Hirdetés

D-Link DIR-825 - IT café Hozzászólások

navigáció

fórum
listázás
üzenetek  >|

(#1) floppy131

Új Válasz Privát 2009-11-02 12:23:23

floppy131
(lelkes újonc)

Kinek van tapasztalata ezzel a routerral kapcsolatban . :R

[ Szerkesztve ]

mágnesezett müanyagból minden lehet.....(floppy13@vipmail.hu)

(#2) forrest85 válasza floppy131 (#1) üzenetére

Új Válasz Privát 2009-11-02 12:52:09

forrest85
(fanatikus tag)

Valahol láttam, volt valakinek. Megvolt vele elégedve.

A futás csak azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez! :P

(#3) floppy131 válasza forrest85 (#2) üzenetére

Új Válasz Privát 2009-11-02 13:02:32

floppy131
(lelkes újonc)

Kösz , most már sokkal többet tudunk :O .....igazán építő a hozzá szólásod... :C-de ez is hozzá szólás végül is :W

[ Szerkesztve ]

(#4) forrest85 válasza floppy131 (#3) üzenetére

Új Válasz Privát 2009-11-02 13:08:07

forrest85
(fanatikus tag)

Már nem emlékszem hol olvastam. :(( vagy hwsw vagy itt. :( ezer bocs

A futás csak azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez! :P

(#5) floppy131 válasza forrest85 (#4) üzenetére

Új Válasz Privát 2009-11-02 16:18:40

floppy131
(lelkes újonc)

Semmi gond...... :R

(#6) NoX1

Új Válasz Privát 2010-02-19 11:14:33

NoX1
(fanatikus tag)

DIR-825 vs. DIR-655

Miért drágább a DIR-655? :F

Itt jobbnak jelöli a DIR-825-öst.

[ Szerkesztve ]

''Love the life that you livin', ..., get another slice of the rhythm.''

(#7) redstar

Új Válasz Privát 2010-05-18 12:48:51

redstar
(újonc)

Sziasztok!

Van egy ilyen DIR-825-ös routerem 60Mbit-es UPC-s net mellé, ami mostanában elkezdett vacakolni.
Az ftp letöltés megy rendesen 60Mbit-et el lehet érni illetve a normál böngészés is még épp használható mellette.
A torrent az kb. 30-35Mbittel megy, de ilyenkor egy sima ping esetén a csomagok fele már elveszik, így a böngészés mellette nagyon akadozik.
Viszont a http-s letöltéseknél 6Mbit-et tudok csak elérni. A netes sebességmérő oldalak is max 6Mbitet mutatnak.

Már volt firmware frissítés, reset, factory default és a routert is kicserélték már de csak nem javul a helyzet.
Router nélkül, illetve más routerrel nincs ez a gond.

Valami ötlet esetleg?

(#8) vargalex válasza redstar (#7) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-14 14:35:38

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

Ha B1, vagy B2 hw revíziójú, akkor tegyél rá egy OpenWrt-t.

Alex

(#9) micsu válasza vargalex (#8) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-21 16:55:16

micsu
(lelkes újonc)

Szia Alex,

Úgy látom, otthonosan mozogsz a DIR-825-re való 3rd party firmware témákban.
Épp tervezgetem egy ilyen router beszerzését.
A jelenlegi routeren (Linksys WRT54GL) ddwrt-t használok.
Tudnál segíteni az alábbiakban?
1) A DIR-825-ön milyen firmware-kat próbáltál eddig az OpenWrt-n kívül?
2) 3rd party firmware után vissza lehet tenni a gyárti?
3) Ha gond lesz, és visszateszem a gyári FW-t, akkor nem tagadják meg a garanciát, ugye?

Köszi,
Micsu

[ Szerkesztve ]

(#10) micsu válasza redstar (#7) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-22 11:45:36

micsu
(lelkes újonc)

Ha nem szeretnél nem-gyári FW-t rátenni:
itt Modi azt írja, hogy neki a gyári FW frissítés is megoldotta a problémáját.

(#11) vargalex válasza micsu (#9) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-22 11:47:46

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

1. Én csak az OpenWrt-t próbáltam (még a gyárit sem :) ). De megy DD-Wrt-vel is
2. Igen
3. Szerintem nem, mert ha jól gondolom nem látszik majd sehol.

Alex

(#12) micsu válasza vargalex (#11) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-24 10:09:32

micsu
(lelkes újonc)

Megérkezett a router: hw ver B2, fw ver 201EU, de ezt már frissítettem a gyári 202EU-ra.
Végigolvastam mindenféle leírásokat a 3rd party firmware-kről: ddwrt vs tomato vs openwrt, és végül az openwrt mellett döntöttem.

Eddig ezeket a how-to-install OpenWrt leírásokat találtam:
- OpenWrt hivatalos leírása és egy topic hozzá
- Felix blogja
- OpenWrt telepítése: Linksys WRT160NL
- OpenWrt telepítése: TP-Link TL-WR1043ND

Az még nem tiszta, hogy mi a különbség az xwrt / luci / webif2 / lua közt, vagy hogy egyáltalán hogyan lesz majd webes GUI config felület, de majd utánanézek még.
Majd írok, hogy sikerült.

(#13) micsu válasza micsu (#12) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-24 14:17:48

micsu
(lelkes újonc)

Ha lassan is, de legalább haladok.
Ez a topic kezd olyan lenni, mintha blogot írnék :)
Lehet, hogy létre kéne hozni egy OpenWrt topciot?
Ugyanis ezek a szoftveres dolgoknak szerintem semmi köze ahhoz, hogy melyik routerre telepítem fel. Vagy de?

Kérdéseim az OpenWrt előtt:
Backfire vs Kamikaze?
xwrt vs webif vs luci?
squashfs-factory vs squashfs-sysupgrade?

Ezek voltak a következő kérdéseim, a válaszok pedig itt olvashatók.

(#14) micsu válasza micsu (#13) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-24 14:31:39

micsu
(lelkes újonc)

jffs2 vagy squashfs?
esetleg extroot?

melyik verziót érdemes? trunk vagy nem trunk?
válasz

[ Szerkesztve ]

(#15) vargalex válasza micsu (#14) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-06-24 16:41:14

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

Szóval, ha BackFire-t raksz fel, akkor abban van LuCi. Ha X-Wrt-t, akkor abban van WebIf. A Kamikaze webes felület nélküli OpenWrt.
Szóval a LuCi és a WebIf csak egy-egy webes felület.
A telepítés mikéntjének, illetve a letöltendő firmware-nak van köze ahhoz, hogy milyen routerre teszed. Ha már felment, onnantól kezdve tényleg mindegy, hogy milyen hardware.

A különböző letölthető file-ok:

squashfs-factory - gyári firmware-ra való OpenWrt
squashfs-sysupgrade - OpenWrt firmware frissítése

jffs/sqashfs:

A jffs a teljes flash tartalmat írásra/olvasásra mountolja, így ezzel könnyebben megoldható az extroot.
A squashfs a flash azon részét, ami a feltett firmware-t tartalmazza, csak olvasásra mountolja, a maradék részt jffs2-ként ezzel overlay-olja (azaz a felhasználónak közös filerendszernek látszik). Azonban itt az extroot csak akkor tehető fel, ha az eredeti firmware része volt az összes szükséges csomag (usb csomagok, filerendszer csomagok, block-mount, block-extroot).

Nekem jelenleg a BackFire van fent, abból is saját fordítású, amibe az extroot-hoz szükséges csomagokat beletettem.
Az extroot azért jó, mert egy külső meghajtót mountolhatsz a /-be, így nem okoz gondot (bár máshogy is megoldható, csak kényelmetlenebb) a flash kis mérete.

Alex

(#16) micsu válasza vargalex (#15) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-07-29 18:01:30

micsu
(lelkes újonc)

Telepítés előtti helyzetjelentés.

BackFire lesz, mert az újabb, mint a KAmikaze.
Ezzel a webes felület kérdése is eldőlt: a BackFire-ben a LuCi van benne, tehát ezt fogom használni.

Kiderült már időközben, hogy a trunk könyvtárba mit tesznek fel? Kamikaze vagy Backfire?

A factory vs sysupgrade kérdése már tiszta, csakhogy a Backfire mappában ezek közül egyik sincs, de van viszont backup-loader illetve utótag nélküli verzió. Melyik micsoda?

A jffs2 vs squashfs témában még művelődök. Igazából azt nem tudom, hogy milyen esetben lehet fontos, hogy a kettő közül melyiket akarom használni, milyen esetekben fordulhat elő, hogy gondot okoz a flash kis mérete?

Konkrét követelmény: a routeren torrentet szeretnék majd futtatni, de a filmek tárolását nem az USB-re kötött HDD, hanem egy NAS végezné. Az USB-re egy pendrive-ot szeretnék dugni, aminek a tartalmát távolról is el szeretném érni secure connection-on keresztül (pl vpn, sftp, https, stb)

(#17) vargalex válasza micsu (#16) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-07-30 08:52:44

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

Nem mondanám, hogy a BackFire újabb, mint a Kamikaze. A Kamikaze-ből a trunk-ban lévő mindig a legfrissebb, míg a BackFire-ből a 10.03-as verzió kiadása óta nem raktak fel újabbat. A forrásban természetesen az is frissül, a logok alapján a trunk-ba commitált változásokat ide is átvezetik.

A backup-loader-t fel lehet tenni a leírásnak megfelelően a DIR-825 webes felületéről, a sima verzió elvileg OpenWrt frissítésre való.

A jffs2-squashfs választással kapcsolatban annyit tudok javasolni, hogy ha egy külső partíciót szeretnél valamikor a /-be (root-ba) mountolni a flash maradék része helyett, akkor a jffs2 verziót tedd fel. Ugyanis ez squashfs-el csak akkor oldható meg, ha saját firmware-t build-elsz, és belefordítod az ehhez szükséges csomagokat is.

A követelményeidnek elegendő lehet a Flash mérete is (transmission, samba, ftp elfér), illetve elvileg tudod mountolni a NAS meghajtóját is, a megoldás módja attól függ, hogy az milyen megosztást kínál.

Alex

(#18) micsu válasza vargalex (#17) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-08-01 00:51:41

micsu
(lelkes újonc)

Sikerült művelődnöm kicsit, holnap lesz az install napja :)

Azt hiszem, extroot-ra nem lesz szükségem, tehát elég lesz a SquashFs verzió is.
A kevés helyet ezzel a filerendszerrel is meg lehet oldani, ha az egyéb csomagokat az usb-n levő pendrive-ra telepítem.

Mivel a trunk könyvtárban levő a legfrisebb, ezért az fog felmenni. Aztán majd teszek rá utólag valamilyen webes felületet.

A Kamikaze vs Backfire dolgot, hogy melyik fogalom alatt pontosan mit kell érteni, még mindig nem értem, de most már feladom, nem is érdekel :(

(#19) vargalex válasza micsu (#18) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-08-02 10:13:14

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

Persze, extroot nélkül is lehet USB-s eszközre telepíteni a destination megadásával. Csak az extroot kényelmesebb, mert nem kell a symlinkekkel bajlódni. Illetve extroot esetén, ha kihúzod a drive-ot, és úgy indítod a routert, akkor minden esetben van egy szűz OpenWrt-d. Mígy egyébként az új csomagok az USB-re kerülnek, a többi változtatás pedig a flash-ba. Persze akkor is van failsafe.

A backfire vs. kamikaze történetet én sem értem teljesen. :)

Alex

(#20) micsu válasza vargalex (#19) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-08-02 18:34:11

micsu
(lelkes újonc)

Hali,

Eddig 2 step-by-step manual-t találtam a destination-os & symlink-es USB használatra:
Linksys WRT160NL
openwrt oldwiki
tothszabi
Miért kényelmetlen a symlink-ekkel bajlódni? Minden boot után létre kell őket hozni?

Az extroot / rootfs témában találtam 4 teljesen eltérő megközelítésű step-by-step manualt:
tothszabi: fstab is_rootfs 1
/sbin/init/ - pivot 1
nekem ez már túl trükkös
/sbin/init/ - pivot 2

Melyiket válasszam a 4 közül?

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#21) vargalex válasza micsu (#20) üzenetére

Új Válasz Privát 2010-08-02 22:54:56

vargalex
(senior tag)
(LOGOUT blog)

Hi!

Csak annyiban kényelmetlenebb, hogy minden csomag telepítésekor meg kell adni a destination-t, illetve minden telepítés után le kell futtatni a symlinkeket létrehozó scriptet. Természetesen ezt nem kell reboot után megismételni.
Az extroot legegyszerűbb megoldása a jffs firmware telepítése, majd tothszabi leírásának követése. Ugyanis squashfs firmware-t mindenképpen fordítani kell, mert benne kell, hogy legyenek a szükséges modulok (usb, filerendszer, block-mount, block-extroot) magában a firmware-ban. De ami letölthető, az nem ilyen. Ha mégis ezt a megoldást szeretnéd, akkor tudok neked ilyet adni, hogy ne kelljen build-elned.
De mondom, ha nem akarsz sokmindent telepíteni, akkor bőven elég lesz a flash mérete.

Alex

navigáció

fórum
listázás
üzenetek  >|

Hirdetés