2013. május 23., csütörtök

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  Flash SSD - Archívum I. (téma lezárva)

(#13601) cszn válasza Medical (#13600) üzenetére

cszn
(őstag)

Hagyd a fenébe, úgyse melegszik annyira, hogy baj legyen. :N

[ Szerkesztve ]

(#13602) DV

DV
(senior tag)

OCZ Vertex Pro3, SF-2000 demo, link.
Igeretes...

[ Szerkesztve ]

HTC One S(4), Stock ROM, S-off

(#13603) GSzarkaTAT válasza DV (#13602) üzenetére

GSzarkaTAT
(kvázi-tag)

Hova az istenbe kell ilyen sebesség???

(#13604) Winne válasza cszn (#13594) üzenetére

Winne
(PH! nagyúr)

Kingston igen. Kicsit nagy különbségeket láttam az értékek között, az, hogy írásban ennyire gyenge az az ssd miatt van, vagy lehet valami beállítás, setleg a géppel vmi shit?

Eladó cuccaim: http://href.hu/x/ff07 Folyamatosan Frissítve! ; )

(#13605) cszn válasza DV (#13602) üzenetére

cszn
(őstag)

Betyáros. Igaz ez a Pro, de hát azé' na. :) A tömörítetlen 4k nagyon impresszív.

(#13603) GSzarkaTAT Nekünk biztos nem. :)

(#13604) Winne Nekem úgy rémlik, hogy ez stimmt. Vagy melyiket érzed lassúnak?

[ Szerkesztve ]

(#13606) wutuka válasza GSzarkaTAT (#13595) üzenetére

wutuka
(fanatikus tag)

Igen írásban,és olvasásban is egy kicsit jobb,mint a hivatalos paraméterekben meg van adva.
Vagy csak a CrystaldiskMark pontatlan. :)
előnye még az Intelnek,hogy kompatibilitási gondjai nincsenek,nem is hallottam,hogy akiknek X-25V-van,vagy bármely Intel SSD lenne valami problémája bármivel is. :))

Lionel Messi : The Best !

(#13607) DV válasza GSzarkaTAT (#13603) üzenetére

DV
(senior tag)

Nem otthoni felhasznalasra szanjak ezt a szeriat, hanem vallalatoknak szerverekbe.

(#13608) janos1988

janos1988
(őstag)

Inkabb maskeppen kerdezek, mert kozbe megtalaltam.

Kingston 2.5" SATA 64GB SSD V-Series V100 Desktop Kit SV100S2D/64G tamogatja a trimet? Belsore kb. ugyan olyan mint az snv425? Miben ujabb?

[ Szerkesztve ]

http://alfahir.hu/tovabb_dagad_a_fidesz_offshore_botrany

(#13609) _BM_ válasza Winne (#13604) üzenetére

_BM_
(senior tag)

Nekem is Kingston van, ugyanolyan szar a mérés. Viszont hasít, és ez a lényeg.

(#13610) Winne válasza _BM_ (#13609) üzenetére

Winne
(PH! nagyúr)

Na igen, a sebességgel érzésre nem volt eddig baj, semmi panaszom se lehet, mert hát nem is adattár, így nem is másolgatok rá nagyon, ezért nem jön elő a lassabb írási sebessége.

(#13611) Bélaaaa válasza Medical (#13600) üzenetére

Bélaaaa
(senior tag)
LOGOUT blog

Semmit, a hőfok egyenlőre szar, minden Smart figyelő prg-ben.

Ezért kell a HD Sentinelben visszavenni -30 -35 fokot, és a jót fogja mutatni!

Szakmai kérdésekkel, kérlek, NE privátban keress, használd a fórumot, ott segítek, ha tudok! Ha ilyen témájú PM-re nem kapsz választ, az nem véletlen van!

(#13612) Ist válasza cszn (#13594) üzenetére

Ist
(kvázi-tag)

Ugy nez ki lehet BIOS hack-el engedelyezni a SATA II modot a T61-es laptopban!

Este kiprobalom es beszamolok az eredmenyrol...

Hitted Te is! :)

(#13613) _BM_ válasza Winne (#13610) üzenetére

_BM_
(senior tag)

Itt van vígasztalásul egy noti hdd mérés:

(#13614) Bélaaaa válasza _BM_ (#13613) üzenetére

Bélaaaa
(senior tag)
LOGOUT blog

Ez igen! :Y

Szakmai kérdésekkel, kérlek, NE privátban keress, használd a fórumot, ott segítek, ha tudok! Ha ilyen témájú PM-re nem kapsz választ, az nem véletlen van!

(#13615) cszn válasza Ist (#13612) üzenetére

cszn
(őstag)

Az zsír! Sok sikert. :)

(#13616) Winne válasza _BM_ (#13613) üzenetére

Winne
(PH! nagyúr)

:DD :DD

Itt valami programhiba volt remélem... :D

(#13617) DV válasza Ist (#13612) üzenetére

DV
(senior tag)

Nekem is kellene egy hasonlo BIOS hack a Dell studio 1535-os latopomhoz. Gyarilag csak SataI van.

[ Szerkesztve ]

(#13618) cszn válasza Winne (#13616) üzenetére

cszn
(őstag)

Nézd meg valamelyik vinyóddal, hasonló lesz. Nincs ott hiba. :N

(#13617) DV Mondjuk én azért ezen is meglepődtem hogy lehet. Mármint hardveresen sata2 és csak biosban van letiltva... De persze a gyártóktól is minden kitelik. Próbáld kideríteni hátha nálad tud sata2-t. :)

(#13619) Medical A 0 fill és az F fill egyöntetűen egy értékkel dolgozik, tehát a lehető legjobban tömöríthető adatsorral (a sandforce vezérlős ssd-k gyorsabban dolgoznak a jól tömöríthető adatokkal). A default pedig random adattal, ami persze sokkal közelebb áll a vinyón valóságban tárolt adatokhoz. A 0 fill és F fill-nek igazából túl sok értelme nincs.

[ Szerkesztve ]

(#13619) Medical

Medical
(kvázi-tag)

Legyetek szívesek magyarázzátok el egy laikusnak, hogy a CrystalDisk Mark funkciói közül mi mit jelent .
Random
1. All 0x00
2. All 0xFF
3. Default beállítások.
az ADATA S599 128GB SSD-m alábbiakat mutatja.
Kérdésem megfelelő vagy nem a teszt arányok? Köszönöm a válaszokat.

Notebook PC: ASUS K52F SX244D, Intel Graphics Media Accelerator HD, CPU: i5-450M, SSD ADATA s599 128GB +500GB külső vinyó, Memory 8GB, Mobil: Nokia X6

(#13620) _BM_ válasza cszn (#13618) üzenetére

_BM_
(senior tag)

Nincs valakinek egy raptorja? Kiváncsi lennék a crystaljára :))

[ Szerkesztve ]

(#13621) DV válasza _BM_ (#13620) üzenetére

DV
(senior tag)

Volt egy 150GB-os Raptorom, de Isten nyugosztalja, elfustolt.

cszn

ICH8-M chipsetem van ami elmeletileg tamogatja a SataII-t.

[ Szerkesztve ]

(#13622) DV

DV
(senior tag)

Nagy Koszonet Foglalt név-nek, hogy modositotta a forum legelso hozzaszolasat es belinkelte fLeSs 2 legutobbi SSD cikket.
- Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- A Nagy SSD-teszt....

Kotelezo olvasmany minden uj kolleganak, link (a lap aljan).

[ Szerkesztve ]

(#13623) Tappancs2001

Tappancs2001
(fanatikus tag)

Sziasztok! A jelenlegi gépemen egy 320 GB Samsung vinyóra van feltelepítve egy Win7 Pro 64 bit op. rendszer. Ha csak az op. rendszert és a rajta lévő programokat (program files 5,81 GB, program (x86) files: 4,87 GB), akkor elég lenne ssd-ből egy 40 GB-os intel? Üdv

(#13624) DV válasza Tappancs2001 (#13623) üzenetére

DV
(senior tag)

+ win konyvtar kb.15GB, szoval 30GB alatt megallsz.
Igy eleg a 40GB-os SSD.

(#13625) fagy53 válasza Medical (#13619) üzenetére

fagy53
(PH! nagyúr)

1. "0"-val ír
2. "1"-gyel ír
3. random és ez a default.
A Sandforce vezérlős SSD az 1. esetnél hozza a formáját, a 2. esetben pofára esik, a harmadik eset vegyes. :D

(#13626) fazr

fazr
(senior tag)

Valamit nem nagyon értek.

Ha SSD-ről torrentezek az miért árt jobban mintha HHD-ről torrentezek és SSD-re másolom a letöltött dolgokat? Tudtommal csak a sok írás "károsítja" az SSD-t, de torrentnél is ugyan úgy egyszer kerül írásra az adat, mintha bármilyen forrásból rámásolok valamit. A seedelés pedig csak olvasás, azzal nem használódik el az SSD.

Javítsatok ki ha tévedek :DDD

Dropbox regisztráció ( 2GB tárhely ): http://db.tt/Fcg29u0k +500 MB neked is, nekem is :)

(#13627) CrAck69

CrAck69
(fanatikus tag)

Hali!

Most olvastam el a tesztet és egy olyan kérdésem lenne, hogy:
Intel X25-M ugye 10 csatornán komunikál asszem a Intel X25-V aza fele tehát csak 5 csatorna... Nos a kérdés az, hogy ha az Intel X25-M ből teszek rendszernek RAID0-ba 2db-ot akkor az a 20 csatorna érezhető vagy csak a szekvenciális sebességet fogom érezni? Vagy ez konkrétan hogy van? Valaki eltudná mondani?
Megéri-e a 25-M ből RAID0-s rendszert csinálni vagy elég a sima 1db os rendszer is mert az is marha gyors lesz.... :F :R
Köszi szépen előre is.

Üdv István.

╔══════════════════════════════════════════════════╗ ║ *** Corsair + Intel + AMD(ATI) POWA *** ║ ╚══════════════════════════════════════════════════╝

(#13628) CrAck69 válasza fazr (#13626) üzenetére

CrAck69
(fanatikus tag)

Szerintem mikor íródik akkor sok kis csomag van és azt rakosgatja össze... tehát többször ír szvsz :) nemtom

╔══════════════════════════════════════════════════╗ ║ *** Corsair + Intel + AMD(ATI) POWA *** ║ ╚══════════════════════════════════════════════════╝

(#13629) zoty314 válasza fagy53 (#13625) üzenetére

zoty314
(fanatikus tag)

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a 3. esetben esik pofára, ami logikus is, mivel a csupa 0-át és a csupa 1-et is könnyű tömöríteni, de a random értékeket nehezebb.

Hisz valójában a 270-285 MB/s nem annyi, csak az arányosítás miatt ennyinek tűnik.

Ha pl. van egy 1GB-os fájl, amit 100MB-ra tud tömöríteni a SandForce vezérlő, akkor csak 100MB-ot kell ráírnia az SSD-re, ami kb. egytized idő alatt kivitelezhető. Tehát ha a tömörítésre szánt időt nem vesszük figyelembe, akkor olyan, mintha 1GB-ot írt volna rá az SSD-re 10-szeres sebességgel. Mivel a tömörítés is elég időigényes feladat tud lenni, ezért természetesn nem 10-szeres a sebességnövekedés.

Egyéb megjegyzés:

Szvsz elhanyagolható, hogy 100, 200 vagy 285 MB/s sebességgel ír vagy olvas az SSD, mivel egy sima vinyó se képes sokkal többre, mint 120 MB/s. Az SSD-k nagy előnye a hihetetlenül alacsony elérési idő, alacsony hőmérséklet, ráadásul sokkal kevésbé sérülékeny.

A SandForce valós idejű tömörítésének van még egy hatalmas előnye, a sokkal agresszívebb wear-leveling. Mivel tömörített vagyis kevesebb adattal tölti fel az SSD-t, ezért lassabban is használódik el és arra sem kell annyira figyelni, hogy ne töltsük meg az egészet.

(#13630) fazr válasza CrAck69 (#13628) üzenetére

fazr
(senior tag)

Nem tudom, nappal még tiszta volt nekem is, hogy SSD-n mellőzni kell torrentet.

Előbb valahogy a fent leírt dolog fogalmazódott meg bennem, de abban van valami amit leírtál :D

azért kíváncsi vagyok még 1-2 ember indokára/véleményére.

Dropbox regisztráció ( 2GB tárhely ): http://db.tt/Fcg29u0k +500 MB neked is, nekem is :)

(#13631) fazr

fazr
(senior tag)

ha a browser.cache.disk.enable -t 0-ra állítom és a browser.cache.memory.enable pedig 1 marad az elég az ssd kíméléséhez, vagy mindenképpen ramdisket kell használni?

(#13632) alvaro válasza fazr (#13631) üzenetére

alvaro
(fanatikus tag)

Én torrentelek az SSD-re (SandForce), van rajta swap, és a webcache is kiíródik (naná, 2M/256-os nettel, jóhogy) - november óta használom, 4-szer lett rá rendszer írva (kísérleteztem 32 bites és 64 bites win7-tel is, meg töltöttem vissza backupból) és így szilveszterkor lépett 192GB-ra az írásszámláló, a health 100%. Használni vettem, nem babusgatni.
Ellenben nincsen rajta indexelés se hibernálás, mert ezeket sose használnám. Defrag sincs természetesen, mert fölösleges.

[ Szerkesztve ]

(#13633) GSzarkaTAT válasza fazr (#13626) üzenetére

GSzarkaTAT
(kvázi-tag)

Ha SSD-ről torrentezek az miért árt jobban mintha HHD-ről torrentezek és SSD-re másolom a letöltött dolgokat?

Figyelj, szerintem nem érted a lényeget. Torrentnél a program a C: meghajtón van, ami az SSD. De a letöltést a HDD-re irányítsd át a Beállítások menüpontban! És nyilván ott is kell tárolni. (Ha torrent fájlok állományok tárolására vettél SSD-t, akkor biztos sok pénzed van, mert arra őszintén szólva nem gazdaságos a dolog). Seedelni is simán HDD-n seedeld.
Én SOHA nem mozgatnám át SSD-re a több gigás állományokat, minek???

(#13634) Kapti

Kapti
(tag)

OCZ Vertex-em van. Elméletileg tömörítetten tárolja az adatokat. De például teszteltem egy nagy (1Mb-os) txt fájlt, ami elvileg jól tömöríthető, de a txt file SSD-n és a merevlemezen is ugyanakkora helyet foglalt el. Kár :O, csinálhatták volna úgy is, hogy kevesebb helyet foglal el SSD-n, így több mindent lehetne írni rá.

Phenom II X3 720BE @955X4 - Life is good.

(#13635) Sea Edge válasza Kapti (#13634) üzenetére

Sea Edge
(tag)

Tomoritetten tarolja, de ez kifele nem latszik. Amennyi a kapacitasa annyi tomoritetlen adatot lehet rairni. Kozben ez lehet hogy csak 2/3-ad annyit foglal valojaban. Ez az extra terulet megmarad a wear levelingnek hasznalatra.

(#13636) Kapti válasza Sea Edge (#13635) üzenetére

Kapti
(tag)

Így már nem is rossz, ki lehet használni az egész tároló kapacitást. Jók ezek a Sandforce-ok. :)

(#13637) zoty314 válasza Kapti (#13634) üzenetére

zoty314
(fanatikus tag)

Ezt mégis hogy gondoltad? :D Ráírsz egy 1GB-os fájlt és csak 100MB-os a mérete az SSD-n, mert tömörítette?

Képzeld el a szituációt:
Megnézed, hogy van az SSD-den egy 20GB-os fájl. Át akarod másolni a szép nagy vinyódra, amin van 100GB hely, erre a másolás negyedénél azt írja, hogy a vinyó megtelt. :D Gondolkodsz és bosszankodsz, hogy miért lehet és rájössz, hogy valójában 400GB-os fájl. :DDD

Egyébként 2 okból találták ki a valós idejű belső tömörítést:
1. Sebesség növelése
2. Wear-leveling hatékonysága, vagyis a cellák lassúbb elhasználódása, ahogy Sea Edge kolléga is írta

[ Szerkesztve ]

(#13638) Kapti válasza zoty314 (#13637) üzenetére

Kapti
(tag)

Lehetne egy advanced user kapcsoló valahol :K (az teljesen mindegy hol, pl. AMD magfeloldás). Így aki tisztában van vele, hogy az SSD-n adatai tömörítetten vannak tárolva, ezért cserébe a drága SSD tárhelyet hatékonyabban ki tudja használni. Például sokan örülnének, ha Windows 7 nem 15GB-ot foglalna el az 30GB-os SSD-n, hanem mondjuk csak 8-at. ;)

[ Szerkesztve ]

(#13639) cszn válasza fazr (#13631) üzenetére

cszn
(őstag)

Böngészőnél max annyi írást tudsz spórolni, hogy a cache-t nem engeded az SSD-re írkálni. Tehát ha a lemez cache ki van kapcsolva akkor már jó. Hogy a memóriába milyen módon rakod az már teljesen mindegy.

(#13638) Kapti Hát az szép lenne, de megvalósítani kicsit nehezebb lenne.

[ Szerkesztve ]

(#13640) Sea Edge válasza Kapti (#13638) üzenetére

Sea Edge
(tag)

Ez biztosan megoldhatatlan.
Pl vegyel egy 10GB-os fajlt. Honnan tudod meg, hogy mennyire tomoritheto? Onnan, hogy elkezded tomoriteni. Na ez pedig nem kis idobe fog kerulni, raadasul 2x kell majd elvegezni a muveletet is, mert az SSD-n nincsen ekkora cache, hogy elferjen benne.
Valoszinuleg az OS is fejreallna, ha az 5GB-os helyre egy 10GB-os, de jol tomoritheto fajlt probalnal masolni.

(#13641) CrAck69

CrAck69
(fanatikus tag)

Nagyon elmélyedtünk a témában de nekem még mindig van egy kérdésem ami nincs megválszolva ?! :) sry de érdekelne mert vennék SSD-t és ha van értelme akkor 2-t ;] :R
köszi.

(#13642) Márton

Márton
(PH! addikt)

stacker :DDD

Hasznos mint ramdrive-ra a defrag!

(#13643) cszn válasza CrAck69 (#13641) üzenetére

cszn
(őstag)

A nagy ssd tesztben van raid-es rész is. Egyébként főleg a szekvenciális műveleteknél érezheted meg (használattól függően), a rendszered nem lesz gyorsabb tőle. Tesztekben persze minden érték javul, de nem olyan arányban mintha 10 helyett 20 csatornán működne.

[ Szerkesztve ]

(#13644) Sea Edge válasza CrAck69 (#13641) üzenetére

Sea Edge
(tag)

Mire akarod hasznalni?
RAID-ben egyertelmu, hogy gyorsabb lesz, viszont igy ugrik a TRIM.
Otthoni felhasznalasra felesleges SSD-bol RAID-et epiteni.

(#13645) CrAck69 válasza cszn (#13643) üzenetére

CrAck69
(fanatikus tag)

Igazából csak erre voltam kíváncsi :) köszi... igen láttam hogy van RAID teszt is benne de pont a Intel X25-V ami 5 csatornás tehát olyan mint egy Intel X25-M ezért szerettem volna megkérdezni hogy az a 20 csatorna érezhető-e a növekedésben vagy csak a szekv. nál jönne ki meg a tesztekben...? De mivel a két SSD összedolgozik azaz fele adat itt fele ott lenne kevesebb adat jut egy adott SSDre és így az adott 10 slot ra ez a dilemmám igazából :D :R van ennek valami értelme? igazából elég az 1 db is? :O nemtudom
de HDD után tuti elég az 1db Intel is csak mégis furdal a kíváncsiság :DD
Köszi.

(#13646) CrAck69 válasza Sea Edge (#13644) üzenetére

CrAck69
(fanatikus tag)

Igazad lehet :D de ha már veszek SSD-t azért veszem hogy gyors legyen... ott van pl: az ocz revodrive az is RAID :D Igen sima itthoni felhasználásra szeretném semmi extra,
de mondjuk ez befektetés is lehetne mert ha most veszek 2db ot akkor az később is jó és gyors is lesz nem? :F

(#13647) Winne válasza cszn (#13618) üzenetére

Winne
(PH! nagyúr)

Hát lehetne kraftosabb is, bár 5400-as tároló csak. :)

(#13648) cszn válasza CrAck69 (#13646) üzenetére

cszn
(őstag)

De egy is jó gyors lesz, főleg HDD után. Befektetésnek meg semmilyen elektronikai eszköz nem jó. ;] Otthoni felhasználásra felesleges a RAID. ;)

(#13647) Winne Azé mondom. Ez után mindjárt jobb nézegetni az SSD értékeit. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#13649) Kapti válasza CrAck69 (#13646) üzenetére

Kapti
(tag)

Vagy várd meg a legújabb SSD-ket (néhány hét), amelyek már 480Mb/sec-kel tudnak írni olvasni, írni és nem kell RAID.

(#13650) CrAck69 válasza cszn (#13648) üzenetére

CrAck69
(fanatikus tag)

:D köszi, volt már SSD-m egy mezei 60GB-os ocz vertex.
Nagyon tetszett jó volt, tehát már tudom mire számítsak. De mi szól a RAID ellen? csak az hogy drága? :D mert ugye azt mondod fölösleges :F

Hirdetés

Útvonal

Fórumok  »  HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók  »  Flash SSD - Archívum I. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2013 PROHARDVER Informatikai Kft.