Új hozzászólás Aktív témák

  • mepet

    addikt

    Megint fura dolgokat olvasok a topicban, jobb, ha ismét tisztázzuk:

    Az átutalás és a bankkártyás fizetés két külön dolog.

    Az átutalás:
    Szükséges hozzá a címzett számlaszáma, és neve, néha a számlavezető bank neve is.
    Az átutalást a számlavezető bankod bankfiókjában, esetleg egy a bankod által biztosított internetes felületen tudod kezdeményezni.
    Az utalásnak több fajtája is van, amit Magyarországon "sima átutalásnak" neveznek, az a SEPA utalás.
    Utalásnál annyit lát csak a címzett, hogy mikor, milyen számláról, mennyi lóvé érkezett a számlájára.

    Bankkártyás fizetés:
    Bankkártyás fizetést bankkártya vagy hitelkártya segítségével lehet eszközölni.
    Bankkártyás fizetés például, ha a a kisboltban odaadod a pénztárosnak a bankkártyádat, majd beírod a PIN kódot.
    De az is bankkártyás fizetés, ha egy internetes felületen beírod a bankkártyád adatait. Ez a weboldal viszont nem fogja kérni a PIN kódod! És itt a lényeg. Tehát ha tudja valaki az összes adatot, ami rá van írva a bankkártyádra, akkor az addig tud fizetni a kártyával, amíg el nem érsz valamiféle limitet (napi vásárlási limit, hitelkárya hitelegyenleg limit, stb...), vagy míg el nem fogy az összes pénz a bankkártyádhoz kapcsolt folyószámlád egyenlegéről.
    Ezért fontos, hogy vigyázzunk a bankkártyánkra, és a bankkártya adatainkra egyaránt!
    És itt a következő probléma. Mégpedig, ha beírod egy weboldalba a bankkártyád adatait, akkor azt bizony kiadtad valakinek. Mi a lényeg? Csak olyanoknak adjuk ki ezeket az adatokat, akikben feltétlenül megbízunk! Pl: egy magyar internetes webáruház, ha van bankkártyás fizetési lehetőség, akkor egy jónevű magyar bank weboldalára fog irányítani. Tudod, hogy ebben a bankban megbízhatsz, mert ők nem fognak visszaélni az adataiddal, illetve úgy őrzik az adataidat, hogy azzal mások se élhessenek vissza. Ebben az esetben a bank egy "3rd party payment processor" (magyarul a harmadik személy) szerepét tölti be. Ez úgy működik, hogy a bank levonja a bankkártyádról a pénzt, majd csak a pénzt tovább adja az eladónak. Tehát csak a pénzt továbbítja, a bankkártya adataidat nem. Így az eladó nem tud visszaélni a kártya adataiddal, hiszen nem birtokolja azt.
    Ilyen 3rd party payment processor továbbá a PayPal, és az AliPay. A PayPal az eBay saját payment processor-a, míg az AliPay Aliexpress Group-é.
    Hogyan tud garanciát vállalni a vásárolt cuccra egy 3rd party payment processor? Nagyon egyszerűen, az eladó számlájára csak akkor kerül a pénz, mikor a vevő már nem reklamálhat. Így egyedi elbírálás alapján plusz költségek nélkül tudják visszajuttatni a pénzt a vevőnek.

    Remélem ezután a röpke leírás után senki sem fogja összekeverni az átutalást a bankkártyás fizetéssel.

Új hozzászólás Aktív témák