Sziasztok!
Iszonyatosan érdekes jelenséget tapastaltam mostanság, és épp egy ATI chipsetes lap kapcsán. A szenvedő alany egy AsRock ALiveXFire-eSATA2 típusú, AM2-es alaplap. Az északi hídja: RD480X, a déli híd pedig SB600. Egy ismerősömnek állítottam össze alacsony költségvetésű, de esetlegesen időtállóbb, ezért már AM2-es, DDR2 memóriás gépet. Az AMD-t preferálja az ismerős. Hogy ne kelljen integrált VGA-val szenvedni, ezért jutott a választás a fentebb nevezett lapocskára. [link]
Alapvetően megelégedettséggel tudok nyilatkozni róla, egyáltalán semmi gond vele, egyetlen apró
kellemetlenséget leszámítva. A Samsung winchestereket nagyon nem szereti az alaplap (a déli híd esetleg?). Először egy paralell ATA (IDE) csatolós, SP0802N típusú vinyóval szereltem össze, és a windows telepítő legtöbbször még a grafikus részbe sem akart váltani, ha mégis megtette, rögtön, vagy előbb-utóbb kifagyott. Memtest, CPU teszt negatív. A HDD-re kezdtem gyanakodni. Vetettem velük egy 250-es SATA Samsungot. Feltelepült a windows, de csak sokadik nekifutásra. A sebességgel nem volt gond, de egy-egy művelet percekig tétlen "gondolkodásra" késztette a gépet. Egy Total Commander megnyitáskor is gondolkodott, gondolkodott, majd egyszer csak pikk-pakk megnyitotta. Összességében használhatatlan volt a gép. Mérgemben az otthoni kisgépből beletettem egy 30GB-os Seagate HDD-t, azzal semmi hiba. Szereztem egy PATA 160GB-s, már új sorozatú Samsungot, és lássunk csodát, azzal megint nem ment.
Azóta kipróbáltam WD SATA, és Maxtor PATA meghajtókkal is, mindegyikkel hibátlan a gép. Kérdezem a topiktársakat, Ti nem tapasztaltatok-e hasonló jelenséget, hogy az ATI déli híd csatolótól függetlenül érzékeny lenne a merevlemez gyártójára?
És talán kis segítséggel is tudok ezen hozzászólással szolgálni, ha valaki hasonló gondokkal küzdene!
HGyu
Xtreme 3D Team Hungary \ pretested 3570K és 3770K eladó, privátban a részletek \ 7855.94MHz CPU-Z valid \ Privátban szakmai kérdésre nem válaszolok. \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu