2013. június 19., szerda

(#3701) Achilles209 válasza Athiss (#3700) üzenetére

Achilles209
(tag)

Minden fémhalogénnek megvan a saját elektronikája. Ehhez nem értek, mert nekem ŐrültÖdön adott mindent, ami az izzóval kapcsolatos. Esetleg őt keresd privátban, hátha.

Nem a fresnel méretétől függ a vetített kép mérete. Inkább a fresnel fókusztávjától, mint ahogy a képemen is látszik fentebb.

Így akkor te is csak a monitorod egy részét tudod majd kihasználni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy DVI-vel csatlakoztatom a gépet, és a panelillesztést kikapcsolom a videókari szoftverében, így a kisebb felbontás, nálam 800x600 az lcd panel közepén jelenik meg kicsiben, és nem feszíti ki teljes képernyőre, így belefér a fresnelbe, nem kell ablakozgatni semmit.

A ProjektORgazda

(#3702) Athiss válasza Achilles209 (#3701) üzenetére

Athiss
(újonc)

De akkor ezekszerint neked bevált? Megfelelő.

De azért csak tudod milyen izzó , trafó van benne?:) :D

(#3703) Achilles209 válasza Athiss (#3702) üzenetére

Achilles209
(tag)

Igen, nekem ehhez a ~13"-hoz elég a 250W-os, fejből fogalmam sincs, milyen van benne, esetleg este utánanézek. Nem ma építettem :N

[ Szerkesztve ]

A ProjektORgazda

(#3704) Sraff válasza Athiss (#3702) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

Az én világításom ezekből áll:

Kondenzátor: C7433 GPP 230V/50Hz
Gyújtó: LSI-250 T1
Fojtó trafó: AN-250 250W

Izzó: Tungsram HGMI 250/D

Bekötési rajz itt!

[ Szerkesztve ]

(#3705) Tomitosz

Tomitosz
(fanatikus tag)

Sokan mondják hogy a fémhalogén elé érdemes hőszigetelő üveget rakni, de senki sem tudja hol találhat olyat. Tök véletlenül bevillant, hogy a gáztűzhely sütőjének az üvege erre teljesen alkalmas. Vagy 200-300 fokot is elbír. Már csak találni kell egy sütőt amit kilomtalanítottak :) Egy próbát mindenképpen megér mert ennél olcsóbb nem hiszem hogy találok. Már csak egy lomtalanítást kell találnom a városban, vagy egy szervizt.

(#3706) Sraff válasza Tomitosz (#3705) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

Szerintem felesleges. Már ha kérdez valaki. :DD

Érdemes nézegetni az allinbox-on az elkészült vetítőkről a képeket. Nem nagyon láttam még ilyen üveget berakva.

Szerintem - ahogyan Achilles209 is mondta - okosan kell megválasztani a ventillátor(ok) helyét.

Ráadásul ha nem tökéletesen átlátszó az üveg, akkor még ez is tovább rontja a vetített kép fényét.

[ Szerkesztve ]

(#3707) Tomitosz válasza Sraff (#3706) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Főleg ha használt és még a rárakódott zsírt is le kell róla kaparni. Igazad van. Persze ez csak egy ötlet volt, remélem enélkül is meg tudom oldani.

(#3708) arpii válasza Tomitosz (#3705) üzenetére

arpii
(tag)

Biztos hogy nem hülyeség. A hőképzés alapból csak egy dolog, de mi van az UV és IR hullámokkal? Szépen kifakíthatják az lcd-t idő előtt. Ha már alapból jó szűréssel rendelkezik az izzó külső burkolata, akkor nem szóltam. :DD
Amúgy meg, ki kell próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#3709) Athiss válasza Sraff (#3704) üzenetére

Athiss
(újonc)

Ez egész jonak hangzik, de igy utánanéztem nem olcso dolgok ezek:)
Amik neked is vannak:)

Amugy néztem énis fémhalogént aminek csavaros a vége (mint az izzo) 35 ezer lumennel bir:) Mondom az máár kemény:... Szerintem már sok is:)
Akkora volt a foglalat mint maga az izzo:D kerámia) Szal azt nemtudom kivitelezni:(
Esetleg ha valaki tudja milyen tipusut használ megköszönöm ha leirja:)

(#3710) Sraff válasza Athiss (#3709) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

Szia!

17"-os kijelzőhöz szerintem minimum 250W-os fémhalogén kell. Ezeknek E40-es a foglalatuk. Semmi különleges nincsen benne, nem értem, hogy mit nem tudsz kivitelezni rajta.
Csinálsz egy tartót hozzá és kész (ügyelve az izzó működési helyzetére).

Nekem lassan összeáll a világítás, már csak a vezetékelés van hátra. A hét vége felé rakok majd fel képet róla, hátha segít, hogy megjöjjön az ihlet. :) (Mondjuk az már látszik, hogy módosítanom kell az alkatrészek elhelyezésén /túl hosszú lett/, de már muszáj kipróbálnom.)

arpii

Az UV és IR hullámokat vajon az első fresnel nem szűri ki?

[ Szerkesztve ]

(#3711) Dr Smoke válasza Sraff (#3710) üzenetére

Dr Smoke
(senior tag)

Ha E40-es foglalatú az izzód, akkor valószínűleg olyan üvegből készült, ami kiszűri az UV hullámokat. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy bekapcsolod az izzót és szaglászol. Ha érzel egy ilyen szúrós szagot (pontosabban nem tudom megfogalmazni), akkor nem UV szűrős az izzó, mert ózon keletkezett az oxigénből az UV sugárzás hatására. Az IR meg gyakorlatilag hősugárzás, azt nem tudod kiszűrni.

(#3712) Athiss

Athiss
(újonc)

Esetleg kinek mi a tippe? Melyik olcsóbb kiépiteni és ugyanakkor jo is?

Van ez a Variácio
1 Kanlux Fémhalogén izzó (tisztafehér - 4000 K) G12, Foglalat G12, Fogyasztás 150 Watt, Fényerő 13500 lumen, Energiaosztály (EEC)

2 GE Tungsram Fémhalogén izzó, Foglalat Rx-7s-24, fényforás hossza 132 mm, Fogyasztás 150 Watt, Fényerő 12.000 lumen, Színhőmérséklet CoolWhite (4200K), Élettartam 6.000 óra, Energia osztály (EEC)

3 REX-MH250 csőbúrás fémhalogén izzó 250 W,E40,Működtető feszültség: 230 V4200 K 20500lm :Y Vízszintes helyzetben szerelhető csőbúrás fémhalogén izzó!

Ezeket néztem ki? ezekkel mik a tapasztalatok. Árban nemsok különbség.
De a kiépítéséhez még mik kellenének? Trafo, fojtotekercs, kondi... Ezek a felsorolt cuccok mindegyik izzó tipushoz kellenek? :R

[ Szerkesztve ]

(#3713) Grabovsky2 válasza Athiss (#3712) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Szerintem a harmadik.
3 REX-MH250 csőbúrás fémhalogén izzó 250 W,E40,Működtető feszültség: 230 V4200 K 20500lm Vízszintes helyzetben szerelhető csőbúrás fémhalogén izzó!
Legtöbb esetben ezt láttam beépítve. (lumenlab, és itt.)

Ami biztos kell:
-leválasztó trafó
-gyujtó
- a fázisjavító kondi elhagyható, de ezáltal csökkented az izzó élettartamát.

Az első kettő minden esetben kell a fém-halogén izzó hoz.

[ Szerkesztve ]

(#3714) Tomitosz

Tomitosz
(fanatikus tag)

Mindenki leszokta szedni az anti-gale vagy milyen réteget az LCD felületéről? Meg az minden kijelzőn rajta van? Mert én még nem néztem hogy az enyémen van-e ilyen és ha igen akkor le merjem-e szedni egyedül. Amikor szétszedtem a monitort akkor a neonok és az LCD között volt egy műanyag lap ami homályosan áttetsző. Gondoltam hátha ez az amit ti leszoktatok vegyszerrel szedni, csak itt külön tehették oda. Nem vagyok valami biztos az elméletemben :F

(#3715) Achilles209 válasza Tomitosz (#3714) üzenetére

Achilles209
(tag)

Nah, megnézni nem tudtam, mert elfelejtettem :W
De olyan izzóm van, mint a képen a bal oldali:

Amit tudok 250W, 25.000 lumen, 7.000 óra üzemidő helyes használat mellett.
Sajnos Ödön azt mondta nekem, hogy kb az utolsó darabokból kaptam én is, és többet nem is gyártanak, pedig a mérete, és fényereje alapján ez az egyik legjobb.
Arra már nem emlékszem, hogy milyen a színhőmérséklete, de azt biztosan tudom, hogy 4600 és 5000 között van. Ezt úgy próbálgattuk ki anno a többiekkel, hogy melyik a legjobb. A túl alacsony értéknél kékes lett a kép, a túl magasnál, sárgás pirosas. Ha találkozok valamelyik vinyómon a projekt mappámmal, akkor megnézem, és közkincsé teszem ezeket az adatokat.

[ Szerkesztve ]

A ProjektORgazda

(#3716) Athiss

Athiss
(újonc)

Nagyon köszi a tippeket, most a dobolozással kezdem, utána jöhetnek azok az izzok:))

Így már van kiindulási alapom:)

(#3717) JohnyDeMarco

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Jó reggelt! :)

Befutott a DVD lejátszó, egy pici hiba volt vele, amit 5 perc alatt orvosoltunk. A lemezt forgató motor betegeskedett, már tökéletes. Hétvégén jöhet a bontás.

Lehet hogy csinálok pár képet.

J.

(#3718) arpii válasza Achilles209 (#3715) üzenetére

arpii
(tag)

Csak pont fordítva.

Csak viszonyításképpen a 6000-res xenon-om már kicsit kékes volt, mint pl. a hegesztés fénye.

[ Szerkesztve ]

(#3719) Achilles209 válasza arpii (#3718) üzenetére

Achilles209
(tag)

Ez az a kép, amit én is ki akartam vadászni az otthoni gépről. Igazad van, fordítva írtam :B

[ Szerkesztve ]

A ProjektORgazda

(#3720) Tomitosz

Tomitosz
(fanatikus tag)

Na én is haladok lassacskán. Végre sikerült egy körre beizzítanom a fémhalogén izzómat.
Ahogy bemelegszik a zöldből halad a kék felé. Eleinte csak 250W fogyaszt, de mire bemelegszik már 422W lesz. 3.54A fogyaszt a legvégén. Örülök hogy végre legalább ezt ki tudtam próbálni. Remélem lassan a lencse rendelés is meg lesz és akkor rákapcsolhatok.
Addig is meglehet nézni hogyan izzik: [link]

(#3721) JohnyDeMarco válasza Tomitosz (#3720) üzenetére

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Állat az izzó :)

Ma befutott a Power LED-em, nem bírtam ki kipróbáltam. Na, az is elég kemény! Persze majd akkor látszik igazán, ha dobozban lesz, de most is bevilágítja a szobát.

Szóval alakul a dolog.

J.

(#3722) Grabovsky2

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Szia!
Honnan rendelted? Ebay? Menyi volt a szálítási költséged? Vám volt rajta? Menny idő alatt jött meg? Hány wattos? Mivel fogod hűteni?

Bocsesz a sok kérdésért, de én is rendelés előtt állok.

[ Szerkesztve ]

(#3723) Grabovsky2 válasza Tomitosz (#3720) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Megnéztem a kisfilmed...
Elég érdekes. Mielőtt lekapcsolod az izzót a kékes, zöldes árnyalat a kamera hibája ?
Nem vakítóan kékes fehérnek kéne lennie?

[ Szerkesztve ]

(#3724) md16

md16
(újonc)

A fémhalogént szabad álló helyzetben működtetni? Emlékeim szerint nem, bár már létezik olyan is, ez olyan fajta lenne?

(#3725) Tomitosz válasza md16 (#3724) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Hát nem tudom milyen szögben lehet használni :F Én csak találtam egy lécet a sufniban és arra rácsavaroztam egy próbának. de akkor máskor inkább elfektetem.

Grabovsky2 :
Amikor bekapcsolom akkor tényleg zölden világít. Olyan 1 perc után kezd el kékes fehéren. Valószínűleg a fényképezőgép nem tudta rendesen érzékelni a fényt, főleg hogy a frekvencia eltérés miatt vibrál és újra kellett kalibrálnia magát.
A valóságban nagyon szép fénye volt...még a csempénél is fehérebb volt. Persze ne nézz bele mert pár órára bevakulsz :) Szerencse hogy van napfogyatkozásos szemüvegem :DDD

(#3726) Sraff válasza Tomitosz (#3725) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

A függőleges tuti nem jó! Nézd meg ezt az adatlapot!

E szerint az égetési helyzet: HORIZONTAL +/- 45DEG

Azért még nézz utána más oldalon is.

(#3727) Tomitosz válasza Sraff (#3726) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Teljesen igazad van. Nem néztem át meg gondoltam végig rendesen. Köszi hogy szóltatok. :R Még szerencse hogy nem hajtottam így sokáig és nem ment tropára.

(#3728) Sraff

Sraff
(kvázi-tag)

Villamosságban jártas kollégától kérdezném: védőföldelést be kell kötni valahova?

(#3729) Grabovsky2 válasza Sraff (#3728) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

A védő földelés mint olyan a 230-as dugalyban az a két szabad szemmel is látható fém nyúlvány. Háromeres hálózati csatlakozó kábelen a sárga zöld csíkoos vezeték az.
De ha nem kötöd be akkor sem történik semmi, mivel a legtöbb háznál be sem kötik, kötötték a földelést az aljzatokba....
Elméletileg a kóboráram és az érintés védelem miatt kell.

De javítsatok ki, ha tévedek.

[ Szerkesztve ]

(#3730) md16

md16
(újonc)

A használatához nem szükségszerű, de villamos szempontból úgy elegáns és biztonságos!

[ Szerkesztve ]

(#3731) Achilles209 válasza Tomitosz (#3725) üzenetére

Achilles209
(tag)

Még annyit tennék hozzá a helyes használathoz, hogy a fémhalogén is olyan, mint egy Nikkeles akku, ki kell sütni első indításra. Vagyis legalább 1-1,5 órát célszerű járatni elsőre, hogy a fémgőz rendesen eloszoljon, és amúgy minden indításnál legalább 0,5-1 órát menjen. Így maximalizálható az élettartam. Ezt is Ödön mondta még naon naon régen.

A ProjektORgazda

(#3732) JohnyDeMarco válasza Grabovsky2 (#3722) üzenetére

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Helló,

huh, van kérdés bőven :) 50W Power-LED panel + vezérlő, ár a terméknél:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320613527298&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Egy PC-proci bordára megy, amin rajta van a gyári, halk ventillátor. Beépítéskor a borda ki fog lógni a doboz hátán, tehát vágok egy pont akkora lyukat és kidugom hátra a bordát.

Mint mondtam, nincs vám, kicsi az összeg. Egyébként máshogy is lehet, ha érdekel akkor pm.

Világít mint a nap, már kiváncsi vagyok az összerakott cuccra.

J.

(#3733) Achilles209 válasza JohnyDeMarco (#3732) üzenetére

Achilles209
(tag)

Szerintem kicsit kékes lesz a színe a képnek, de ezt leszámítva minden kritériumnak megfelel. Mikor én építettem, akkor még 1W volt a legizmosabb, ezzel már lehet kezdeni valamit.

Ha már ennyien utánajárogatnak a ledeknek: nem találkozott véletlenül valaki 3W-os vagy nagyobb luxeon infra leddel itthon? 850nm-es hullámhosszú kellene. Nekem nem sikerült ilyenre lelnem.

A ProjektORgazda

(#3734) JohnyDeMarco

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Közben találtam tripletes, vario-tripletes kínait is :DD

mail ment, ha valakit érdekel akkor erről is írok majd!

j:

(#3735) Grabovsky2 válasza JohnyDeMarco (#3734) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Én is ezt az elrendezést választottam. Nem félsz, hogy megmakkan a gyári tápjával? Valahol olvastam, hogy nem tökéletes az élesztése ezeknek a kapcsoló üzemű tápoknak. Viszonylag hamar megadják magukat és ha a kivezetés oldalon szál el, viszi magával a ledet is.

Milyen proci hűtőre esett a választásod, ha szabad kérdeznem?

Az oldal, amit belinkeltél több modult is felhoz, te melyiket rendelted?

Na, mesélj a tripletről is! :DD :DD :DD :DD

Küldtem pm-et. :K

[ Szerkesztve ]

(#3736) nacsipocok

nacsipocok
(újonc)

Üdv emberek!

Segítséget szeretnék, végigolvastam az összes hozzászólást de az objektívekről nem sokat írtatok. összeraktam egy szinte új folar3as írásvetítőből +17"os acer ből egy teszt verziót, de kicsit homályos képet küld bárhogy fókuszálom.Legjobban a fehér kurzor fekete háttérrel látszik, hogy a kurzor körül halvány fehér aura van. Ennyire rossz lenne a 1988ban gyártott egylencsés vetítő (nemtűnik karcosnak)? Vagy ezzel is kéne viszonylag éles képet adnia más hiba lehet? Valaki próbálta már fényképező objektívvel? Egy FD 4-5.6/70-210 mm-s fényképező optika alkalmas lehet?

Gratulálok a sikeres építőknek, nem egyszerű az tuti.

(#3737) JohnyDeMarco válasza Grabovsky2 (#3735) üzenetére

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Őszintén gőzöm sincs, egy jó nagy régi proci hűtő, ventivel együtt, viszont 5 voltról forgatva teljesen hangtalan. A borda elég nagy, elég lesz az alacsonyabb fordulat is bőven. Kap a 12V-os DVD lejátszó tápról egy Zener-t, és már meg is van az 5V.

Ha tönkremegy, hát így jártam. :D

A konkrét cucc:

[link]

A Tripletes téma egy kínai gyár, akik gyártanak mindenfélét, gondoltam megkérdezem hogy adnak-e pár darabot mintába olcsóért :)

J.

[ Szerkesztve ]

(#3738) Achilles209 válasza nacsipocok (#3736) üzenetére

Achilles209
(tag)

Az ezer éves 1 lencsés változattal nekem is kicsit homály volt a kép. Miután véletlenül hozzájutottam egy triplethez, sokkal jobbra fordult a helyzet. :D

A ProjektORgazda

(#3739) Sraff válasza JohnyDeMarco (#3737) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

"Kap a 12V-os DVD lejátszó tápról egy Zener-t, és már meg is van az 5V."

Ezt kifejtenéd részletesebben is? :)

Hasonló dolgot kellene csinálnom nekem is, csak én egy PC táp 5V-os kimenetéből akarok 1,5V-ot.

(#3740) JohnyDeMarco válasza Sraff (#3739) üzenetére

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

A 12V-os tápra sorban egy ellenállás, párhuzamosan egy 6,2-es Zener. Marad 5.8V, ami tökéletes a lassú járatáshoz. Tápegységgel megnéztem, kb. 5mA-t fogyaszt ilyen körülmények között a ventillátor, tehát R=U/I, R=6V/5mA, R=1,2KOhm. A Zener meg ilyen körülmények között nem kell hogy túl nagy teljesítményű legyen, 1W több mit elég.

Zener:
[link]

12V - 6V:
[link]

Ha valamit elcsesztem szólj mielőtt megépítem :)

J.

szerk.: persze egy 7805-ös IC-vel pikk-pakk megoldható, de az asszem 5V-ot vág, ami neked sok. Érdemes kicsit túrni utánna, de fontos a kívánt áramot fejben tartani, mert tudod, hogy minden füsttel működik. Ha a füst kijön, nem megy tovább. :D (bocs, régi poén...)

[ Szerkesztve ]

(#3741) JohnyDeMarco

JohnyDeMarco
(lelkes újonc)

Éppen a fresnel-en agyalok, ezért belekérdezem a nagyvilágba:

aki már megépítette és működteti a projektorát, számolt-e a kalkulátorral, ott milyen eredményeket kapott, és a látottak mit mondatnak vele?

pl.:

- szélek közötti fény-eltérés 65%
- kijövő lumen 4%
- de egyébként kontasztos, mindenütt jól látható, világos X méterre

és ilyenek. Számolok én naphosszat, de mivel nem tudom hogy 3-5% mit mutat falon, 65-75% eltérés milyen, nem tudom mi legyen. :W

(#3742) Grabovsky2 válasza JohnyDeMarco (#3741) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Én a helyedben LM317 t vel építenék neki egy szabályozható tápot a ventilátornak.
Így belőheted azt a feszültséget ami még nem teszi hangossá a hűtést, de jó hatásfokkal teker.

(#3743) Grabovsky2 válasza JohnyDeMarco (#3741) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Az egész kijön max 500 pénzből. Viszont, ha gond merűlne fel a hűtésnél lenne tartalék a jobb légkavarásért. Gondolom kapcsolással nem lesz gond. De ha kell hát itt van:[link]

(#3744) nacsipocok válasza Achilles209 (#3738) üzenetére

nacsipocok
(újonc)

köszönöm a választ, ez bíztató

[ Szerkesztve ]

(#3745) Athiss

Athiss
(újonc)

Nektek körülbelül a fémhalogén izzo milyen távolságra van a Fresneltől? Kb jo ez a távolság ami az írásvetítőbe van gyárilag 250W attos izzoval?

(#3746) Athiss

Athiss
(újonc)

Írásvetítőm belseje szinte uj...

(#3747) Grabovsky2

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Sziasztok!
Na. haladtam a gépecskémmel. Elég sokat matekoltam, hogy milyen anyagból legyen, mivel a cél a könnyű szerkezet és hordozhatóság volt.
Így esett a választásom az alumínium mellett.

Szerkezet anyaga 15X15x2 i-profil.
A beállítást igénylő részek csavarozva, a fix tartó elemek szegecselve vannak.
A gépház borítását is alumíniummal tervezem.
Méretek:
magasság: 160mm
szélesség: 220mm
hossza: 600mm

A méretek miértje: mivel az lcd egy kis tv-ből származik így arra gondoltam, hogy bele integrálok egy 50W 2.1 es erősítőt, melyet későbbiekben építek meg, hogy ne legyen panasz a mozizás, tv nézése közben. Így ezekkel a méretekkel nem lesz gond az erősítő ic-inek a hűtésével sem.

A fényforrás egy 50W-os power led lesz. A led tápját és az erősítőt pedig házilag készítem el a helykihasználás miatt.
Jelenleg a szerkezet váza és az optika tartója, valamint a fresnel "szendvics készült el.
Képek: [link]

(#3748) Sraff

Sraff
(kvázi-tag)

És lőn világosság.

Kép 01

Kép 02

Kép 03

Öröm és bódottá. :DD

Valamiért nem tudok ide képet beszúrni. Mi a titok? :)

[ Szerkesztve ]

(#3749) Grabovsky2 válasza Sraff (#3748) üzenetére

Grabovsky2
(kvázi-tag)

Szeva!
Gratulálok!
Kérdés: Miböl alakítottad ki a hideg tükröt az izzó mögé?
-Ha netán motor vagy autó foncsorozott fémtükre akkor vigyázz, mert le fog égni a foncsor.
remélem nem hervasztottalak le......

(#3750) Sraff válasza Grabovsky2 (#3749) üzenetére

Sraff
(kvázi-tag)

Autó.

Tapasztalat, hogy leég? Kb. mennyi idő után? Esetleg javaslat, hogy mivel pótoljam?

Hirdetés

Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.