Alkalmazottainak ötödét bocsátja el a Zynga

A Zynga tegnap váratlanul hatalmas csoportos létszámleépítést jelentett be, 520 alkalmazottól, összlétszámának mintegy ötödétől kénytelen megválni az néhány éve még sikert sikerre halmozó játékkiadó. A Facebookos játékai (pl. Farmville, Mafia Wars) sikere miatt mára több mint 2500 fősre duzzadt vállalat minden erőfeszítése ellenére nem tudja tartani a lépést a közösségi játékok piacán bekövetkező változásokkal – a játékosok ma már inkább okostelefonjaikon vagy tabletjükön játszanak ilyen típusú játékokat, miközben a Zynga fő bevételi forrásai főleg hagyományos webes felületen, böngészőben futnak.

Hirdetés

A 70-80 millió dollárnyi megtakarítást eredményező lépést maga az alapító-vezérigazgató, Mark Pincus jelentette be egy hivatalos blogbejegyzésben. Ahogy írja, „senki nem számított arra, hogy eljöhet egy ilyen nap, főleg annak fényében, hogy kultúránk egyik alapköve volt a növekedés”. Ennek ellenére a cégvezető is belátja azt, amire iparági elemzők már korábban is rámutattak: a Zynga mostanra túl nagyra nőtt ahhoz, hogy korábbi sikereit mobilplatformon is meg tudja ismételni, ezért először kisebbé és fókuszáltabbá kell válnia, mielőtt újra növekedési pályára állhat. Pincus szerint azért is most hajtják végre a leépítést, mert a cég anyagi lehetőségei még megengedik azt, hogy minden elbocsátott bőséges végkielégítéssel távozhasson.

Mark Pincus
Mark Pincus

Az átszervezés során bezárják a dallasi, Los Angeles-i és New York-i stúdiókat – utóbbi azért is érdekes, mert eredetileg ez volt a sikeres Draw Somethinget kifejlesztő csapat, amit a Zynga tavaly év elején 183 millió dollárért vásárolt fel.

A bejelentés hatására a cég részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, a kereskedést kétszer is fel kellett függeszteni, végül  12 százalékos esést követően 3 dolláron álltak meg. A Zynga részvények árfolyama 2011-ben, a tőzsdére lépés után 10 dolláron nyitott, és egy rövid ideig igen szépen teljesített, de még ugyanabban az évben csökkenésnek indult, amit azóta sem sikerült megállítaniuk. Pincus tegnapi nyílt levelében a befektetőket és a piaci elemzőket is figyelmeztette a vártnál rosszabb pénzügyi eredmények miatt.

Azóta történt

Előzmények