Zimbabwe internet nélkül maradt, az Anonymus bosszút állt

Az országban 90 százalék fölé nőtt a munkanélküliségi ráta, az emberek tüntetéseket szerveztek a világhálón. A kormány leállította a netet, ekkor jöttek a hackerek.

Hirdetés

Az Anonymus Africa nekiment Zimbabwe kormányának és személyesen az elnöknek, az üzenetük szerint a "rendszerszintű korrupció ellen" tiltakozva. A támadássorozat a zimbabwei kormányoldalt és az ország hivatalos online ügyintézési platformját érintette, az akció sikerét mutatja, hogy az oldalak elérhetetlenné váltak.

Múlthéten az állampolgárok is az utcákra vonultak, a fővárosban teljesen megbénítva a normál hétköznapi működést. A kevés munka és a fizetések elmaradása miatt tiltakozók azután kezdtek tüntetni, hogy nyilvánosságra kerültek a legfrissebb adatok a munkanélküliek arányáról, ez 90 százalék feletti munkanélküliségi rátát becsült.

A 2011-es Arab Tavasz mintájára Zimbabwe tüntetői is elsősorban az interneten szerveződnek, a fő platform a Whatsapp. A módszer hatékonyságát látva a helyi vezetés az internet leállítását kezdeményezte, illetve megtiltotta az újságoknak, hogy hírt adjanak a szerveződésekről. Múlt csütörtökön az egész országban nem volt internet.

Tüntetés Zimbabwe fővárosában
Tüntetés Zimbabwe fővárosában (forrás: EPA) [+]

Ekkor jött az Anonymus és a #OpShutdownZimbabwe kampány. A szervezet tagjai kiemelik, hogy a "génmódosított növények elleni hisztériától független" akcióról van szó. Ez azért fontos, mert a Twitteren az #OpAfrica hashtag alatt fut a mezőgazdasági helyzettel elégedetlen, szintén kormányellenes szerveződés.

Azóta történt

Előzmények