Bankszámla-fosztogató bűnszervezetet buktattak le


Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), valamint Ukrajna, Hollandia és Nagy-Britannia bűnüldöző szervei pénteken bejelentették, hogy hosszas nyomozás után lecsaptak egy nemzetközi bűnszervezetre, akik illegális módszerekkel megszerzett banki azonosítók és jelszavak segítségével (az eddigi bizonyítékok alapján) összesen körülbelül 70 millió dolláros kárt okoztak az áldozatoknak.

Hirdetés

A közlemény szerint az FBI által szervezett akció (Operation Trident BreACH) 2009 májusában indult, amikor a Nyomozóiroda omahai ügynökei értesültek arról 46 bankszámlán tapasztalhatóak gyanús pénzmozgások. A nyomozás zárásaként az érintett országok szervei egyszerre léptek fel: csak az Egyesült Államokban 92 embert vádoltak meg, 39-et letartóztattak az FBI honlapján közzétették a még keresettek fényképét, Nagy-Britanniában is letartóztattak 20 gyanúsítottat, aki a feltételezések szerint részt vettek a csalássorozatban, nyolc házkutatást tartottak, az ukrán hatóságok öt embert letartóztattak, nyolc helyen házkutatást tartottak.

cyber fraud

Gordon Snow, az FBI kiberbűnözési osztályának vezetője közleményében elmondta, hogy a gyanúsítottak egyik része a felderítés adatai szerint kártékony szoftverek készítésével foglalkozott, míg mások („money mules”) feladata az volt, hogy a megszerzett összegeket hongkongi, szingapúri, ciprusi bankszámlákra menekítsék. Az „öszvérek” (közvetítők) tették ki a bűnszervezet tagjainak többségét: ők hamis útlevelekkel, vízumokkal nyitottak számlákat. Az áldozatok többsége kis- és középvállalkozás volt, akiknek nincs elég tőkéjük fejlett informatikai biztonsági rendszert működtetni (vagy más okból, esetleg a spórolásra hivatkozva nem alakítottak ki ilyet).

cyber fraud

A hírhedt ZeuS trójai variánsát, variánsait használó bűnözők a vizsgálati eredmények szerint körülbelül 220 millió dollárnyi pénzt akartak ellopni, de a tényleges kárt nagyjából 70 millió dollárra becsülik, a többi akció különféle okokból nem volt sikeres, nem zárult le. A programokat Ukrajnában készítették, az áldozatok legnagyobb része amerikai volt, de támadtak brit, holland és mexikói vállalkozásokat, felhasználókat is.

cyber fraud

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott vádirat szerint a manhattani szövetségi bíróság 37 személyt vont eljárás alá bűnszervezetben elkövetett csalás, pénzmosás, hamis személyazonosság használata és útlevél-hamisítás miatt.

Előzmények