. Szóval kis csúsztatás, féligazság a cikkben - ciki.
"A 400D és a 450D közé pozicionált gépet " - ez meg aztán űbernagy baromság, de ezt már az előző hsz-ben kifejtettem.
Nyílt lapok:
Hát ez egy bonyolult kérdés... A Nikon sok objektívjéből még hiányzik az AF motor, a D60 pedig csak AF motoros objektívekkel tud autófókuszostól működni - szóval ez egy elég rendes megszorítás. Más kérdés, hogy nagyon sok ember igényét bőőőven kielégítik az AF-S jelzésű, AF motorral ellátott Nikkor optikák és HSM-es Sigmák, amik szintén mennek AF-estől a D60-on. Körül kell nézni árak és kínálat tekintetében. A Canonnál nincs ilyen megkötés. A Canon több AF ponttal rendelkezik - bár korántsem vagyok biztos benne, hogy ez pontosabb, gyorsabb AF-et is jelent, a D40/D40x/D60 AF-je azért elég jól sikerült, sokan meg úgyis a középső AF pontot szokták csak használni - it is a leendő user mérlegel, hogy mennyit számít neki valójában a 7 vs 3 AF pont - ha valóban képben van és tudja mire és mikor jó az a plusz, mert a legtöbben csak a "több - jobb" alapján ítélnek, ez pedig finoman fogalmazva is korántsem biztos, hogy valós felhasználás során áll, felhasználásfüggő abszolút. Liveview: megint egy olyan dolog, ami sokaknak jó, sokakat hidegen hagy. Szintén a vásárló megítélésére van bízva a dolog.
Ami miatt én egyértelműen és gondolkodás nélkül a D60-at venném az a nagyobb, világosabb kereső és a kényelmesebb váz. Egyszerűen azért, mert nekem alapvető fontosságú, elsődleges szempont, hogy szeressem a gépet, amit kézbe veszek, hogy jól lássam a keresőben, amit tudok fényképezni (főleg mert sokat használok manuál fókuszt), jó érzés legyen a keresőbe nézni, jó érzéssel tudjam fogni azt a gépet, stb... Ennyi. Kicsit, vagy talán nagyon szubjektív, meg korántsem biztos, hogy mindenkinek elsődleges szempont, de ez van. Azt nem tudom megmondani, hogy neked mik a fontos szempontok, mi lenne a jobb választás. Azt viszont feltétlen javaslom, hogy vásárlás előtt fogdosd meg, próbáld ki mindkét gépet, rengeteget segíthet a döntésben.
"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"